Защо понякога мустаците на кучетата падат

куче Снимка: iStock

М устаците (или „вибрисите“, както технически се наричат) са много специален вид косми, които присъстват при повечето бозайници, включително домашните любимци. Ако някога сте си задавали въпроса какво е предназначението им при кучетата, то отговорът може да ви заинтригува. Защото те далеч не са просто нещо, по което обикновено се полепват храна или вода.

Всъщност, тези дълги косми имат жизненоважна роля, помагайки на кучето ви да определи къде точно се намира по отношение на всичко и всички останали. Те са от съществено значение и без тях то би било едно объркано, дезориентирано животно. 

кучеСнимка: iStock

Знаейки колко важна е ролята им за четириногите, най-вероятно се чудите дали имате причина за безпокойство ако забележите, че някой от мустаците на домашния ви любимец е паднал на килима в хола, например?

Dogsandcats.bg

Какво представляват мустаците и защо са важни за кучетата

Преди да стигнем до въпроса защо мустаците на кучето ви падат, полезно би било да разгледаме какво всъщност представляват самите те. Както от PetMD разясняват, мустаците са нещо като антени, чрез които косматият ви другар изследва света. Докато бебета докосват (или слагат в уста) всичко, на което се натъкнат, четириногите проверяват нещата чрез мустаците си. Всеки от тях притежава специален вид рецептор (Меркелови клетки, известни също като клетки на Меркел-Ранвие или тактилни епителни клетки), който има ключова роля в сензорната им функция.

Независимо дали става дума за общуване с други животински видове, поддържане на определена позиция на главата, когато плуват, разпределяне на феромони или следене на случващото се в околната среда, мустаците играят жизненоважна роля за домашния ви любимец. И ако всичко това не е достатъчно, то трябва да знаете, че чрез тях четириногите получават важна информация относно размера, формата и скоростта на всички предмети, с които се сблъскват през деня. 

кучеСнимка: iStock

Защо мустаците на кучетата падат?

И така, знаем какво представляват мустаците и защо за толкова важни за домашния ви любимец. Какво да кажем обаче за момента, когато забележим, че някой от тях е паднал?

Според DogTime, падането на някой от мустаците на кучето е също толкова нормално, колкото загубата на кожа при хората. Какво се има предвид? Разбира се, ние имаме нужда от кожата си, но на клетъчно ниво тя постоянно се обновява. Е, нещо подобно се случва и при четириногите ни другари. Това е нещо съвсем нормално и нямате причини за притеснение. 

При условие, че на мястото на падналия мустак се появи и израсне нов (както се случва през по-голямата част от случаите) и, че той е паднал от само себе си, а не е бил изтръгнат от прекалено напорист грумър, загубата на мустак не е причина за притеснение.

Бъдете спокойни, питомецът ви все още има достатъчно други в запас, с чиято помощ да функционира нормално. И всички стари мустаци, които губи, ще бъдат заменени своевременно с нови.

кучеСнимка: iStock

Кога имаме причина за безпокойство?

Кучетата сменят козината, включително и мустаците си, непрекъснато. Понякога те се чупят, друг път – раздробяват, а понякога просто падат сами. Рядко се случва едно четириного да загуби повече от няколко мустака наведнъж. Именно в това се състои и моментът, за който трябва да бъдете нащрек. 

Ако домашният ви любимец внезапно започне да губи мустаци по-бързо, отколкото може да ги замени с нови, тогава има проблем. Като начало, както отбелязахме по-горе, без тези дълги косми, животното ще изпитва трудности да си взаимодейства със света наоколо, ще стане объркано, дезориентирано и повече или по-малко – нещастно. Второ, ако скоростта на опадане на космите се увеличи драстично, това е възможен индикатор за определено здравословно състояние. Ако забележите подобна тенденция – не губете време да се свържете с ветеринарния си лекар. 

Специалистът ще проведе определени тестове, за да установи първопричината за проблема и да назначи необходимото лечение. Междувременно – погрижете се да поддържате атмосферата в дома си възможно най-спокойна и рутинна. Без мустаците, които да го направляват, ориентацията на косматия ви другар ще бъде нарушена. Животното може да се почувства тревожно и да започне да показва признаци за нехарактерно поведение. За това е важно да бъдете търпеливи – след като лечението започне и мустаците се появят отново, кучето ви ще се върне към нормалното си щастливо аз.

кучеСнимка: iStock

Как да се грижим за мустаците на кучето си

Кое е правило номер едно в грижата за мустаците на кучето ни? Никога не ги режете

Тези косми са нещо като еквивалент на веждите при хората. При някои животни те растат по подреден начин и в една посока, докато при други сякаш всеки мустак сочи на различена посока. Дали ви се струва красиво или не, в крайна сметка е без значение, защото няма правилен или грешен начин, по който трябва да изглеждат мустаците на кучето ви. И вие просто не бива да ги докосвате. Вашият домашен любимец никак не се вълнува от това как изглежда, така че – последвайте неговия пример!

Мустаците при кучетата не са като ноктите на краката им – те няма да станат дълги и да се обърнат навътре, ако не ги подрязвате редовно. Няма и да започнат изведнъж да растат навътре. Колкото и да изпитвате желание да „подредите“ муцуната на домашния си любимец, по-добре е да устоите на изкушението. Защото как функционират мустаците е много по-важно от това как изглеждат те. 

кучешки носСнимка: iStock

И макар подрязването на мустаците да не е непременно болезнено за вашия космат другар, това ще му причини неудобство и дискомфорт. Някои проучвания дори предполагат, че това може да доведе до намалено пространствено съзнание при кучето. За това – освен ако не искате да рискувате домашният ви любимец да прекара следващите няколко седмици, блъскайки се във всичко наоколо, по-добре оставете ножицата.

 

Вижте още: 

Защо кучетата имат мустаци

 

 

 

 

Виж още