Защо кучетата потрепват в съня си

куче спи Снимка: iStock

М оже и да ви се е случвало да забележите внезапно, кратко потрепване в даден момент, докато домашният ви любимец сладко спи? И вероятно сте се чудили дали четириногият ви другар сънува или пък изразява някакъв вид дискомфорт?

Тези неволни движения се случват само в моментите, когато кучето ви сънува и обикновено не продължават дълго. Потрепванията могат да се появят навсякъде по тялото на животното, но обикновено са в областта на краката, опашката или главата. Може да са придружени с тиха вокализация като хленчене, ръмжене или скимтене. 

куче спиСнимка: iStock

И така, потрепването просто нормална част от сънуването ли е или има моменти, когато имаме причина за притеснение?

Dogsandcats.bg

Защо кучетата потрепват в съня си?

Домашните ни любимци спят средно между 12 до 14 часа всеки ден. Докато това се случва, мозъкът на животните обработва информацията и преживяванията им през деня – чрез сънищата. Потрепването често е свързано именно с активните цикли, протичащи в мозъка на четириногите.

Според изследвания на психолога Стенли Корен, едно средно голямо куче сънува на всеки 20 минути, като тези сънища са доста кратки – продължават едва до около минута. По-едрите домашни любимци като цяло имат по-малко сънища, които продължават по-дълго – на всеки 45 минути те са едва около 4 минути. Обратното е вярно за по-дребните породи - те сънуват на всеки 10 минути за по 30 секунди.

куче спиСнимка: iStock

Четириногите преживяват същите етапи на сън като хората, включително бавното движение на очите (NREM), късовълновият сън (SWS) и бързото движение на очите (REM). Именно по време на REM периода очите на животното се движат зад затворените му клепачи, а големите мускули на тялото са в покой, така че сънищата реално нямат физическо проявление.

Частта от мозъка, която съдържа тези превключватели за изключване, се нарича мост, който е част от мозъчния ствол. При по-младите кучета мостът може все още да се развива, докато при по-възрастните може да отслабва от възрастта. Ето защо потрепванията по време на сън се появяват най-често при по-млади и по-възрастни кучета.

куче спиСнимка: iStock

Степента на потрепване зависи от това доколко тези изключващи превключватели възпрепятстват движението на мускулите. Малките кученца, например, прекарват повече време в сън спрямо възрастните си събратя, защото имат необходимост да обработят повече информация. 

От друга страна, четириноги, които спят в свито положение, поддържат мускулите си по-напрегнати. Това може да ги накара да потрепват по-малко в сравнение с куче, което спи в изпънато положение. Всяка външна стимулация – силни шумове като гръмотевици, фойерверки или странни гласове – може частично да събуди спящото куче и да доведе до потрепване. 

Трябва ли да будим кучето, ако потрепва в съня си

Ако домашният ви любимец спи до вас, той може неволно да наруши вашия покой с внезапните движения на тялото си. Въпреки това, не се препоръчва да будите куче, което потрепва в съня си, освен ако нямате усещането, че нещо с него определено не е наред.

кучеСнимка: iStock

Понякога кошмар или нощен ужас могат да са причина за тези неволни движения. Ще познаете по това, че често след това кучето се буди уплашено. Ако изпаднете в подобна ситуация, опитайте се да не докосвате животното, за да не ви ухапе в резултат на стреса. Вместо това, внимателно го извикайте по име, докато реагира и се фокусира върху вас. Говорете му със спокоен тон, уверете го, че в безопасност. Въпреки че изглеждат доста активни в съня си, сънуващите кучета се будят бавно.

Кога имаме причини за притеснение?

Трябва да бъдете една идея по-внимателни в случаите, когато потрепването пречи на съня на вашето куче. Защото това може да наруши цикъла му на почивка, то може да не успява да заспи или постоянно да се буди. 

куче спиСнимка: iStock

Друга причина за безпокойство имате, ако потрепването се превърне в тремор, обхващащ цялото тяло на животното, кара го да се вдърви или продължава по-продължително от кратък спазъм. В този случай за потреперването може да има друго обяснение, като например:

 • Припадък или друго неврологично състояние
 • Инфекция с паразити, бактерии или вируси
 • Недохранване
 • Диабет
 • Ниска кръвна захар
 • Ниска телесна температура
 • Проблеми с бъбреците и черния дроб
 • Някои сърдечни заболявания
 • Безпокойство
 • Артрит
 • Поглъщане на отрова

Поглъщането на локални и екологични пестициди, както и на токсични храни, също може да причини потрепвания при кучетата. Ако подозирате, че домашният ви любимец е бил изложен на токсин или имате съмнения за наличие на друго основно медицинско състояние, тогава не губете време да го заведете на ветеринарен лекар за диагностициране и подходящо лечение, пишат от PetMD.com.

кучеСнимка: iStock

Как да различим потрепване от припадък, когато кучето спи?

По време на нормален сън тялото на кучето е гъвкаво и отпуснато, диша нормално, с частично или напълно затворени очи. То трябва да може да се събуди лесно и да реагира на гласа ви. Нормалното потрепване обикновено се случва, когато кучето лежи настрани, „гребе“ с лапите си и вероятно издава леки звуци. Може да забележите и неравномерно дишане. 

Припадъците от друга страна, обикновено се появяват, докато домашният ви любимец е буден. За да определите дали потрепването по време на сън се дължи на припадък, потърсете следните признаци:

 • Втвърдяване на тялото
 • Затруднено дишане
 • Очите са широко отворени, но не реагират
 • Загуба на съзнание без реакция на гласа ви
 • Загуба на контрол върху урината и движенията на червата
 • Пяна на устата
 • Повръщане

кучеСнимка: iStock

Кучетата могат временно да са объркани, дезориентирани или замаяни и могат да се лигавят или задъхват, след като припадъкът приключи.

Вижте още:

От колко часа сън се нуждае кучето

Сънуват ли кучетата

Виж още