Защо кучетата живеят по-малко от хората

възрастно куче Снимка: iStock

В сичко за жизнения цикъл на домашните ни любимци – от раждане до зряла възраст

Задавали ли сте си въпроса защо кучетата не живеят колкото хората? На всички ни се иска това да беше възможно, но истината е, че животът на четириногия ни любимец преминава през различни етапи на развитие, всеки със своите специфики. Тези етапи на растежа оформят жизнения цикъл на кучето, а тяхното различаване ще ви помогне да си изясните поведението на любимеца си, да разберете и съобразите от какво има нужда той и по този начин – да засилите връзката помежду си.

Средно домашното куче живее между 10 и 15 години, малко повече за някои породи. Добрите грижи, съчетани високото качество на живот могат да добавят още някоя година отгоре.

Раждане

Раждането може да бъде истинско предизвикателство за някои породи, но дори и да очаквате да мине гладко, задължително е да е под лекарско наблюдение. Основното, за което трябва да се подготвите предварително, е подходящото място на самото раждане. Най-често това е кутия, където се постилат чисти кърпи. Важно е да имате под ръка купи с вода или овлажнител, за да се поддържат около 65-70% влажност на въздуха. Това ще помогне за правилното самостоятелно дишане на новородените – ключов момент, определящ дали ще оцелеят. Задължително условие е мястото да е топло, като за целта можете да използвате както уред за отопление, така и инфрачервена лампа за затопляне на пространството. 

Dogsandcats.bg

Тъй като новородените кученца нямат добре развита терморегулация е от определящо значение през първите минути от живота им да са в правилната заобикаляща ги среда. Най-добре е мястото на раждане да е с температура не по-ниска от 27-28 градуса по Целзий, да не е изложено на течение, но да не е и задушно.

Първи минути на този свят

Новородените кученца не чуват и не виждат, очите им са затворени през цялото време и спят почти непрекъснато. Те са способни да усещат единствено миризми, допир и вкус, за това намират пътя към майка си чрез обонянието и докосването до нея. Така те се топлят и хранят. Именно през тези първи часове от живота си, благодарение на млякото, майката осигурява на своите малки важни антитела и хранителни вещества, които поддържат здравословното им развитие.

Ще забележите, че през първите дни от живота си, кученцата наддават бързо на тегло. Това се случва, благодарение на коластрата – вещество, произвеждано от майката с цел подсилване на имунната система на малките. 

Вегетативен период

Така се нарича времето от раждането до третата седмица от живота на кученцето. Този отрязък от време е известен и като вегетативна фаза, тъй като преминава главно в спане, разнообразявано от сучене. Важно е да не смущавате нито майката, нито малките през тези първи седмици, за да могат да се развият здравословно кученцата. През Неонаталния период не се препоръчва да докосвате или галите много животинките, тъй като те все още са зависими главно от майка си и откъсването от нея дори за малко може да ги смути.

Отбиване и развитие между 4-8 седмица

На втора до трета седмица кученцата започват леко да отварят очите си, постепенно развиват и зрението си, докато останалите им сетива малко по-малко започват да се подобряват. Логично следва и отбиването – важен период в ранното развитие на кученцето. Това се случва между 4 до 8-ма седмица. 

Постепенно малките животинчета започват да набират смелост, да правят първите си стъпки, да играят и да се боричкат с братята и сестрите си. Някъде по това време за първи път ще чуете и плахите им опити за ръмжене, въртене на опашка или шумно прозяване. Започват и да реагират по-видимо на светлинни и звукови дразнения. През тези седмици вече е време по-активно да се намесите в живота на малчуганите – играйте си с тях, давайте им различни играчки, галете ги – цялото взаимодействие с вас е добре за развитието им.

Между 4 до 8-мата седмица те започват да се изхождат и уринират без помощта на майка си – добре е да сте подготвени за това. И макар че те все още получават по-голямата си порция хранителни вещества през млякото на майката, кученцата започват да проявяват лек интерес към храната, която тя хапва. Вече могат и сами да пият вода от купичката й.

кученцаСнимка: iStock

След 8-ма седмица

След като измине и осмата седмица от живота на малките кученца, в живота им настъпват сериозни промени, които ще определят поведението им в редица аспекти занапред. Това е възрастта, когато палетата са най-възприемчиви и е най-добре да се започне с установяването на правила и граници. Времето е подходящо да заложите първоначалните команди, които да продължите да надграждате в обучението и разширяването на социализирането. Това ще помогне животното да се развие като здраво, уверено и добре възпитано куче. 

Между 6-ия до 9-ия месец става и най-рязкото израстване на любимецът ви. Разбира се, всичко зависи от породата, но в повечето случаи кученцата в този период са силно несъразмерни – с по-големи лапи, уши или опашка, ще ги познаете и по некоординираните движения. Това е и моментът на смяната на млечните зъби с постоянни, бебешката козина пада и на нейно място идва по-плътната, развива се и подкосъма. Дошло е време да започнете и захранването с по-твърда храна.

Необходимо е да следите поведението на мъжкото куче през този период, защото то трябва да започне да вдига крак навън между 6-12 месец. Успоредно с това женското влиза и в първия си период на разгонване.Добре е вече да сте започнали с обучението, можете да разработите и програма за физическа активност и упражнения, съобразена с породата и възможностите на любимеца ви.

Достигане на зрялост

Важно е да отбележим, че различните породи достигат зрялост на различна възраст.

Ключови за това са генетична предразположеност, размер, тегло, хранителни потребности и тн. Най-често по-дребните породи достигат пълна зрялост по-бързо – някъде към 8-9 месец, а понякога при по-големите това се наблюдава едва към края на втората, началото на третата година.

С преминаването на кученцето към зряла възраст хранителните му нужди се променят – време е да преминете и към храна за възрастни, съобразена с породата и потребностите на животното спрямо начин на живот, физическа активност и тн.

стопанин и кучеСнимка: iStock

Характерно за периода преди достигане на зрялост е така нареченият пубертет при кучетата. Ще го познаете по странните, необичайни прояви на агресия към представители на същия пол, маркиране с урина и търсене на полов партньор навън. И докато мъжкото куче е сексуално активно през цялата година, то при женското има само два периода на разгонване (еструса) годишно. 

Вижте още: Разгонване при кучетата

Зрялост и "златни години"       

След като е достигнало до периода на зрялост, следва и постепенното остаряване на домашния ни любимец. За това няма точна възраст, нито конкретен интервал, но се смята, че след навършването на от 7 до 9 години едно куче може да се смята за вече възрастно. Това е строго индивидуално при различните породи, като по-дребните обикновено живеят доста по-дълго от по-големите. По-честите посещения при ветеринар, за да се следи състоянието на животното са желателни, но не забравяйте, че дори и вече да е „на години“ то, също като хората, може да извлече максимума от живота – стига да се грижите добре за него, да го дарявате с любов и внимание!

 

 

 

 

Виж още