Знаците, че кучето ви напредва в обучението (макар и да не ви изглежда така!)

куче дресура Снимка: iStock

„Правилно ли правя това?“ – Всеки стопанин на домашен любимец си задава този въпрос в един или друг момент. 

Без възможността да ни кажат дали схващат дадена концепция, ние остава само да се чудим дали тренировките всъщност имат някакво значение за кучето ни – особено, когато ни изглежда така, сякаш косматият ни другар все още не е усвоил напълно каквото и да е, върху което работите в момента.

Това обаче далеч не означава, че не напредвате!

Всъщност, много от признаците, че домашният ви любимец напредва в обучението си, имат много малко общо със самата дресура. Те по-скоро са свързани с цялостното когнитивно развитие на животното. Дресурата формира нови асоциации и връзки в мозъка на четириногия ви другар, което повишава увереността и подобрява общото му умствено и емоционално състояние.

Dogsandcats.bg

куче дресураСнимка: iStock

Да отделим момент, за да се поздравим за обучението на кучето си

Преди всичко искаме да ви поздравим! Щом четете това, значи сами осъзнавате колко важна част от отглеждането на домашен любимец е дресурата му. За това и държим да напомним, че понякога може да бъде много лесно да се увлечем в сравненията с другите или в мисленето какво „трябва“ да прави животното. И това води до момент, в който губим от поглед някои наистина важни неща.

Така че запомнете едно: Обучението не е линейно. 

Ще има седмици, в които ще почувствате, че нямате никакъв напредък. И такива, в които сякаш домашният ви любимец схваща нещата доста по-бързо от очакваното. И двете са нормални, и двете са важни. 

Няма значение колко време ще отнеме на косматия ви другар да овладее определено поведение или колко команди може да научи наведнъж. Важното е да отделяте време за работа с домашния си любимец и да сте последователни дори и нещата да не вървят. 

куче дресураСнимка: iStock

Знаците, че кучето ви напредва в обучението

Въпреки че не е необходимо да се стресирате ненужно относно темпото на напредък на вашето куче, все пак е важно да знаете, че то се движи в правилната посока. За да направите това, потърсете следните признаци:

  • Кучето е по-ангажирано с вас

Едно от най-важните предимства на обучението е заздравяването на връзката между вас и домашният ви любимец. Ако животното е по-ангажирано с вас, това означава няколко неща: вярва ви, търси от вас насоки и инструкции, знае, че вие имате лакомства (шегуваме се за последното!). 

Сега сериозно, ангажираността на кучето ви с вас извън обучението му е знак, че то фокусира вниманието си и по време на него. Което е огромна индикация за напредък. 

  • Кучето започва да прилага поведения, върху които работите по време на тренировките

Основен компонент на обучението е създаването на асоциации (което е причината да изберете метода на положителното подсилване). Когато домашният ви любимец започне да напредва в обучението си, тези асоциации ще започнат да се проявяват и извън самите тренировъчни сесии.

куче дресураСнимка: iStock

Например, животното е усвоило командата „на място“. В даден момент ще откриете, че косматият ви другар отива на мястото си сам и го прави често, без да му е необходима реплика от ваша страна. Сигурен знак, че животното е научило, че това е добро поведение. За да го подсилите, не забравяйте да възнаградите кучето си. 

  • Прекарва повече време отпуснато

Ако домашният ви любимец все по-често предпочита да се отдава на следобедна дрямка, вместо да тича в търсене на проблеми, това е чудесна новина! Защото е знак, че обучението ви работи! Какво имаме предвид?

Това, че домашният ви любимец е отпуснат и дори уморен, е знак, че е получил достатъчна умствена стимулация през целия ден. Което от своя страна индикира, че действително е ангажиран в дресурата.

куче лапаСнимка: iStock

  • Повече игри и по-голяма ангажираност в заниманията

Когато не дремва и не е отпуснато, кучето ви игриво ли е? Изглежда, че ако домашният ви любимец се интересува повече от игри като донасяне и дърпане на въже, докато е буден, това може да е знак за напредък в обучението. 

Отново ключов тук е моментът, че явно четириногото се чувства достатъчно сигурно, спокойно и комфортно в своята среда, благодарение на обучението за увереност, което прилагате. Това значи и, че то е научило разликата между забавлението с играчки и ангажирането с нежелано поведение – още една червена точка за успех в дресурата. 

Така че, следващият път, когато домашният ви любимец донесе любимата си играчка, отделете време, за да си поиграете с него – това е знак за добре свършена работа и от двама ви!

куче осъдителноСнимка: iStock

Надяваме се, че всичко прочетено е успокоило ума ви и ви е помогнало да се уверите, че домашният ви любимец напредва в обучението си. За това никога не губете вяра – упоритата работа винаги се отплаща!

Вижте още:

5 ползи от позитивния метод на обучение при кучетата

 

Виж още