Защо да добавим тиква към менюто на кучето си тази есен

куче тиква Снимка: iStock

С падането на първите есенни листа и лекото застудяване на времето, в менюто ни си проправят път типични есенни зеленчуци и плодове. Челно място сред тях заема тиквата. За безспорните ползи от консумацията й при хората – смятаме, излишно е да говорим. Ще споменем само, че в нея се съдържат витамини от групите В, С, Е и Т, които се срещат рядко и се грижат за ускоряване на метаболизма. 

куче тикваСнимка: iStock

В нея има и витамин К, който отговаря за съсирването на кръвта, както и витамин А – признат антиоксидант, който предпазва организма от вредното въздействие на свободните радикали. Освен че е много вкусна, тиквата е богата и на микроелементи като калий, калций, магнезий, кобалт, натрий и желязо. 

Знаете ли обаче, че има редица ползи в консумацията на тиква не само при хората, но и при домашните ни любимци? Включването й в лакомствата или като допълнение при добре балансираната диета на четириногия ви приятел, може да помогне за поддържане на здравословното храносмилане, контролиране на теглото в нормите и др. 

Dogsandcats.bg

Тиквата (задължително неподправена или подсладена) е чудесен източник на фибри за кучето ни. Добавянето на малко количество тиквено пюре към основната храна на домашния ви любимец, ще помогне срещу запек и проблеми с храносмилането, водещи до диария. 

куче тикваСнимка: iStock

Тиквата е полезна и в борбата срещу други стомашни проблеми като чревни паразити и тении. Съдържащият се в нея куркубитин – аминокиселина, която е концентрирана в тиквените семена, действа като естествен обезпаразитяващ агент. Можете да смелите малко сухи семена и да ги смесите с храната на домашния си любимец. 

Тиквените семки са пълни с незаменими мастни киселини и антиоксиданти, които поддържат здравословното състояние на пикочния тракт. Това от своя страна спомага за намаляване на риска от поява на камъни в бъбреците или пикочния мехур на четириногия ви приятел. 

Тези полезни вещества са чудесни за доброто състояние на козината на косматия ви приятел. Хранителните елементи, които се съдържат в месото на тиквата, помагат за овлажняване на кожата и заздравяват косъма на кучетата отвътре, в дълбочина. 

Друго голямо предимство от използването на тиква в лакомствата и храната на вашето куче е това, че тя е чудесна за домашни любимци, които имат нужда от отслабване или са склонни към наднормено тегло. Затлъстяването е грижа за много стопани на четириноги, а не бива да забравяме и колко опасно може да бъде това състояние за косматите ни приятели.

куче тикваСнимка: iStock

Количеството фибри, които се съдържат в тиквата, естествено подпомага здравословното отслабване при кучета и други домашни животни. Тя е чудесен заместител на мазните храни или лакомства – не само при домашните любимци, но и при хората. 

Като бонус - добавянето на тиква към основното меню на животното ще го накара да се чувства сито за по-дълго време, оставяйки усещането, че яде повече. А, и нека не забравяме, че тиквата е нещо ново и вълнуващо за косматия ни приятел, което той не хапва всеки ден. За това – бъдете сигурни, че животното ще се наслади на интересния й вкус, без дори да осъзнава колко здравословна и полезна добавка консумира. 

Как да даваме тиква на домашния си любимец?

Най-добрият начин, чрез който кучето ни може да се наслади на всички полезни свойства на тиквата, е да му я давате под формата на пюре. 

куче тикваСнимка: iStock

В една тиква със средна големина се съдържат около 30 супени лъжици. Можете да я сварите, пюрирате или намачкате, а след това да замразите част от нея. Вариант е да използвате и готово пюре от консерва, което можете да откриете в магазините и супермаркетите. 

Важно е, независимо дали сервирате тиквата варена или сурова на домашния си любимец, тя да е прясна, добре почистена и да няма добавки или изкуствени съставки. 

Най-хубавото при използването на тиква е, че не отнема много време или подготовка, за да я споделим с косматия си спътник. Необходими са само няколко лъжици и кучето ви ще получи незаменимо количество фибри, аминокиселини и други полезни минерали – все предимства, които други храни не могат да му предложат. За това – не се колебайте да включите повече тиква към диетата на домашния си любимец (а и към своята) тази есен!

Вижте още:

5 странни неща, които кучетата правят по време на хранене

Какво да дадем за вечеря на кучето, ако храната му е свършила

 

Виж още