10 начина как кучето ни поддържа във форма - психически и физически

куче собственик Снимка: iStock

П олзите от отглеждането на домашен любимец са толкова много, че не знаем дори откъде да започнем! Например, знаете ли, че кучето ви се грижи за психическата и физическата ви форма? При това – без дори да сте го молили за това! Вижте 10 начина как питомецът ви поддържа стимулирани и в добро здраве – както ментално, така и чисто на физическо ниво, селектирани от Даян Ланг, терапевт, помощник-професор и автор. Даян е работила с пациенти и терапевтични животни и ето какво споделя тя „от първа ръка“ пред Американския киноложки клуб. 

куче собственикСнимка: iStock

  • Кучетата помагат за намаляване на стреса

Галенето на домашния ви любимец е чудесен начин за намаляване на хормона на стреса кортизол. В допълнение, няколко минути милване на четириногия ви другар на ден (плюс чесане зад ушите – като бонус!), засилват производството на серотонин. А това ни помага да се отпуснем и релаксираме по-качествено. 

  • Предотвратяват чувствата на изолация, самота и депресия

Самотата и усещането за изолираност – това е номер 1 фактор за депресия извън психическите заболявания. От друга страна, ако имате домашен любимец у дома, това значително може да помогне. Защото можете да сте сигурни, че винаги имате добра компания на разположение. 

Dogsandcats.bg
  • Насърчават физическата активност

Собствениците на кучета се движат много повече от тези, които не отглеждат домашен любимец. Ходенето е чудесен начин за изгаряне на калории и действа добре на психичното здраве. 

куче собственикСнимка: iStock

  • Помагат ни да се чувстваме сигурни и защитени

За всеки, който страда от посттравматично стресово разстройство, живее сам или има фобии, кучето може да е пръв другар, осигурявайки помощ за облекчаване на страха и стреса. Все пак – винаги имаме на разположение някой, който да ни защити при нужда. 

  • Учи на безусловна любов

Връзката, която създаваме с домашния си любимец не прилича на никоя, която сме имали или ще имаме с някого. Косматите ни другари могат да ни помогнат отново да се отпуснем и да започнем да изпитваме доверие. 

куче собственикСнимка: iStock

  • Насърчава играта и релаксацията

Играта с домашния ви любимец повишава нивата на серотонин и допамин, което спомага за формирането на „добри чувства“ и цялостно повишава настроението. 

  • Намалява риска от сърдечни заболявания

Доказано е, че собствениците на кучета като цяло са с по-ниско кръвно налягане, живеят по-дълго и по-здравословно в сравнение с хората, които не притежават домашен любимец. 

  • Имаме си най-добър приятел!

Да имаш домашен любимец у дома е като да имаш най-добър приятел – усещане за свързаност, приемане и обич. Четириногите ни другари ни карат да се чувстваме необходими – нещо, от което всеки човек има нужда, за да бъде психически здрав. 

куче собственикСнимка: iStock

  • Учат децата на емпатия

Да живее в компанията на куче – това е чудесен начин за едно хлапе да се научи да се грижи за някой друг. Напомня на децата (а и на възрастните!), че нуждите на другия също са важни. 

  • Социално взаимодействие

Извеждането на кучето ви на разходка в парка или дори – до близката до блока ви градинка, е чудесен начин да предизвикате разговор и да се срещнете с други хора. Нещо, от което по-срамежливите стопани на четириноги могат да се възползват.  

Вижте още: 

7 грешки на стопаните, които намаляват качеството на живот на кучетата

 

Виж още