7 ежедневни грешки, с които натъжавате кучето си

куче Снимка: iStock

Ч удите се защо кучето ви изглежда малко унило напоследък? Ако домашният ви любимец изглежда безразличен, спи повече от нормалното или забелязвате, че е загубил интерес към обичайната си разходка, може би страда от симптоми на депресия.

Вижте още: Как да познаем, че кучето ни страда от депресия

Основните признаци на това състояние при косматите ни приятели (както и при хората) включват промени в апетита, безпокойство, агресия или неволно изпускане вкъщи. Макар да е известно предизвикателство, с малко търпение и обективна преценка можете да стигнете до отговор на въпроса, който ви вълнуват. А именно – кое кара кучето ни да се чувства депресирано?

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Анализът следва да обхване както околната среда, така и вашето поведение като лидер на глутницата на домашния любимец. Дали наскоро не сте били нещастни и лошото ви настроение се е прехвърлило и на кучето ви, което е в синхрон с вашите емоции? Или може би нежеланието за игра и липсата на ентусиазъм у косматия ви другар са причинени от промени в домакинството или нещо, което липсва в живота му?

Добрата новина е, че някои от най-често срещаните грешки, които правим и които може би предизвикват депресия у домашния ни любимец, са поправими и дори предотвратими. При това е достатъчно само да внесете някои прости промени в ежедневната си рутина.

Предлагаме ви заедно да разгледаме седем грешки, които собствениците на кучета най-често правят, които са в основата на това домашните им любимци да се чувстват унили и без настроение. Сами ще се уверите, че само с някои лесни корекции можете отново да накарате четириногия си приятел весело да маха с опашка. 

Не му отделяте достатъчно внимание

Вашето куче може би се чувства самотно. Ако ви няма по цял ден или често отсъствате от града, това може да засили чувството на тревожност у домашния ви любимец. За сметка на това – демонстрацията на обич и внимание може да повиши настроението както на вас, така и на вашия питомец. За целта:

 • Прекарвайте качествено време заедно.
 • Показвайте му обич и грижа - чрез по-често галене и чесане.
 • Говорете си с домашния любимец – той обича звука на гласа ви.

кучеСнимка: iStock

Не осигурявате достатъчно умствена стимулация

Вашето куче е умно същество, което се нуждае от упражнения, които да го стимулират и психически, за да бъде жизнен член на семейството ви. Осигуряването на умствена стимулация е важно за всяко четириного, но особено е необходимо при работните и пастирските породи като Бордър коли, Австралийски кетълдог или Немска овчарка.

 • Игрите, на които трябва да наблегнете, включват обучение на основни команди за сядане, ставане и стоене мирно. Правете тренировъчните сесии кратки, за да стимулирате мисленето, но да не рискувате да отегчите животното. 
 • Научете нови забавления и трикове, като например виене на музика, въртене или „дай пет“.
 • Научете кучето си на имената на играчките му. След това го накарайте да ви донесе конкретна от тях само по име.
 • Играйте на криеница в двора или близкия парк.
 • Купете занимателни играчки (тип пъзел) или такива, в които се скрива храна.
 • Поне веднъж седмично променяйте маршрута си за разходка.

кучеСнимка: iStock

Не осигурявате достатъчно физически упражнения

Една от основните причини за прояви на скука и депресия при домашните кучета, е липсата на качествени упражнения. Това е нещо жизненоважно не само за доброто физическо, но и психическо здраве на животното. Помислете за време, в зависимост от работния ви график, по което да се случват двете разходки на четириногия ви приятел всеки ден. 

Дължината на самите излизания следва да оределите сами – въз основа на породата на домашния ви любимец. Например, един Померан ще има нужда от по-малко активност и упражнения спрямо един Голдън ретривър. Освен това помислете за:

 • Наемане на човек, който да разхожда кучето ви, ако нямате време.
 • Игри като гонене на фризби или топка.
 • Планинско катерене и походи.
 • Бързи упражнения на места с наклон или около дърветата в парка.
 • Тичане нагоре/надолу по стълбите с кучето ви (стига да сте в отлично физическо здраве, без проблеми с костите или ставите)

Използвайте въображението си, за да измислите други интересни начини за упражнения с кучето си.

