10 ежедневни начина да подобрим живота на кучето си

куче Снимка: iStock

А ко попитате всеки собственик на куче, ще ви каже, че най-лошото и тъжно нещо, свързано с домашния му любимец е, че не живее достатъчно дълго. За съжаление, каквото и да правим няма как да преборим природата. Въпреки това обаче, има някои лесни за прилагане и разумни съвети, чрез чието изпълнение на ежедневно ниво можете да удължите времето, което да прекарате с вашия кучешки спътник, подобрявайки живота му. 

кучеСнимка: iStock

 • Открийте правилната порода за вас

Кое е идеалното куче за вас? Подобно на съпруг или партньор, това е същество, което ще бъде с вас за дълъг период от време – в добро и в лошо. За това е важно да подходите разумно и отговорно към избора на домашен любимец. Чистокръвно куче или такова от смесена порода бихте отглеждали с по-голямо удоволствие? Замислете се, защото както разводът между двамата души може да е опустошителен, така и несъответствието между четириного и неговият човек може да има изключително негативни (дори понякога – смъртоносни) последици за животното. 

Нашият съвет:

Dogsandcats.bg

Бъдете честни пред себе си и да намерите домашен любимец, чиито грижи, обич и отдаденост ще накарат сърцето ви да пее всяка секунда, през която сте заедно.

 • Запознайте се с произхода на кучето си

Ако сте решили, че искате да си вземете чистокръвен домашен любимец, то постарайте се да намерите радвъдчик с добра репутация. Потърсете препоръки и не се притеснявайте да задавате всякакви въпроси, свързани с родословието, здравните прегледи и грижите, които ще се полагат за животното през първите няколко седмици от живота му в развъдника. 

Ситуацията с приютите и спасителните организации е идентична – попитайте хората, които до момента са се грижили за кучето за всичко, което ви вълнува – произход (доколкото им е известно, разбира се), здравословно състояние и какви грижи са се полагали до момента на осиновяването на животното. Не вярвайте на сто процента на нищо – доверете се по-скоро на себе си, на очите и ушите си. И ако нещо ви изглежда нередно – кажете не. 

кучеСнимка: iStock

 • Обезопасете дома си

Отделете време и разгледайте всеки сантиметър от мястото, което наричате свой дом, задавайки си наум един прост въпрос: по колко начина моето куче може да се нарани тук?

Една подсказка от нас – всичко, което виси, лъщи, искри, може да се преобърне, да се счупи или може да бъде сдъвкано, представлява опасност. Не си мислете, че можете да предвидите всичко, нито, че поразиите на домашния ви любимец ще приключат, след като мине периодът на пубертета. 

 • Научете основни команди

Малките кучета са като „информационни гъби“, които са изключително впечатлителни и с лекота могат да научат много команди. Използвайте момента от третия месец до навършване на една годинка, за да научите косматия си другар на основни команди за безопасност като „ела“, „седни“, „стой“.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 5 основни команди, на които да научите кучето си

 • Погрижете се за диетата на вашето куче

За повечето кучета висококачествената диета, независимо дали се състои от храна от консерва, гранули или е приготвена лично от вас, е от съществено значение. Не четете само етикети и рецепти – научете се да разчитате от какво се нуждае кучето ви. Стомашните проблеми, плешивите петна или ноктите, които се чупят лесно може да са знак, че нещо в менюто на домашния ви любимец не е наред. Ако случаят е такъв – свържете се с ветеринарния си лекар и заедно променете диетата на животното.

 • Научете се кога да казвате „не“

„Ауу, колко е сладък! Мога ли да целуна мокрия му нос?“, „Мога ли да му дам коричката от сандвича ми"...

Като собственик на куче ще се сблъскате с постоянен поток от мнения, молби и заповеди. Защитете домашния си любимец от цялата тази непоискана и непотърсена привързаност като се научите да казвате една малка, но значима дума: „Не!“. Вие живеете с това куче и знаете кое е най-доброто за него. Не позволявайте на никого да поставя вас или четириногия ви другар в неприятна, дискомфортна или дори – опасна ситуация. 

кучеСнимка: iStock

 • Образовайте се постоянно

Днес собствениците на кучета разполагат с повече ресурси от всякога. Използвайте ги. Подбирайте разумно източниците си на информация, следете за различни постове и новини по темата в социалните мрежи, следете научни издания, свързани със здравето на кучетата – много от тях са достъпни онлайн. 

 • Бъдете готови за най-лошото

Злополуки се случват и е важно да знаете как да извършите маневрата на Хаймлих върху куче (при задавяне). Или как правилно да превържете наранена лапа. Имайте план за спешни случаи при бедствия и дръжте под ръка и комплект за първа помощ за домашни любимци.

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Комплект за първа помощ за домашни любимци

 • Спестете пари за медицински грижи

Медицинските грижи струват пари, така че помислете за закупуване на застрахователна полица за домашни любимци. Или заделете пари за спешни случаи, защото някои заболявания са еднократен голям разход, докато други – изискват дългосрочни грижи, а бъдете сигурни, че финансовата тежест при болно куче се усеща. 

 • Не пренебрегвайте превантивните грижи

Един от най-добрите начини да удължите живота на кучето си, е да го водите редовно на ветеринарен лекар. Специалистът познава домашния ви любимец, запознат е с медицинската му история и може да индикира по-лесно потенциални здравословни проблеми дори при рутинен преглед. 

кучеСнимка: iStock

 • Знайте кога да кажете сбогом

Колкото и да е трудно, част от грижите, свързани с домашния ви любимец включват и това да знаете кога е дошъл моментът да се сбогувате с кучето си. И макар да не можем действително да се подготвим психически за този момент, за съжаление, той рано или късно идва. 

старо кучеСнимка: iStock

 

Вижте още: 

Защо кучетата живеят по-малко от хората

На каква възраст е кучето ви в човешки години

Виж още