Знаците, че кучето наистина ви вярва

куче човек Снимка: iStock

З наем, че обичате кучето си. Може би дори го смятате за своя най-добър приятел. Но доколко близки сте с домашния си любимец действително? Колко добре го познавате и най-важното – замисляли ли сте се колко добре той познава вас? 

Кучето - най-доверчивият спътник на човека?

Нека бъдем честни: вероятно обичате четириногия си другар повече, отколкото някои хора. В това има логика, макар и да звучи зле (или пък не чак толкова!), изречено на глас. Защото ние прекарваме по-голямата част от свободното си време в разходки, игри и гушкане именно с кучето си. Разговаряме с него точно, както бихме го направили и с най-добрия си приятел – свободно и без страх, че ще ни осъди или ще ни се подиграва. 

куче човекСнимка: iStock

Истината е, че обичта и доверието, които изпитваме към домашния си любимец, не се различават от тези, които таим към всеки друг член на семейството ни. Но дали чувствата са взаимни? Нека се уверим в това заедно!

Dogsandcats.bg

Домашният любимец действително ви има доверие, ако:

  • Познава рутината ви

Доверието се възприема по различен начин от хората и животните, коментира Вики Стивънс, старши мениджър маркетингови комуникации за домашни любимци в Humane Society of the United States (HSUS). Четириногите ни спътници разчитат на рутината, за да се чувстват комфортно, при тях тя е определящ фактор за спокоен и щастлив живот. За това и един от най-добрите начини да изградите връзка с кучето си, е да следвате установен и последователен график. 

куче човекСнимка: iStock

Ако, например, храните животното всеки ден в 8 сутринта и го извеждате на разходка веднага, щом се приберете от работа, то ще се научи да очаква тези неща с нетърпение и ентусиазъм в определеното за тях време. 

  • Очите му казват всичко

Скорошно проучване на Японския университет е установило, че когато кучето и любимият му човек се взират в очите един на друг в продължение на 30 минути, нивата на окситоцин и при двамата се повишават. Хормонът на щастието, както още го наричат, се увеличава тогава, когато сме около някого, когото обичаме и комуто имаме доверие. 

  • Спи в една стая с вас

Обикновено домашните любимци спят на място, което им е удобно. Това, че косматият ви другар е избрал вашата спалня, където да дремне близо до вас, със сигурност индикира, че той се чувства най-добре около стопанина си. 

куче човекСнимка: iStock

  • Не обича да ви вижда ядосани

Нормално е понякога да се разочаровате или ядосате на кучето си, но проучване на Brigham Young University предполага, че животното може да разчете емоциите ви в тези моменти безпогрешно. И е по-малко вероятно да ви се довери, когато сте в лошо настроение. За да докаже това, екип от учени провежда интересен експеримент, чиято цел е да проследи реакциите на кучетата, когато стопаните им посочват мълчаливо скрита награда, сменяйки последователно израженията на лицата си - от положителни в отрицателни гримаси. 

Изненадващо или не, ако човекът има негативно излъчване или поведение (сбръчкани вежди и груб глас), животното било по-малко склонни да търсят лакомството. 

куче човекСнимка: iStock

  • То ви краде обувките (или чорапите)

Може да е досадно, когато домашният ви любимец вземе любимия ви чифт обувки или скъпия шал, подарък от любим човек, но не бързайте да се ядосвате – питомецът ви го прави с причина! И въпреки че това поведение може да не се основава единствено на доверие (четириногото може просто да знае, че така ще привлече вниманието ви), Джесика Локхарт, директор по поведението на животните в Центъра за осиновяване на ASPCA, споделя, че това е естествен начин на кучето да се утеши и да запази връзката си с вас, особено, когато сте далеч. А какъв по-добър начин да го направи, от това да се сгуши в нещо, което мирише на любимия му човек? 

  • Разбирате езика на тялото му

Някои кучета са естествено по-спокойни, когато са около стопаните си, докато други са по-ентусиазирани или нервни. Поведението на четириногите варира в зависимост от индивидуалната личност на животното. Ако искате то да ви се довери обаче, важно е да се научите да разчитате езика на тялото му. „За да можете да разпознавате кога животното иска физическо взаимодействие и кога не“, коментира още Локхарт. 

куче човекСнимка: iStock

  • Маха с опашка по определен начин

Често срещано погрешно схващане е, че ако едно куче маха с опашка, то непременно е щастливо. Всъщност, това поведение на домашните ни любимци крие цяла палитра от емоции и настроения. Дори посоката на движение има своите значения. 

По-конкретно, наклон надясно е знак за положителни емоции, а ако маховете са наляво – за отрицателни. 

  • Следва командите ви

Резултатите от проучване от 2013 г. показват, че кучетата, които имат силна връзка със стопаните си, гледат към тях, когато се чувстват несигурни. Те са по-склонни да изследват нови места с любимите си хора, вместо да правят това сами. Дори, до известна степен, те копират емоциите на собствениците си, като показват безпокойство, когато те са разтревожени и ентусиазъм, когато са щастливи. 

куче човекСнимка: iStock

 

Виж още