Защо зеленият фасул е сред най-здравословните кучешки лакомства

куче зелен фасул Снимка: iStock

А ко търсите здравословна закуска, която да е добра алтернатива на кучешките бисквити и може да ви накара да се чувствате по-малко виновни, че отказвате на домашния си любимец почерпка, докато самите вие похапвате, не е нужно да търсите повече: зеленият фасул е естествен и безопасен вариант. При това – четириногите го обожават!

Могат ли кучетата да ядат зелен фасул?

За щастие, отговорът е да! Зеленият фасул е не само естествено лакомство, но и е богат на хранителни вещества, включително витамини B6, A, C и K, желязо, калций и протеин. Въпреки че всички тези неща домашният ви любимец получава с качествената храна, още една малка доза полезни съставки в диетата му никога не е излишна.

куче зелен фасулСнимка: iStock

Зеленият фасул е ниско калоричен и може да служи като чудесно лакомство вместо традиционните бисквитки и кокалчета. Това може да помогне в контрола на теглото на четириноги, склонни към затлъстяване. Освен това, високото съдържание на фибри в него действа потискащо апетита и помага косматият ви другар да се чувства сит за по-дълго. 

Dogsandcats.bg

Как да даваме зелен фасул на кучето си?

Пресният зелен фасул безспорно е чудесно и безопасно лакомство, но има някои неща, за които трябва да внимавате. Първо – тъй като не всеки от нас може да си набави пресен боб, логично, голяма част от собствениците прибягват до зелен фасул от рафта в близкия хранителен магазин, консервиран. В това няма нищо лошо, стига преди това да проверите етикета на продукта, за да се уверите, че в него няма твърде много натрий. 

Ако сте решили да почерпите домашния си любимец със сготвен зелен фасул, то уверете се, че го варите без добавка на подправки или мазнини, тъй като и двете могат да причинят проблеми с храносмилането на животното.

куче зелен фасулСнимка: iStock

И накрая, ако давате на питомеца си сурови цели шушулки, нека те не са твърде големи, за да представляват опасност от задавяне.

Какви други зеленчуци могат да ядат кучетата?

Говорейки във възможно най-широк план, трудно е да се намери зеленчук, който директно ще навреди на здравето на вашето куче. В допълнение към зеления фасул, някои други здравословни и като цяло – безопасни за консумация от домашни любимци зеленчуци, включват:

  • Сладки картофи
  • Моркови
  • Краставица
  • Тиква
  • Броколи
  • Тиквички
  • Аспержи

Въпреки че изброените зеленчуци обикновено се считат за безопасни, има някои рискове, свързани с честата им консумация от домашните ни любимци. За това – преди да ги включите в менюто на животното, направете проучване и обсъдете плановете си с ветеринарния лекар. 

куче зелен фасулСнимка: iStock

Вижте още: 

10 eсенни плодове и зеленчуци, които можете да споделите с кучето си

Защо да добавим тиква към менюто на кучето си тази есе

Виж още