Знаят ли кучетата, че ги обичаме?

куче обич Снимка: iStock

Н ашите кучета ни правят щастливи по толкова много начини! Те ни осигуряват безусловна обич и много смях. И да, ние нямаме съмнение, че обичате домашния си любимец изключително много, но дали той знае това? За щастие, съществуват научни доказателства, че нашите четириноги другари действително знаят колко много означават за нас! Благодарение на нашите действия, думи и вокални интонации. Разбира се, ако искате да отделите малко допълнително време в игри или няколко вкусни лакомства в повече, вашето куче със сигурност няма да има нищо против! 

куче обичСнимка: iStock

Знаят ли кучетата, че ги обичаме?

За щастие, кучетата знаят, че ги обичаме! Обичта очевидно е силна емоция, която хората споделяме, но тя се захранва от химикал в тялото ни, наречен окситоцин. Взаимодействията между вас и домашния ви любимец водят до повишаване на нивото на „хормона на любовта“ и при двама ви. Когато се взирате в кучето си или го галите, нивата на окситоцин се повишават. За това и хората казват, че когато четириногият ни другар ни гледа, дори и без особена причина, той ни прегръща с поглед.

куче обичСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Как кучетата разбират, че ги обичаме?

Освен освобождаването на окситоцин, други проучвания потвърждават, че кучетата са в по-голяма хармония с нас, отколкото предполагаме. Изследване на университета Емори от 2015 г. е установило, че когато усетят аромата на стопанина си, част от мозъка на домашните ни любимци, наречена опашато ядро, се активира по различен начин, отколкото когато усетят миризмата на непознат. 

куче човекСнимка: iStock

Как да покажем обич на кучето си така, че да ни разбере?

Кучетата се чувстват най-добре в стабилна среда, където имат установена рутина и са заобиколени от хората, които обичат. Ако се чудите как да покажете на домашния си любимец, че го обичате, започнете, като зададете очаквания и използвате положително подсилване, за да възнаградите доброто поведение. 

Четириногите ни другари имат нужда от много физическа и умствена стимулация. Обмислете да включите кратки тренировъчни сесии към обичайната рутина на косматия си другар. Развитието на ново умение ще изгради увереността на кучето ви и ще укрепи връзката между вас.

куче обичСнимка: iStock

Разбира ли кучето ни, когато му кажем, че го обичаме?

Съществуват научни доказателства, че кучетата разбират част от човешкия речник. Проучване на Canine Cottages е установило, че пулсът на кучето се увеличава с 46 процента, когато чуе думите „Обичам те“. 

И въпреки че едва ли разпознава нелепите (недейте да отричате, всички го правим!) прякори, с които го наричате, четириногият ви другар разпознава тона на гласа, който използвате. Което означава, че може да разбере кога сте щастливи или доволни от него.

Разбира се, най-добрият начин да покажете на кучето си колко ви е грижа е чрез вашите действия. Четириногите обичат физическото докосване, така че отделете време, за да покажете обич, като погалите по корема или почешете зад ухото питомеца си. Прекарайте качествено време с домашния си любимец и никога няма да ви се наложи да се чудите, дали той знае, че го обичате отново!

куче обичСнимка: iStock

 

Виж още