Сънуват ли кучетата

куче Снимка: iStock

З абелязали ли сте, че понякога, докато кучето ви сладко дремва в леглото си, изведнъж започва да хленчи? Или да движи краката или опашката си? Ако ситуацията ви изглежда позната, то със сигурност сте си задавали въпроса дали това странно поведение на косматия ви другар значи, че той сънува?

Учените са категорични, че това е съвсем възможно. Всъщност, те дори вярват, че четириногите ни другари са в състояние да сънуват, при това – подобно на нас. Което значи, че 

кучетата най-вероятно възпроизвеждат моменти от деня си, докато спят дълбоко.

Dogsandcats.bg

Как да разберем, че кучето ни сънува?

Още през 2001 г. изследователи от Масачузетския технологичен институт правят експерименти с плъхове, които пускат да бягат в лабиринт, измервайки междувременно мозъчната им активност. По-късно те правят същото, но фокусирайки се върху мозъчната им активност, докато са в състояние на дълбок сън (този, с движението на очите, в който се смята, че хората сънуват). 

спящо кучеСнимка: iStock

Учените открили, че мозъчната активност на плъховете в състояние на дълбок сън е същата като тази, измерена по-рано, докато са тичали в лабиринта. Което води до извода, че гризачите най-вероятно са сънували лабиринта, в който са бягали по-рано същия ден. 

Разбира се, никой не знае с абсолютна сигурност, че животните сънуват по начина, по който го правим ние – често чрез възпроизвеждане на събития или поне компоненти от събития, които са ни се случили, докато сме будни. Но експериментът с плъховете, които на интелектуално ниво са малко по-сложни от кучетата и котките, кара изследователите да направят предположението, че домашните ни любимци са в състояние да сънуват и тези сънища са свързани с реални преживявания. 

Как можем да разберем, че кучето ни сънува?

Кучетата често лаят или потрепват с крака по време на REM-фазата на съня (това е и моментът на най-дълбоко отпускане, когато се случва сънуването). 

кучеСнимка: iStock

Интересен факт е, че понякога породата може да бъде определяща за това дали и колко едно куче сънува. Изследователите са открили, например, е при Пойнтера „на сън“ често животното търси дивеч и движенията на тялото му следват целта – дори и в легнала позиция. Спящият Спрингер шпаньол пък, може да се опита да достигне въображаема птица в съня си. 

Ако сте любопитни, учените съветват собствениците на четириноги просто да наблюдават питомците си около 10 до 20 минути, след като животните заспят. Ако забележите, че очите им се движат зад клепачите, то явно е, че те са започнали да сънуват. 

Колко често сънуват кучетата?

Когато става въпрос за това колко често четириногите сънуват, експертите споделят, че размерът има определящо значение. Малките кучета (Чихуахуа, Йорки) са склонни да сънуват по-често в рамките на една нощ, като може да имат нов сън на всеки 10 минути, отколкото големите кучета. Vetstreet съобщават и, че кученцата и възрастните кучета сънуват по-често от четириногите на средна възраст.

кучеСнимка: iStock

Какво да НЕ правите, ако кучето ви спи дълбоко?

Ако забележите, че домашният ви любимец сънува, най-добре е да се опитате да не нарушавате почивката му. Ако събудите животното по време на REM-цикъла на съня му, може да го стреснете или уплашите. Възможно е да се стигне дори до ухапване. Замислете се – никак не е приятно някой да ви „изтръгне“ от сладкия сън изненадващо, нали?

кучеСнимка: iStock

 

Вижте още:

Защо кучетата спят толкова много

Защо понякога кучетата хъркат

Виж още