Обратно кихане при кучето

кихане Снимка: iStock

З а много стопани на кучета моментите, в които се сблъскат с обратното кихане могат да предизвикат тревога или уплаха, защото изглежда сякаш животното се задушава или дави. Какво действително представлява обратното кихане при домашните ни любимци и кога имаме причини за безпокойство?

Какво представлява обратното кихане при кучетата?

Обратното кихане, известно още като „механочувствителен аспирационен рефлекс или риверсивно дишане“ е често срещано явление при кучетата. Може да бъде стряскащо, когато се сблъскате с него за първи път, но уверяваме ви, след консултация с ветеринарния ви лекар той ще потвърди, че няма за какво да се тревожите.

При обикновеното кихане кучето ви изтласква въздуха през носа си, докато при обратното – въздухът влиза навътре. Това го кара да издава силни звуци на хриптене, което може да ви накара да помислите, че животното има нещо в гърлото си. 

киханеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Специфично за епизодите на обратно кихане е, че кучетата напрягат цялото си тяло, понякога – протягат шия, отпускат се на предните си лапи или лягат по корем. Очите им изпъкват, те правят серия от бързи вдишвания, а накрая завършват с шум, наподобяващ хълцане или хъркане. Последван от стон на облекчение (понякога).

Специалистите определят тези моменти, свързани с особеностите на носоглътката на кучето като пароксизмални – нещо, което се случва внезапно като спазми или гърчове, например. Много често тези епизоди се повтарят в същия ред през целия живот на някои домашни любимци. 

Колко дълго продължават епизодите на обратното кихане?

Обикновено продължителността им е не повече от минута до две минути.

Какво причинява обратното кихане при кучета?

Специалистите все още не могат да дадат точна причина за това защо при някои кучета се наблюдават епизоди на обратно кихане. Въпреки това сред възможните причини са алергии, дразнение на фаринкса, възпаления и инфекции, дренаж на синусите. 

При някои кучета обратното кихане се получава и поради запушване на носната кухина в следствие на попадане на чужди предмети в нея. 

Макар да изглежда обезпокоително – много хора се страхуват, че домашният им любимец сякаш не диша по време на тези епизоди, обратното кихане не е вредно състояние и само по себе си не е повод за безпокойство. 

Ако обаче епизодите станат твърде чести – обърнете се към ветеринарния си лекар, който да направи изследвания – възможно е четириногият ви приятел да има алергия към акари, прах или нещо друго в дома ви, за което не сте се сещали.

Някои породи са по-предразположени към обратно кихане

Макар да се среща при кучета от всяка възраст, размер или пол, обратното кихане изглежда по-често се наблюдава при някои породи като: Бигъл, повечето видове териери (Джак Ръсел, Йоркширкски, Бордър, Уести) и брахицефалните породи – Булдог, Мопс, Боксер, Пекинез, Лхаса Апсо, Ши Дзу).

киханеСнимка: iStock

Какво е лечението на обратното кихане при кучета?

Ако епизодите на обратно кихане се случват от време на време, поради факта, че продължават едва няколко минути не са опасни за домашния ви любимец и не е необходимо специално лечение. В случай обаче, че зачестят – това може да е признак за друго заболяване и е необходимо да посетите ветеринарния си лекар за преглед. 

Някои собственици на кучета, при които се наблюдават епизоди на обратно кихане се опитват да ги спрат чрез различни техники като масажиране на гърлото или защипване на ноздрите на животното. Понякога отварянето на устата и внимателното изтегляне на езика помага. Можете да опитате да разсеете кучето с нещо за хапване – ако ангажирате вниманието му може и да успеете да стопирате епизода на обратно кихане. При всяко четириного е различно – няма универсална техника, която да приложите в този случай. 

За какво да внимавате 

Ако обратното кихане започне да се случва по-често, то най-вероятно ще е съпроводено и с други симптоми. За да сте максимално полезни на ветеринарния си лекар в определяне на точната диагноза, преди да заведете домашния си любимец на преглед, обърнете внимание на клинични признаци като:

  • Изпускане на секрет от носа
  • Епистаксис (кървене от носа)
  • Кихане
  • Затруднено дишане
  • Необичайна деформация на лицето в областта на носа
  • Липса на апетит и/или летаргия

мопсСнимка: iStock

Важно е да не се паникьосвате – обратното кихане е нормално и не е животозастрашаващо за вашия домашен любимец. Бъдете търпеливи и ако кучето ви получи подобен епизод – дайте му малко време да преодолее спазма. 

Можете да го накарате да се чувства по-добре и ако внимателно духнете в лицето му, предложите му лакомство или любимата играчка. Погалете го, говорете му тихо и го уверете, че всичко ще е наред. Това ще подейства и на вас – защото най-важно е да сте спокойни.

 

Вижте още:

Какво кара кучето да киха

Виж още