Защо спящото ни куче ръмжи, когато се опитваме да го преместим?

куче спи Снимка: iStock

И ма няколко основни причини, поради които иначе кроткият ви домашен любимец ви ръмжи, когато се опитвате да го побутнете или преместите, докато спи. Най-често, подобно на нас, хората, четириногите се чувстват удобно в позицията, която са заели и не искат да бъдат мърдани. 

Защо кучето ви ръмжи, когато го местите, докато спи

Предлагаме ви да разгледаме заедно най-честите възможни причини защо домашният ви любимец има подобно поведение.

куче спиСнимка: iStock

  • Кучето ви е изтощено

Има голяма вероятност домашният ви любимец просто да е изтощен. Може би ръмженето му е вид „мрънкане“, тъй като по този начин прекъсвате съня му и следователно – пречите на качествената му почивка.

Dogsandcats.bg

Куче, което се чувства уморено, ще иска да продължи да спи и ще направи всичко необходимо, за да избегне или спре нещо, което пречи на целта му. За това можете да го чуете да ръмжи и може би – да изглежда леко раздразнено. Или иначе казано – животното просто иска да го оставите на мира, нищо лично!

  • Териториални претенции

Друга вероятна причина, поради която кучето ви ръмжи, когато се опитате да го преместите по време на сън е, че просто предпочита да остане там, където е. Например, ако питомецът ви сладко си дремва в леглото или на дивана, той може да няма желание да се мести на друго по-неудобно място. Ще познаете, че се касае за териториална претенция, ако кучето ви ръмжи и ви гледа, но не мърда, а опашката му не помръдва.

куче спиСнимка: iStock

  • Болка или дискомфорт

Кучето ви може да ръмжи, за да сигнализира, че нещо го боли, когато се опитвате да го преместите. Същото се отнася и ако домашният ви любимец е по-едър – неправилното захващане и натиск могат да му причинят дискомфорт. Освен това, някои четириноги просто не обичат да бъдат докосвани, когато са в отпуснато състояние.

  • Дълбок сън

Когато кучето ви потъне в дълбок сън, много вероятно е то да сънува нещо, което му се струва напълно реално. За това и често косматите ни другари издават звуци на ръмжене и вой. Тези поведения обикновено се появяват, когато кучетата са в определен етап на съня, наричан REM фаза. Ето защо, ако подозирате, че кучето ви спи дълбоко и сънува, по-добре е да го оставите на мястото, където се намира, без да рискувате да го събудите. 

куче спиСнимка: iStock

  • Медицинско състояние

Някои заболявания могат да накарат кучето ви да започне да ви ръмжи сякаш без причина. Това са неврологични състояния, гърчове и други здравословни проблеми, които могат да причинят умора, замаяност и неуравновесеност на животните. Тези заболявания могат да се влошат допълнително, когато нарушите цикъла на съня на четириногото. 

Някои породи са по-податливи на тези медицински състояния, като Пудели, Бигъли и Голдън ретривъри. Ако домашният ви любимец ви се струва нестабилен и смятате, че това е причината да ръмжи всеки път, когато го побутнете на сън, консултирайте се с ветеринарен лекар за препоръки относно лечението му.

  • Уплашили сте го

Когато става дума за сън и почивка, с кучетата всъщност доста си приличаме. Ако домашният ви любимец си е полегнал удобно, спи дълбоко и цялото му тяло е отпуснато, когато го докоснете, има голям шанс да го стреснете. Същото се отнася и ако директно се опитате да го преместите. В този случай ръмженето е естествената реакция на кучето ви – то просто не е било подготвено или предупредено за намеренията ви.

куче спиСнимка: iStock

Какво да направим, ако кучето ни всеки път ръмжи, когато се опитваме да го преместим?

Най-добрият вариант е просто да го оставите да спи на мястото, където се е настанило. Животните се будят по-често от хората, така че не е изключено питомецът ви сам да се премести в даден момент от нощта. Освен това, можете да опитате да:

  • Обособите друга зона за спане – отделно от вашата

Независимо дали кучето ви ръмжи неволно или умишлено при местене, може да бъде трудно да го обучите да не го прави. За това, можете да опитате да привлечете вниманието му към друго място, където животното може да прекара спокойна нощ и да се отдаде на качествена почивка.

  • Повикайте го по име

Да предположим, че нямате друг избор, освен да преместите кучето си поради непредвидени причини, като например – дремва на място, което не е удобно. В този случай, вместо веднага да го докосвате или побутвате, за да се събуди, можете да извикате няколко пъти животното по име. Звукът на вашия глас ще стресне далеч по-малко питомеца ви, отколкото усещането, че го местите. 

куче спиСнимка: iStock

Оставете кучето си да спи, докато се събуди естествено

Кучетата се нуждаят от много повече сън в сравнение с хората. С течение на възрастта часовете, прекарани в сладка дрямка се увеличават още повече. За това, ако косматият ви другар кротко си спи – просто го оставете да си поне. Когато той се почувства напълно отпочинал, ще стане сам.

Нашият съвет е – ако нямате основателна причина да местите кучето си, когато спи, просто не го правете. Ако се налага – най-добре е първо да го извикате по име, за да го събудите, вместо директно да го докосвате. 

Вижте още:

Сънуват ли кучетата

Защо кучетата потрепват в съня си

 

Виж още