10 грешки, които собствениците на кучета правят най-често

куче човек Снимка: iStock

З наем, че обожавате своя домашен любимец и не искате нищо друго, освен най-доброто за него! Но отговорните собственици на четириноги знаят, че отглеждането на куче е много повече от емоционална привързаност. 

Да имаш у дома домашен любимец е свързано с голяма отговорност. За това, решихме да разгледаме някои грешки, които стопаните правят най-често:

  • Избор на грешното куче

Една грешка, която допринася приютите по целия свят винаги да имат обитатели е, че добронамерени хора избират грешното куче. Или с други думи – те основават избора си на домашен любимец на база външен вид, а не на съвместимост. Съображенията, касаещи начина на живот, винаги трябва да бъдат най-важният фактор при избора на куче.

Въпреки че винаги са възможни изключения, в по-голямата си част четириноги като Немска овчарка, например, се справят най-добре в дом с двор, където имат допълнително място да тичат и да се разтъпчат през деня. Те се нуждаят от активен собственик, който е готов да отделя достатъчно време за тренировки, упражнения и игри. При това – всеки ден и то по няколко пъти.

Dogsandcats.bg

куче човекСнимка: iStock

За хора, които разполагат с ограничено време и пространство, работна порода вероятно не е най-добрият избор. По-малко куче, което има нужда от по-малко упражнения и умствена стимулация, най-вероятно би било по-добър избор. 

Помнете – винаги е най-добре да проучите характеристиките на дадена порода, за да сте сигурни, че се вписва в начина ви на живот, преди да доведете неин представител у дома.

  • Импулсивно вземане на куче

Кученцата са толкова пухкави, сладки и милички – с две думи, абсолютно неустоими! И да, може да бъде истински изкушаващо да вземете едно у дома. Но освен ако не сте готови да поемете този ангажимент, който ще продължи през целия живот на малкото същество, по-добре е да направите крачка назад и да обмислите решението си.

куче човекСнимка: iStock

Взимането на рационално, а не на емоционално решение ще гарантира, че кучето ще попадне в най-добрия дом. Ако не сте докрай убедени, че сте готови, доброволчеството в приют или осигуряването на приемен дом за бездомно животно могат да бъдат ефикасни начини да тествате как се чувствате, когато се грижите за четириного.

  • Имате твърде високи очаквания

Независимо дали е кутре или по-възрастно куче, домашните любимци се нуждаят от време, за да се приспособят към новия си дом. Да очаквате от животното да знае правилата по начало, за да избегнете възможни инциденти, да се чувства комфортно с вашата рутина или да знае какво се очаква от него – просто не е честно и е сигурна рецепта за разочарование.

куче човекСнимка: iStock

Отнема много време и енергия, за да обучите едно кученце. И може да отнеме време за едно по-възрастно четириного, което до момента е живяло в приют, за да излезе от черупката си и да остави истинската си личност да блесне. Търпението и разбирането са ключът към една страхотна бъдеща връзка.

  • Пропускане на социализацията

За да отгледате уверено куче, което да можете да заведете спокойно навсякъде и с което да е удоволствие да споделяте живота си, то трябва да бъде изложено на много хора, места, ситуации и други животни. 

Това не означава, че трябва да отгледате питомеца си така, че да е пръв приятел с всеки човек или друго куче, което среща. По-скоро е необходимо да наблегнете на това да го научите как да се държи на обществени места, сред хора и винаги да търси насоки от вас в нови ситуации.

куче се взира в човекСнимка: iStock

  • Предотвратяване на проблемно поведение

Отделянето на време за обучение е важна част от отглеждането на всяко куче – без значение от породата му. За да израсне уверено и добре възпитано, четириногото ви другарче се нуждае от дресура – най-вече, за да знае какво се очаква от него. Обучението укрепва връзката между кучето и собственика му, осигурявайки му и необходимата умствена стимулация, за която жадува. А като бонус – предотвратява развитието на проблемно поведение.

Ако искате куче, което с лекота се води на разходка, знае правилата у дома, изпълнява различни команди, идва винаги, когато го повикате и знае как учтиво да поздрави гостите ви – то е необходимо да инвестирате време в обучението му. 

  • Пропускане на упражнения

Различните кучета имат индивидуална нужда от упражнения. Осигуряването им – спрямо породата, възрастта и енергийните нива на домашния ви любимец, може да бъде под много форми. Пропускането им обаче, ще доведе до тревожно куче, склонно към поведенчески проблеми. 

куче човекСнимка: iStock

Каквато и форма на упражнения да изберете, планирайте я за всеки ден от седмицата – независимо дали вали или грее слънце. 

  • Неглижиране на посещенията при ветеринарния лекар

За да си гарантирате, че кучето ви е здраво, то не бива да пропускате профилактичните прегледи при ветеринарния си лекар – поне веднъж годишно. Много хора се консултират със специалиста само, когато нещо с домашния им любимец не е наред. От друга страна – проактивното отношение към здравето на четириногия ви другар може да ви спести много мъка и пари, тъй като здравословните проблеми могат да бъдат идентифицирани, преди да се превърнат в нещо сериозно.

куче човекСнимка: iStock

  • Не поставяте идентификационен медальон или микрочип

Никой не обича да мисли, че кучето му ще се изгуби и да, сигурни сме, че това е един от най-големите ужаси на голяма част от собствениците на четириноги. Наличието на актуална информация, гравирана на медальон, закачен за каишката на животното и/или микрочип ще помогне да се гарантира, че ако кучето се изгуби, ще има по-голям шанс да открие пътя си обратно към дома с нечия помощ.

  • Омаловажаване на обезпаразитяването

Третирането срещу бълхи, кърлежи и вътрешни паразити е лесно, стига да се спазва ежемесечна профилактика. Пропускането й може да доведе до развитие на болести, някои от които прогресират бързо и могат дори да имат фатален край.

куче разходка паркСнимка: iStock

Освен това е много по-лесно да предотвратите появата на бълхи, отколкото да се отървете от тях след това.

  • Липса на финансово планиране

Няма нищо по-стресиращо или сърцераздирателно от невъзможността да осигурите медицинска помощ за вашия болен или ранен домашен любимец. Сметките при ветеринарния лекар нарастват прогресивно, когато се сблъскаме със сериозен здравословен проблем. 

Заделянето на пари всеки месец, поддържането на отделна сметка с баланс за спешни случаи или инвестирането в застраховка за домашни любимци може да ви помогне, за да сте спокойни, че ще можете да покриете неочаквани разходи при спешни случаи. 

 

 

Виж още