Колко дълго е добре новородените кученца да останат с майка си

кученца Снимка: iStock

Р анните етапи на развитие, когато кутретата са все още с майка си, братята и сестрите си, те не само растат физически, но и се учат да бъдат независими, както и да си взаимодействат помежду с другите. Прекалено ранното им отделяне от котилото може да доведе до физически и поведенчески проблеми.

Специалистите препоръчват малките да останат с майка си най-малко шест седмици, въпреки че често е желателно да не се отделят от нея между осем до 12 седмици,

пишат от Американския киноложки клуб.

Dogsandcats.bg

кученцаСнимка: iStock

Ранно развитие и отбиване

През първите две седмици от живота си кученцата разчитат на майка си за всичко. Те сучат често и майката е тази, която ги почиства и ближе, за да стимулира елиминирането. На тази възраст четириногите имат ограничена способност да се движат и основните им сетива като слух, зрение и обоняние все още не работят. Докато навършат четири седмици, те вече могат по-осъзнато да ходят, махат с опашка весело и любопитно да изследват света около себе си.

На възраст около три до четири седмици кученцата имат вече пораснали зъби, които им позволяват да започнат да ядат твърда храна. Майката вероятно ще ги насърчи да спрат да сучат, тъй като острите им зъби вече са болезнени за нея.

Можете да спомогнете за процеса на отбиване, като предложите храна-заместител на млякото, за да могат новородените да се научат да пият от купа. След това постепенно преминете към консервирана храна за кученца, а в последствие – въведете и сухата (гранули). 

кученцаСнимка: iStock

Когато кутретата са напълно отбити, обикновено на възраст от около шест седмици, те могат да бъдат разделени от майка си. Много експерти обаче препоръчват да дадете на малките животинки няколко допълнителни седмици, преди да ги отделите от котилото, за да могат да продължат социалното си развитие. 

Допълнително развитие и социализация

През първите седмици от живота си кутретата се учат да общуват със своите братя и сестри. Те си играят, лаят и вокализират по различни начини, като същевременно да научават и как да контролират хапането. Майка им оказва силно влияние върху тях през тези дни. Ако тя е агресивна или страхлива, това ще се отрази на взаимодействието на кутретата с хората и другите кучета. 

На възраст от пет до шест седмици можете да започнете да обучавате кученцата вкъщи и те могат да прекарват повече време далеч от майка си, както и братята и сестрите си.

На осемседмична възраст, кученцата навлизат в така нареченият „страхов етап“ на развитие. И докато четириногите може и да се страхуват от нови преживявания, с търпение и положително подсилване, те постепенно ще се адаптират към новата си среда и ще се свържат с новия си собственик.  

кученцаСнимка: iStock

Прекалено раното отделяне на кученца не е препоръчително

Разделянето на кученцата от майка им твърде рано, може да има сериозни последици. Особено, ако четириногото все още суче, това е силно непрепоръчително, тъй като ще доведе до поява на симптоми като загуба на тегло, загуба на апетит, лоша имунна система и по-висок риск от поява на различни заболявания.

Проблемите, които могат да възникнат, не са само медицински, но и поведенчески. Кутретата ще претърпят емоционална травма, ако бъдат отделени твърде рано от майка си, както и ако не им бъде дадена възможност да си взаимодействат с братята и сестрите си. Хапането е често срещан поведенчески проблем и често причината е именно в липсата на тази най-ранна социализация на четириногото. Възможно е и кученцето да развие тревожност при раздяла, инконтиненция, деструктивно поведение, агресия и страх.

кученцаСнимка: iStock

Вижте още:

Захранване на малкото куче

Защо малките кученца са толкова пухкави

 

Виж още