кучеСнимка: iStock

Липса на достатъчна социализация

Социалният елемент или общуването с други е важна част не само от нашия живот, но и от този на домашния ни любимец. Създаването на нови приятелства или срещите със стари дружки е жизнеутвърждаващо за социалните животни.

Ако кучето ви се разбира и е приятелски настроено към други четириноги, водете го в парка възможно най-често. Уговаряйте си срещи и с други собственици на домашни любимци, с чиито питомци и вашия космат приятел се разбира и обича да играе. 

Не му предоставяте структура или правила

Вашето куче може би е уморено да взима всички решения. Дърпането на каишката по време на разходка и като цяло – лошото поведение, вярвате или не, му отнема много повече енергия, отколкото предполагате. 

Осигуряването на структура под формата на граници, ограничения и няколко твърди правила, които не допускат дори еднократно изключение, са добър начин да осигурите спокойствието на домашния ви любимец (а и вашето също).

кучеСнимка: iStock

Непоследователното или хаотично поведение на собственика може да стресира и депресира кучето. На обратния полюс – ако сте уверени в себе си и сте със съзнанието, че вие сте лидерът в дома, който решава какво и кога ще се случи, вашият космат другар ще бъде по-отпуснат и спокоен. И двамата трябва да сте на една и съща страница относно правилата в дома. 

Викате му твърде много

Никой не обича да му крещят, особено кучето ви. Напомняме ви, че слухът на косматия ви приятел е в пъти по-мощен, а ушите му са свръхчувствителни. Никой не иска и да бъде доминиран постоянно, сплашван или третиран несправедливо. 

Домашните ни любимци обикновено са ентусиазирани и готови винаги да се учат, а повечето имат вродено желание да угодят на стопанина си. Когато уважавате кучето си, само тогава можете да очаквате от него същото. За това – не му крещете, не използвайте физическа сила и не го порицавайте. 

Стремете се взаимодействията ви с животното да са по метода на положително подсилване – доказано най-ефективното средство за обучение при четириногите. И помнете – не е срамно и не бива да ви е неудобно да потърсите помощ ако сметнете, че не се справяте сами. По-добре късно, отколкото никога!

Вижте още: 5 ползи от позитивния метод на обучение при кучетата

Оставяте кучето си само твърде често и за твърде дълго

кучеСнимка: iStock

Знаем добре, че животът на всички ни става все по-натоварен. И често се налага да прекарваме дълги часове в офиса. Ако обаче кучето ви стои само вкъщи твърде дълго или твърде често, то може да започне да се държи лошо и да изпадне в депресия. В случай, че при вас ситуацията е такава, помислете да направите някои промени, за да сте сигурни, че животното има компания и не стои съвсем само по цял ден. Можете да:

 • Наемете човек или да помолите приятел да намине през дома ви, за да постои при четириногото, когато не сте наоколо.
 • Вземете още едно куче, което да прави компания на домашния ви любимец.
 • Опитайте се да промените графика си, за да можете да прекарвате повече време с косматия си другар.

Трудно е да определим какво трябва да променим в обичайната си рутина, за да се чувства домашният ни любимец по-щастлив. Понякога правим неща, дори без да се усетим. Всички живеем в забързано, изпълнено с ангажименти ежедневие, за това е добре да поспрем за момент и да се замислим: може би ни е трудно да намерим достатъчно време за косматия си приятел напоследък?

Добрата новина е, че осъзнаването е първата и най-важна стъпка към решаването на проблема. А що се отнася до кучето ви – то има нужда от съвсем малко, за да се възвърне обичайното му игриво и любвеобилно настроение!

 

Вижте още:

5 неща, с които правите кучето си щастливо

10 вида шум, които стряскат кучето ви

 

Виж още