10 най-чести причини защо кучетата кихат

куче кихане Снимка: iStock

К ихането при кучетата се причинява от множество състояния, някои от които – съвсем безобидни, докато други – изискващи посещение при ветеринарен лекар. От алергия, през вирус до възбуда – предлагаме ви заедно да разгледаме 10 от причините, които най-често карат косматите ни другари да кихат. 

куче киханеСнимка: iStock

Защо кучетата кихат?

През зимния сезон, когато обичайно зачестяват случаите на грип и респираторни заболявания при хората, е съвсем нормално да сме една идея по-бдителни не само за собственото си здраве, но и за това на близките си хора. И домашни любимци, разбира се. За това и добре разбираме колко обезпокоително може да бъде да забележите, че кучето ви е започнало да киха, при това – често.

10 най-често срещани причини защо кучетата кихат

 • Симптом на назална инфекция

Ако наскоро сте забелязали, че кучето ви киха и това се случва често, има вероятност то да страда от назална инфекция. Симптомите, за които трябва да внимавате, включват освен кихане, загуба на апетит, назална слуз и намален въздушен поток. Основните причинители са гъбично заболяване или бактериална инфекция, а ако домашният ви любимец страда от някой от изброените симптоми, необходимо е да посетите ветеринарния си лекар. Ако животното има инфекция, вероятно ще му бъде изписано антибиотично лечение.

Dogsandcats.bg

куче кихаСнимка: iStock

 • Кихане, причинено от сезонни алергии

Без значение дали се случва през зимата, пролетта, лятото или есента, ако подозирате, че кучето ви страда от сезонна алергия, направете посещение при ветеринарния си лекар, за да потвърдите диагнозата му. Сред основните симптоми, за които да следите, освен кихането са: хрема, сърбяща кожа, повтарящи се ушни инфекции, подути очи.

 • Кихане, причинено от хранителни алергии

Ако косматият ви другар е леко алергичен или има непоносимост към някоя от храните, които обичайно му сервирате, може да откриете, че той киха няколко часа, след като е похапнал. Сред издайническите белези на този тип алергии са и сърбеж по кожата, раздразнени лапи и разбира се – храносмилателни проблеми като повръщане и диария.

куче киханеСнимка: iStock

 • Кучешко кихане, причинено от назален тумор

Една от по-сериозните причини, поради която вашето куче киха, може да бъде наличие на тумор на носа. В този случай, наред с кихането, животинчето може да хрипти, да кашля, да има хрема или кръв от носа. Ако забележите някой от изброените симптоми, свържете се с вашия ветеринарен лекар.

 • Вдишване на чужд предмет

Вашето куче може да има попаднал чужд предмет или частица, заседнала в носа му, което да причинява кихането. Това е често срещан сценарий – независимо дали души в парка или завира любопитния си нос под дивана... Така че, ако забележите, че кучето ви киха повече от обикновено, ръфа или търка носа си с лапи, причината може да е досаден предмет, заклещил се в муцуната му.

куче киханеСнимка: iStock

 • Болен зъб

Въпреки че не се нарежда сред най-вероятните симптоми, заразеният зъб всъщност може да накара кучето ви да се разкиха. Кътниците при някои породи четириногите са разположени близо до носните проходи, така че ако животното има дентален проблем, това може да причини раздразнение, последвано от кихане. Други симптоми, за които да внимавате, включват подуване на лицето, лигавене, загуба на апетит и лош дъх. 

 • Специфика на породата

Брахицефалните породи са кучета с широки, къси черепи, чиято ширина е около 80% от дължината. Това включва Пекинез, Ши Тцу, Анлийски и Френски булдог, Лхаса Апсо и Мопс. Поради компресираните си носни проходи, те са по-склонни да кихат по-често в сравнение с останалите четириноги. 

куче киханеСнимка: iStock

 • Кихане, причинено от назални акари

Ако основното занимание на вашето кученце през последните дни е да търка муцунката си в земята, тогава питомецът ви може да се е сдобил с назални акари. Прихващането на тези малки насекоми може да причини нормално или обратно кихане при кучетата, тежко дишане и в някои случаи – кърваво течение.

 • Кучешки грип

Кучетата могат да се заразят от грип чрез респираторни капчици, отделяни по време на кашляне и кихане от други заразени животни или чрез контакт с повърхности, имали досег с вируса. Ако подозирате, че домашният ви любимец има кучешки грип, внимавайте за наличие на кашлица, хрема, треска, намален апетит, често кихане, умора и секреция от очите.

куче киханеСнимка: iStock

Кучешкият грип е сред най-заразните заболявания – домашният ви любимец може да го хване навсякъде. За това е важно, още щом забележите първи симптоми, да се свържете с ветеринарния си лекар за насоки. 

 • Развъдна (кучешка) кашлица

Това е силно заразна инфекция на горните дихателни пътища, която причинява набор от симптоми – най-очевидният от които, е силната кашлица, която звучи така, сякаш нещо е заседнало в гърлото на животното. Другите симптоми включват секреция от очите, кихане и хрема, но кучето обичайно запазва нормалния си апетит. 

Понякога ваксинациите, които домашният ви любимец има от малък, могат да му помогнат да изгради имунитет срещу развъдната кашлица. Обикновено седмица-две почивка са достатъчни за едно животно да се възстанови, но ако забележите влошаване на симптомите – свържете се с ветеринарния си лекар, който може да ви изпише антибиотици.

куче киханеСнимка: iStock

 • Нормалната кучешка комуникация и кихането като част от нея

Забелязали ли сте, че понякога кучетата кихат по време на игра? Е, оказва се, че това е напълно нормално, когато животните си играят или са развълнувани. Тези малки късчета комуникация между четириногите са точно това – просто знак за приятелско вълнение и възбуда!

Обратно кихане при кучета

Често бъркано с кучешко хълцане, обратното кихане при кучетата, известно още като пароксизмално дишане, се причинява от бързото издърпване на въздух от носа. Обратното кихане може да бъде причинено от дразнене на носа, синусите или задната част на гърлото, поради назални акари или попаднали чужди предмети.

Вижте още: Обратно кихане при кучето

Всяко ново поведение на вашия любим четириног приятел може да бъде обезпокоително. Така че, ако сте забелязали косматия си другар да киха, свържете се с ветеринарния си лекар и заведете животното на преглед – само така със сигурност ще установите какво му има. 

 

 

Виж още