Защо понякога кучетата заспиват с изплезен език

куче език Снимка: iStock

З абелязали ли сте, че понякога кучето ви заспива с изплезен език? Това е често срещано поведение сред четириногите и макар за собствениците им да изглежда странно, всъщност има някои обяснения защо домашните любимци го правят. 

От това, че просто се чувстват щастливи и им е удобно, до генетични фактори и медицински състояния – има различни причини, поради които едно кученце предпочита да дремва с изплезен език. 

Защо кучетата спят с език навън?

Както споменахме, причините защо косматите ни другари дремват с изплезен език са много. Добрата новина е, че повечето от тях са безвредни, въпреки че винаги е добре да наблюдавате питомеца си и да следите за други симптоми, ако подозирате, че нещо с него не е наред. А ето и най-честите причини за това поведение:

Dogsandcats.bg
 • Така кучето се чувства удобно

Домашните любимци често спят с изплезен език просто, защото се чувстват комфортно и им е спокойно. Това е ясен знак за чисто блаженство и удовлетворение. По-вероятно е едно четириного да дремва с изплезен език, когато е изключително отпуснато – всеки мускул, включително езикът му, се намира в покой, докато спи. 

куче езикСнимка: iStock

Заедно с изплезения език, спокойната поза на тялото (която не е напрегната или скована), ясно показва, че четириногото е доволно и релаксира. 

 • Контрол на температурата

Не е тайна, че кучетата ни използват езика си, за да се охладят. Въпреки че самият той не отделя пот, отворената уста и задъхването помагат за регулиране на телесната температура. Домашните ни любимци се потят главно през подложките на лапите и носа си, но езикът също е от значение комфорта им в особено горещ ден, например. 

Когато кучето изплези език докато спи, това му осигурява приток на по-хладен въздух и позволява на слюнката му да се изпари, освобождавайки топлина. Известно като терморегулация, това помага на косматия ви другар да се охлади, докато сладко си дремва.

куче езикСнимка: iStock

 • Генетични фактори

Генетичните фактори са изключително важни и следва да ги вземете предвид, когато става въпрос за това защо едно куче спи с изплезен език. Основните от тях, са:

 • Размерът на езика е твърде голям за устната кухина на кучето;
 • Има необичайна форма на челюстната кос, която не поддържа добре езика;
 • Има липсващи зъби, което позволява на езика да се измъква през празнината;

Някои породи кучета, като например брахицефалните, имат късо лице и по-голям език, отколкото може да побере устната им кухина. Това прави по-вероятно те да изплезят езика си, докато спят поради липса на опора.

куче езикСнимка: iStock

 • Основни здравни проблеми

Когато кучето спи с изплезен език, това понякога може да е индикация за основно медицинско състояние. То може да варира от вроден дефект, нараняване, зъбно заболяване или неврологично увреждане. 

Освен това, някои кучета може да имат липсващи зъби, което затруднява задържането на езика в устата им, докато си дремват. В тези случаи единственото решение е да заведете животното на ветеринар, за да се направи диагностика и да се започне необходимото лечение.

куче езикСнимка: iStock

Следете за всякакви симптоми, които могат да послужат като ориентир за идентифициране на основното медицинско състояние, най-вече за:

 • Трудности при хранене или пиене
 • Неконтролируем език, който постоянно виси от устата на животното
 • Лигавене
 • Подут език
 • Рани или кървящи венци
 • Напукани или цепнати зъби
 • Задъхване по време на сън
 • Запушени дихателни пътища или запушване на носа
 • Алергични реакции

Ако забележите някой или повече от изброените симптоми, важно е да потърсите ветеринарна помощ възможно най-скоро. 

Какво да правим, когато кучето ни спи с изплезен език

Ако не изглежда да има други симптоми или нещо да притеснява кучето, то и самите вие няма за какво да се тревожите – вероятно това е напълно безобидно поведение. 

куче езикСнимка: iStock

Както споменахме, дремването с изплезен език е типично за някои породи като Мопс, Френски и Английски булдог, например. За това и най-полезното нещо, което можете да направите, е да вземете бързо телефона си и да направите снимка на домашния си любимец, когато го „хванете“ в това положение. След това можете да я покажете на ветеринарния си лекар, за да сте сигурни. А накрая – да се порадвате и посмеете добре на този забавен фотос!

Вижте още: 

Защо кучето копае и драска в леглото си

Защо кучето обича да спи в дрехите ви

 

 

Виж още