На каква възраст е кучето ви в човешки години

куче Снимка: iStock

Д а се каже, че една кучешка година е равна на приблизително седем човешки, е много опростен начин за сравняване на възрастта на домашния ни любимец спрямо нашата. Това е много популярен, но и остарял способ на изчисление, датиращ от средата на 20 век. Днес знаем много повече за косматите ни приятели, а специалистите са единодушни – превръщането на кучешките години в човешки далеч не е толкова просто. 

Разбира се, дори и да нямате интерес да знаете с точност възрастта на домашния си любимец спрямо вашата, сметката „една човешка година – седем кучешки“ със сигурност помага на много стопани на четириноги да разберат, че косматите им другари стареят с много по-бързи темпове, отколкото хората. А осъзнавайки това, собствениците на кучета могат да им осигурят възможно най-добрата грижа. 

възрастни кучетаСнимка: iStock

  • Възраст и размер на кучето

Различната големина на домашните ни любимци обуславя и различните темпове на скорост на стареене. Както ще видите на таблицата малко по-долу, по-големите четириноги стареят по-бързо от малките. Това значи, че колкото по-голямо е вашето куче, толкова по-бързо остарява тялото му.Това е и причината по-едрите животни да не живеят толкова дълго, колкото по-дребните. Като, разбира се, винаги има изключения.

Dogsandcats.bg
  • Важността на първата година

Развитието на домашния любимец, независимо от размера и породата му през първите шест месеца от живота му, е подобно. Зрението и слуха се развиват, млечните зъби падат, кутрето бива отбито от майката и постепенно преминава на храна за малки кученца. Четириногите достигат своята зрялост (пълнолетие) между 10-месечна и 18-месечна възраст, започват да консумират храна за възрастни и тн. 

Важно е да знаете, че първата година и половина от живота на домашния ви любимец е еквивалентна на между 14 и 18 човешки години. Както сами можете да пресметнете, това е период на големи промени. 

До навършване на две години при повечето кучета се счита, че са на около 20 години (човешки еквивалент).

Между три и шест години, повечето кучета стареят с доста постоянна скорост, независимо от размера, като всяка човешка година съответства на приблизително четири кучешки години. Това значи, че тригодишно куче е приблизително в края на двадесетте, четиригодишно – в началото на тридесетте, а петгодишно – към края на тридесетте. В тази възраст кучетата са в разцвета на силите си, макар че при по-едрите породи е възможна появата на някои здравословни проблеми (обикновено между 5-6 години).

Възрастни кучета

Възрастовите граници на четириногите варират в зависимост от размера на животното, но обикновено се смята, че четириного над 7 години се причислява към възрастноПри най-големите породи (Немски дог, Санбернар…) тази граница пада на 5 години.

кучетаСнимка: iStock

Когато домашният ви любимец достигне този период от живота си, грижите за него стават още по-важни, а редовният мониторинг на здравето – задължителен. Важно е да не пропускате контролните прегледи при ветеринарния си лекар (за възрастни кучета се препоръчва да са на всеки 6 месеца), за да сте в течение с всички потенциални признаци на заболявания. Колкото по-рано бъдат уловени те, толкова по-добре. 

Пресметнете сами възрастта на домашния си любимец, изчислена в човешки години спрямо размера му. 

таблицаСнимка:

Източник: thesprucepets.com

 

 

Виж още