Защо "тестът с подушването" не е най-добрият начин да се запознаем с куче

куче души Снимка: iStock

А ко обичате кучета, то най-вероятно винаги, когато четириного се изпречи на пътя ви, искате да се запознаете с него, нали? Защото е просто невъзможно да не се влюбиш в тях от пръв поглед! 

Много хората са свикнали да осъществяват контакт с кучетата, като това обикновено включва протягане на ръка напред с цел животното да може да ги подуши. Това е универсалният знак, че сте приятелски настроени, а ако четириногото го направи, значи ви одобрява и вече сте приятели. Така поне е известно и си мислим всички. 

куче душиСнимка: iStock

Истината обаче е, че „тестът с подушване“ е всичко друго, но не и релаксиращ начин на взаимодействие за кучето. Всъщност, дресьорите на четириноги призовават хората да спрат да го правят. Защо това е така?

Dogsandcats.bg

Защо не е най-добрата идея да протягате ръка за подушване, когато срещнете куче?

Години наред на хората е било обяснявано, че ако оставят спокойно кучето да подуши ръката им, преди да го погалят, то това е най-добрият подход, за да се сприятелят с него. В същото време обаче, гореописаното предполага, че едно бързо подушване автоматично ще накара животното да се почувства комфортно във ваше присъствие. Което, както може би се досещате, съвсем не е така. Да, за хората може и да е дружелюбно да си подадем ръка един на друг, но кучетата, бъдете сигурни, не се чувстват по същия начин. 

куче душиСнимка: iStock

Често този жест с ръка може да смути четириногото, да го обърка или да го накара да се свие. В някои случаи пък – то може да отговори с нападение и агресия, поради невъзможността си да разтълкува поведението на човека срещу него. 

„Когато протегнете ръката си към куче, вие упражнявате телесен натиск върху него, като не му оставяте време да прецени само дали е в безопасност от вашата близост и дали се нуждае от допълнителни начини, за да събере информация за вас“, коментират от Eureka Dog Services. Или казано с други думи – с този жест вие налагате взаимодействие на връзка, която не е имала време да се развие. И за някои четириноги това е доста грубо, което и е причината те да ръмжат, оголват зъби или хапят хора.

Какво да направим вместо това?

Първата стъпка е да поискате разрешение от стопанина, преди да се приближите към домашния му любимец. Много хора директно навлизат в личното пространство на животното и му подават ръка без одобрението на човека, който се грижи за него и го познава най-добре. Това прави ситуацията още по-неудобна и объркваща за четириногото. Помнете – дори да ви изглежда, че няма куче на света, което да не ви обича, винаги има шанс то просто да се страхува от хората, да е по-плахо или да има травматично минало. Така че – задължително попитайте!

куче душиСнимка: iStock

Вижте още: 12 неща, които всяко дете трябва да знае за кучето

Дори и с одобрението на стопанина, винаги бъдете внимателни. Ако застанете директно срещу едно куче, това може да го изплаши, така че – бъдете една идея по-пасивни. Нека то само дойде при вас. Ако наистина няма нищо против да се запознаете или да му се порадвате, то няма да пропусне възможността да получи още малко човешко внимание, бъдете сигурни. Нека просто това се случи според собствените му условия.

Специалистите по кучешко поведение са категорични, че:

„Много по-лесно е да общуваме, когато познаваме езика на другия, а в този случай факторите, които трябва да вземем предвид, са позата на тялото и изражението на животното. Правилното нещо, което трябва да направите, е да обърнете лицето си под ъгъл от около 45 градуса. И да се усмихнете“.

куче душиСнимка: iStock

Много кучета ще се чувстват по-сигурни в присъствието на непознати, ако им предложите и вкусно лакомство като доказателство за добрите си намерения. Това, разбира се, също следва да се случва само след разрешението на стопанина. 

Освен това, когато за първи път докоснете непознато куче, е важно да държите ръцете си далеч от главата му. Що се отнася до самите стопани, те са тези, които трябва да поемат контрола върху питомците си, когато наоколо има непознати. Ако знаете, че домашният ви любимец едва ли ще се почувства комфортно да бъде гален, тогава не го позволявайте. И обратното – ако искате да помогнете на косматото си приятелче да свикне с повече хора, награждавайте го, когато си взаимодейства с тях по желан от вас начин!

куче душиСнимка: iStock

Общуването с кучета понякога може да е известно предизвикателство, а мнозина го намират дори за трудно. Стига да сте предпазливи обаче, всичко може да завърши благополучно, а всички да са в безопасност и да останат доволни!

Вижте още:

Ето какво да направите, ако ви приближи куче без каишка

Извинете, мога ли да погаля кучето ви?

Виж още