10 неща, които можем да научим от кучетата

куче дете Снимка: iStock

Д а живеете с куче е може би едно от най-хубавите неща, които могат да ви се случат! Четириногите ни другари са верни спътници, незаменими другари, винаги са на разположение за разходки и игри, правят ни компания… Всъщност, не би било никак пресилено да кажем, че домашният ни любимец е може би най-очарователният член на семейството ни.  

Е, оказва се, че можем да добавим и „мъдро“ към списъка с неща, които описват кучето ни. Не ни вярвате? Ето 10 житейски уроци, които можем да научим от нашите четириноги спътници.

куче човек спиСнимка: iStock

  • Не приемайте близките си за даденост!

Без значение с какво сте се занимавали, къде сте били или как е минал денят ви, домашният любимец винаги е във възторг да ви види и да чуе какво се случва в живота ви. Или поне – това, което искате да му споделите, докато щателно проверява миризмите, останали по дрехите ви!

Dogsandcats.bg

Погледнато отстрани, кучетата ни се държат така, сякаш ни е нямало от векове, докато ние сме отсъствали едва няколко часа. Разбира се, не казваме, че всеки път трябва да посрещате с 5-минутни прегръдки всеки, но да покажеш истинското си щастие, че виждаш някого, на когото държиш – това винаги се оценява.

куче човекСнимка: iStock

  • Наслаждавайте се на храната си.

За кучето ви всяко хранене е като вид религиозно преживяване. За това, може би е добре да опитате, вместо да вечеряте пред телевизора, да отделите няколко минути, за да се насладите действително на храната си. Е, може да я хапвате с малко по-бавно темпо в сравнение с домашния си любимец!

  • Поспри. Отпусни се. Подремни.

Диван. Възглавница. Кучешкото легло. Купчина дрехи.

Вашият домашен любимец някак си е локализирал и набелязал безкрайни места, подходящи за дрямка. И не разбира защо понякога и вие не последвате примера му.

Кане КорсоСнимка: iStock

  • Погледни света около себе си!

Кучетата обичат да са на открито (по подразбиране), за това и повечето от домашните любимци искрено се ентусиазират, когато видят стопанина да хваща каишката им в ръка. Замисляте ли се, че може би има защо? Отделете малко време, за да направите една дълга и приятна разходка с косматия си другар. Малко допълнителен витамин D никога не е излишен, нали?

куче човекСнимка: iStock

  • Няма такова нещо като „неподходящо време за игра“.

Понякога може да ви изглежда, че домашният ви любимец иска да играе в моменти, крайно неподходящи за този тип дейности. Като, например, току що сте били понижени или сте се скарали с любим човек. Що се отнася до кучето ви обаче, никога не може да сте твърде заети или разстроен, за да не можете да вмъкнете малко забавление в живота си.

куче човекСнимка: iStock

  • Не хапи, когато може само да изръмжиш.

Повечето кучета не хапят директно, ако се чувстват застрашени – преди това те винаги предупреждават с ръмжене. Е, хората също можем да се възползваме от тази практика. Ако сте изправени пред конфликтна ситуация, не бързайте да нападате – първо предупредете. Отсрещната страна може да разбере намека и да се отдръпне.

кучеСнимка: iStock

  • Нещата са си просто това - неща.

Кучетата не правят разлика дали се возят в най-новия модел електрическа мола или в 15-годишната таратайка, наследство от дядо ви. Тях просто не ги интересува. Всъщност, всичко, което ги вълнува е, че отиват някъде с вас.

  • Седни и слушай!

Вярваме, че не сме единствените, които си говорят с кучето си след тежък ден. А знаете ли защо го правим? Защото то слуша. Не се присмива на нашите проблеми, нито ги неглижира. Понякога просто трябва да направим същото и за нашите близки.

куче човек емоцииСнимка: iStock

  • Бъди лоялни!

Лоялността е все по-рядко срещана черта сред хората. И въпреки това е нещо, което домашните ни любимци притежават и демонстрират с такава лекота! Четириногият ви другар ви е виждал и в най-лошия, и в най-добрия ви вид. И ви обича еднакво. И хората понякога могат да заслужат подобна лоялност.

  • Живей за момента!

куче обичСнимка: iStock

Кучето ви може и да знае къде криете лакомствата му или кога е време за сутрешната му разходка, но много по-често четириногите ни другари се фокусират върху едно нещо: какво се случва в момента.

Домашните ни любимци не се спират от минали грешки, а както доказва и поредната ви сдъвкана обувка, не се тревожат много и за бъдещето. От време на време е добре и вие да правите това. 

 

 

Виж още