Знаят ли кучетата, че не бива да скачат от балкона?

куче балкон Снимка: iStock

М ного собственици на кучета живеят в апартаменти, кооперации и други сгради с балкони. С настъпването на по-топлите летни дни, съвсем естествено всички започваме да прекарваме повече време навън, на свеж въздух и слънце. Това се отнася и за домашните ни любимци.

Всички сме чували истории за злощастни инциденти с паднали от високи сгради котки. Дали обаче това не може да се случи и с кучето ни? Много собственици на четириноги си задават въпроса: Ще останат ли домашните ни любимци на място, поради разбирането си за височините? Или не е изключено кучето ми също да тръгне да скача от балкона? 

куче балконСнимка: iStock

Разбират ли кучетата, че не трябва да скачат от балкона?

Въпреки че много хора го намират за логично, всъщност кучетата нямат знанието и не притежават вътрешното усещане, че не бива да скачат от балкона (както впрочем и от прозореца на колата). Балконът не е нещо, което животното среща естествено, така че то има нужда да бъде наставлявано от стопанина си относно това какво да прави и какво не, когато се намира на него. 

Dogsandcats.bg

Макар да имат по-силно нощно виждане от хората, като цяло зрението на косматите ни другари не е чак толкова добро, колкото нашето. И това включва възприятието им за височини. Очите на кучетата са разположени по-широко от тези на човека, което означава, че те имат по-широко зрително периферно поле, за сметка на възприятието им за дълбочина, което е много по-ниско от нашето. 

куче балконСнимка: iStock

Това означава, че е по-малко вероятно домашният ви любимец да осъзнава, че има разлика във височината, когато се намира на едно ниво спрямо друго. Или в конкретния случай – да съпостави балкона и земята под него. Някои отделни кучета и породи имат по-добро възприятия за дълбочина от средното, а има и четириноги, които по същество са по-предпазливи, ако не са сигурни за разстоянието между обектите. 

Но истината е, че повечето кучета няма да разберат, че балконът се намира на определено разстояние над земята. И могат да скочат, освен ако не са обучени да не го правят. Или ако не са ограничени по някакъв начин. 

5 потенциални ситуации, при които кучето може да скочи от балкона

Помнете – дори най-добре обученото куче може да скочи от балкона. Поради това е изключително важно да не оставяте домашния си любимец без надзор. Има някои често срещани ситуации, които могат да предизвикат подобен инцидент. Ето пет от тях, но бързаме да уточним, че с това далеч не се изчерпват възможните опасности. 

  • Прекомерно вълнение

Ако домашният ви любимец види нещо (или някой), което привлече интереса му, той може да реши да скочи, за да се опита да го достигне. Когато адреналинът на животното се повиши над прага на търпимост към възбуда, зрителното му поле се стеснява още повече и за него става допълнително трудно да взема добри решения.

куче балконСнимка: iStock

  • Задействане на хищническия инстинкт

Кучетата ни са хищници. Дори и дребните Чихуахуа имат инстинкт, който може да се задейства в неподходящ момент. Като например, докато четириногото се излежава на балкона без надзор. Докато някои породи са по-склонни към хищническо поведение от други, всяко куче има способността внезапно да задейства тези си генетични заложби. И това обикновено включва преследване на нещото, което ги е пробудило. 

Подобно на прекомерното вълнение, хищническият инстинкт за преследване може да замъгли нормалното им мислене и процес на взимане на решения. Което може да доведе до скок от балкона в опит да се достигне потенциалната плячка. 

куче балконСнимка: iStock

  • Нещо го е изплашило

В някои случаи кучето може да скочи от балкона, защото нещо наоколо го е стреснало силно. В състояние на страх или безпокойство кучетата не вземат най-добрите решения и тяхното зрително поле може да се стесни, което допълнително да намали разбирането им за разликите във височината между балкона и земята. В стремежа си да излязат от ситуация, те може да решат, че земята е много по-близо, отколкото е в действителност. 

  • Невнимание

Може да ви звучи нелепо или дори комично, но понякога едно куче може да скочи (по-скоро – да падне) от балкона, просто по невнимание. Да речем, че някоя муха или пеперуда е привлякла вниманието му. Животното може просто да не осъзнае навреме колко близо до ръба на балкона се намира. 

куче балконСнимка: iStock

Случайните падания могат да се случат по всяко време, дори кучето да е добре обучено и да е свикнало с балкона ви, поради което надзорът е задължителен.

  • Любопитство

Промяната в средата може да бъде предизвикателство за някои кучета. Ако наскоро сте се преместили в нов дом, а животното е свикнало да изследва, както намери за добре, то може да реши, че същото се отнася за балкона. Водено от любопитството си, четириногото може да не осъзнае, че една погрешна крачка го дели от падане.

Как да предотвратим възможността кучето ни да скочи от балкона?

Най-доброто нещо, което можете да направите, за да предпазите кучето си от скок от балкона, е да се уверите, че той е обезопасен и сигурен. Освен това, домашният ви любимец никога не бива да остава навън без надзор. Дори най-добре обученото куче може да скочи от балкона, така че не се предоверявайте и не рискувайте. 

куче балконСнимка: iStock

Докато всяко куче може да е по-добро или по-лошо в разбирането си за височините, най-добре е да не предполагате, че кучето ви ще разбере разликата в нивото на балкона ви спрямо земята под него. 

Дори домашният ви любимец никога да не се е опитват да скочи от високо, това не означава, че това никога не може да се случи. Четириногите разчитат в голяма степен на инстинктите си, които могат да поставят на заден план всяко обучение и да се стигне до инциденти, често – с фатален край. 

Да наблюдавате кучето си, докато е на балкона, и да се уверите, че пространството е безопасно за косматия ви другар – това са възможно най-добрите начини да му попречите да скочи. 

куче балконСнимка: iStock

Вижте още: 

Как да обезопасим балкона за кучето си

10 популярни домашни растения, токсични за кучетата

 

Виж още