Могат ли кучетата да усетят кога някой ще умре

куче Снимка: iStock

М огат ли кучетата да усетят смъртта? Много собственици на четириноги споделят, че са забелязвали как питомците им се държат различно около тежко болен човек или роднина, който е на път да умре. В интернет можете да откриете много истории, които потвърждават тезата, че косматите ни другари сякаш усещат, че даден човек скоро ще си отиде от този свят. Дали обаче всички те не са просто поредица от съвпадения? Или четириногите ни спътници действително усещат смъртта? Древните хора, изглежда, са били на това мнение.

кучеСнимка: iStock

Кучета, смърт и фолклор

Далеч назад във времето и пространството откриваме различни примери, които свидетелстват, че много култури от цял свят свързват кучетата със смъртта. Древният египетски бог Анубис е с глава на чакал или куче и е олицетворение на смъртта, мумифицирането и балсамирането и именно той придружава душите до подземния свят. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

В ирландските предания се казва, душите на мъртвите поемат по своя път към небето, водени от глутница хрътки. В митовете на Мезоамерика (обхващаща голяма част от Мексико и Централна Америка) пък се твърди, че кучетата превеждат мъртвите през осемте нива на подземния свят. В някои части на Перу дори се смята, че ако чуете вой на куче през нощта, това е знак, че някой човек или е умял, или скоро му предстои да напусне този свят.

Черните кучета във фолклора

На Британските острови се смята, че появата на черни кучета, особено ако са членове на групата на хрътките, показва приближаваща смърт. Дори в ранна модерна епоха има едно особено отношение към черните четириноги, а феновете на Шерлок Холмс и сър Артър Конан Дойл могат да разпознаят този образ като вдъхновение за класиката „Баскервилското куче“. И, логично възниква и въпроса: Възможно ли е фактите да се крият зад измислицата. Също както едно черно куче се слива с непрогледната нощ?

кучеСнимка: iStock

Могат ли животните да усетят смъртта?

Истината е, че няма официално документирани случаи на кучета, предсказващи смъртта. Няма как да знаем дали и как животните могат да усетят, че някой умира. И дали действително това е възможно. Въпреки това, има много свидетелства, че четириногите имат различно поведение, когато са около умиращ човек: те са по-внимателни и кротки. Разбира се, трудно е да бъдем обективни в подобна ситуация, за това и този тип наблюдения са силно пристрастни. 

Независимо дали действително усещат смъртта или не, едно е сигурно – кучетата забелязват липсата на даден човек или друг домашен любимец. Загубата – било то на член на семейството ви или на друго куче, ще остави питомеца ви объркан и притеснен, чудейки се защо нещата са се променили.

кучеСнимка: iStock

Умиращите хора, както и животните, на които не им остава много на този свят, са склонни да се държат по различен начин. Четириногите могат да разчетат този език на тялото и да реагират по съответния начин. Ако, да речем, сте тъжни или разтревожени, косматият ви другар ще има поведение, различно от това, ако сте щастливи

Може би кучетата улавят човешките тревоги и тъга. И се опитват да предложат утеха, смятайки че даден умиращ човек е в беда. 

Научните изследвания показват, че забележителното обоняние на четириногите им помага да усетят и най-фините промени в човешките емоции. Например, вашата собствена миризма се променя в зависимост от настроението ви, а домашният ви любимец моментално може да индикира тези промени. За това не е изключено четириногите да могат да доловят специфична миризма, свързана с умирането. Може би умиращите клетки имат специфичен аромат, или органите, които спират работа... Уви, всичко остава в сферата на догадките.

кучеСнимка: iStock

Могат ли кучетата да усетят смъртта? Може би. Домашните ни любимци със сигурност долавят промените, свързани със смъртта при хората и инстинктивно се опитват да утешат умиращите. Не липсват доказателства в подкрепа на тезата, че четириногите имат своя форма на скръб и я проявяват чрез поведение, съответстващо на емоциите им. 

Вижте още:

11 неща, които кучето усеща преди нас

 

 

Виж още