10 начина, по които кучетата показват привързаността си

куче Снимка: iStock

К учетата показват привързаност към хората по начини, различни от прегръдки и усмивки. Домашният ви любимец може да покаже искрените си чувства, като се облегне на вас, донесе ви любима играчка или разнася вещите ви наоколо. Да, косматите ни спътници изразяват емоциите си по свои начини, вариращи от супер фини до напълно очевидни. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

Ако у вас съществува дори и минимално колебание дали вашият питомец ви обича, потърсете тези 10 общи признака на привързаност. 

  • Поддържане на зрителен контакт

Ако някой ви кара да се чувствате неудобно, несигурно или застрашено, едва ли бихте се взирали дълбоко и продължително в очите му, нали? Няма начин!

Dogsandcats.bg

Дългият зрителен контакт е запазен за хората, които обичаме, на които имаме доверие и с които се чувстваме сигурни. 

Същото важи и за домашните ни любимци. Поддържането на зрителен контакт не е само полезен инструмент, докато обучавате питомеца си – това може да ви помогне да създадете дълбока връзка. А и, когато косматият ви другар ви гледа, мозъкът на кучето ви освобождава окситоцин, наричан още „хормон на любовта“. Същият, който майките освобождават, когато гледат новородените си бебенца. 

куче ближе човекСнимка: iStock

  • Опирайки се на вас

Подобно на поддържането на зрителен контакт, вероятно няма да се облегнем на някого, комуто нямаме доверие или не познаваме. Същото важи и за кучето ни. Независимо дали седите на пода или на дивана, ако домашният ви любимец се облегне на вас, това означава, че се чувства в безопасност, спокоен е и изпитва комфорт. А понякога кучето се обляга на стопанина си, когато се чувства уплашено или разтревожено. И това още веднъж означава, че в техните очи вие сте неговия защитник. 

  • Спи във вашата спалня

Ако не позволявате на домашния ви любимец да спи в леглото ви, но то все пак дремва в спалнята ви, това е сигурен знак за обич. Защо? Желанието да бъде близо до вас, докато сте най-уязвими, сигнализира, че животното е напълно лоялно и иска да държи под око водача на своята глутница. 

куче човекСнимка: iStock

  • Щастливо е, когато се прибирате у дома

Кучето ви скача ли нагоре-надолу, облизвайки ръцете и лицето ви, носи ли ви любимата си играчка или дори леко се изпуска от щастие, че сте се прибрали от работа? Ако всичко това е част от ежедневната ви рутина, то считайте себе си за щастливци, защото питомецът ви действително е силно привързан към вас. 

  • Разнася обувките и вонящите ви чорапи наоколо

Кучетата, които са силно привързани към стопаните си, обичат всички аромати, свързани с любимия им човек. Включително мръсното ви бельо, обувки и чорапи. 

  • Проверява ви

Ако вашето куче редовно ви „регистрира“ от другата стая, проверява с какво се занимавате, а след това бързо се връща към заниманията си, то иска да се увери, че сте наблизо и всичко с вас е наред. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Търсене на физически контакт

Физическата привързаност може да бъде важна за връзката с домашния ви любимец. Не казваме, разбира се, че трябва да вземете кучето си и да го прегръщате здраво на всеки час. По-скоро визираме нежни прегръдки, галене, чесане зад ушите и други прояви на близост -  все сигнали, че с питомеца си сте действително свързани.

  • Изпуска се, когато ви види

Не, това не е знак, че има регрес в хигиенните навици на кучето ви. Четириногите, особено кутретата, могат да се изпускат малко, когато са развълнувани. Добрата новина е, че повечето животни израстват това поведение и се научават да задържат урината си, когато се радват да ви видят. 

куче човекСнимка: iStock

  • Носи ви любимата си играчка

Ако кучето ви носи любимата си играчка, това не означава само, че има желание да си играете (въпреки че често е именно това!), но и че ви възприема като водач на глутницата си, доброволно преотстъпвайки ви най-ценното си притежание. 

  • Усмихва ви се

Не, усмивката на кучето ви не е плод на вашето въображение! Някои четириноги се научават как да се „усмихват“, като дърпат устните си назад, за да разкрият голяма, широка, зъба усмивка. А ако отвърнете на косматия си другар именно така, добавяйки и щастлив глас, то ще му покажете недвусмислено, че и вие го обичате. 

Вижте още: 

Какво си мисли кучето, когато ви гледа в очите?

7 ежедневни грешки, с които натъжавате кучето си

Виж още