10 популярни домашни растения, токсични за кучетата

куче Снимка: iStock

Г радинарството на закрито е по-популярно от всякога. Освен че озаряват и освежават дома ни, създават уют и дух във всяко скучно пространство, стайните растения помагат за пречистване на въздуха, намаляване на фоновия шум и по този начин – увеличават производителността. Все неща, които са важни за всеки, който работи от вкъщи или просто обича да прекарва време у дома. 

За съжаление обаче,

някои от най-популярните стайни растения могат да бъдат опасни за домашните ни любимци. И тъй като могат да бъдат силно токсични при поглъщане от косматите ни другари – важно е да знаем с кои от тях да бъдем особено внимателни. 

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви да разгледаме заедно 10 от най-опасните и отровни за кучета стайни растения. Много от тях са известни с различни имена, за това – поставете ги на места, недостъпни за домашния ви любимец. И за всеки случай – запасете се с комплект за първа помощ за домашни любимци в случай на всякакъв вид злополука.

10 популярни стайни растения, които са токсични за кучета

  • Алое Вера (Aloe Vera) 

Предпочитано от мнозина заради благотворния си ефект върху кожата ни, това чудесно растение има обратен ефект върху домашните ни любимци. Листата на Алоето съдържат гелообразно вещество, което на практика не е вредно при поглъщане от кучетата, но всички други части на растението могат да причинят проблеми в храносмилателната им система. 

алое вераСнимка: pixabay.com

  • Бръшлян (Ivy, Hedera Helix)

Всички сме чували за отровната разновидност на бръшляна (позната под наименованието Poison Ivy). Но дори и обикновеният бръшлян може да причини обрив и/или проблеми с дишането на четириногия ни другар. Ако животното е изяло по-голямо количество листа може да се стигне дори до временна парализа.

бръшлянСнимка: pixabay.com

  • Дърво на живота (Jade)

Crassula ovata или Jade plant представлява дървовиден храст, познат у нас като символ на щастие и пари. За това и нефритовото растение е предпочитано в повечето домове. И макар никой все още да не знае какви са специфичните токсини, които се съдържат в него, поглъщането от страна на кучето ви (на която и е да било част от него) може да доведе до повръщане, нарушение на координацията, забавяне на сърдечния ритъм (брадикардия) и/или депресия.

дърво на животаСнимка: pixabay.com

  • Дифенбахия (Dumb Cane, Dieffenbachia)

Популярно многогодишно стайно растение, в чиито листа се съдържат кристалите калциев оксалат. Това го прави силно отровно както за кучета, така и за котки. Вредните токсини могат да причинят парене/подуване на устата и езика, затруднения при преглъщане, повръщане и повишено слюноотделяне. 

цветеСнимка: iStock

  • Каладиум (Caladium)

Растение, което се среща с различни имена (Elephant Ear, Malanga, Via Sori, Pai, Taro, Cape или Ape). Химикалите, които се съдържат в листата му са подобни на тези в Дифенбахията. Това значи, че ако домашният ви любимец погълне части от него, това може да му причини проблеми като повишено слюноотделяне, повръщане и затруднено преглъщане. 

цветеСнимка: iStock

  • Дяволски бръшлян (Pothos/Devil’s Ivy)

Красиво стайно растение с големи зелени листа, този вид бръшлян (макар да няма много общо с обикновения) е токсичен както за кучета, така и за котки. При поглъщане той може да раздразни устата и езика на животните, да им причини повръщане, повишено слюноотделяне и затруднено преглъщане. 

кучеСнимка: iStock

  • Замиокулкас (Zamioculcas)

Листата на това популярно растение могат да причинят дразнение на стомаха на домашния ви любимец – включително диария и повръщане. 

цветеСнимка: pixabay.com

  • Аспарагус сетацеус/Зайча сянка (Asparagus Fern)

Това растение е отровно както за кучета, така и за котки. Известно още като изумрудена или дантелена папрат, в него се съдържат токсин, наречен сапогенин. Ако домашен любимец погълне плодовете му, това може да доведе до диария, повръщане, коремни болки и остро възпаление на кожата.

цветеСнимка: iStock

  • Циклама (Sowbread, Cyclamen)

Това нежнорозово цъфтящо растение ще озари всяка стая, но е отровно за кучета и котки. При поглъщане на листата или цветовете му, може да доведе до повишено слюноотделяне, диария, повръщане, необичаен пулс и дори – гърчове. В някои случаи може да се стигне и до фатален край. 

цветеСнимка: pixabay.com

 

Вижте още: Как да обезопасим балкона за кучето си

Виж още