Как да коригираме лошото поведение на кучето без наказания

куче дресура Снимка: iStock

Н а всеки собственик му се иска да даде цялата обич, грижа и свобода на кучето си, така че то да се чувства щастливо и да се развива по най-добрия възможен начин. Въпреки това, тази „кучешка философия“ включва и поставянето на някои граници. Четириногите ни другари имат нужда от тях, за да се ориентират какво да правят и какво – не. Идеята е да дисциплинирате кучето си и да коригирате поведението му по най-добрия възможен начин, но без да засегнете доверието и отношенията, които имате помежду ви. Важно е да посочвате на домашния си любимец кога е направил нещо лошо, но без да прекалявате. Наказанията не са ефективен метод, защото те могат да формират у косматия ви другар негативни емоции, да го накарат да се страхува и да се почувства нежелан. А често – агресията може да доведе до обратна агресия, нещо, което сигурни сме, никой не би желал.

куче инатоСнимка: iStock

Добрата новина е, че четириногите са създания на рутината. Така че нещата, на които обучите кучето си – това са правилата, с които то ще живее. 

Защо кучетата се държат лошо?

Dogsandcats.bg

Важно е да осъзнаваме, че голяма част от действията на домашните ни любимци са породени от животинските им инстинкти, а не са предназначени да ни навредят. Кучето не ви прави напук и със сигурност държанието му не е целенасочена проява на неуважение, независимо от обстоятелствата около конкретните му действия, пишат от Американския киноложки клуб.

Най-често кучетата се държат лошо поради:

  • Скука

Поради натоварения график на собственика или празник, който изисква повече време на закрито, кучето може да се отегчи. Задържаната енергия и разочарованието, че е оставено твърде дълго само и не му се обръща внимание, са сред най-честите катализатори на нежелани поведения, като прекомерно лаене, копаене и разрушителни навици. Скуката може да допринесе и за по-сериозни проблеми като поява на тревожност при раздяла и обсесивно поведение.

куче дресураСнимка: iStock

  • Характеристики на породата

Породите кучета имат различно поведение при определени обстоятелства. Докато някои четириноги приемат добре домашното обучение, например, други не се справят с дресурата. Важно е да разберете кои са характеристиките, които се отнасят до личността на вашия четириног другар. Например, териерите обичат да копаят, ретривърите – да носят неща в уста наоколо. Така вместо да възпирате, вие можете да използвате естествените инстинкти и нагони на питомеца си, за да стане той по-добър в това, за което е роден и което му идва отвътре. 

  • Безпокойство

Кучетата са много чувствителни към промените в средата и рутината си. Те могат да станат тревожни и да се държат лошо поради нещо съвсем незначително (за вас), като смяна на храната им, например. Когато домашният ви любимец изпитва дадено безпокойство, той ще иска много от вашето внимание. А вие, като негов любящ и отговорен собственик, трябва да разберете, че лошото поведение често е единственият отговор, който животното знае, за да се справи с неочаквани за него промени.

куче инатоСнимка: iStock

  • Поведение на подрастващо куче (юношество)

Юношеският период обикновено започва около петмесечна възраст и приключва, когато животното достигне физическата си зрялост – до тригодишна възраст. Петият до осмият месец обикновено са най-предизвикателният период, тъй като тогава склонността към лошо поведение и лудории е най-висока. Промените в хормоните, мозъка и тялото влияят на физическите и психологическите способности на вашето куче. И това е напълно нормално.

Как да дисциплинираме кучето си при лошо поведение?

Разбирането на правилния начин за насърчаване на доброто поведение на кучето – особено от ранния му стадий на кутре, ще ви помогне много. Така че е важно още през първите месеци от съвместния ви живот да започнете да използвате най-ефективните методи и техники за обучение. 

куче дресураСнимка: iStock

  • Насърчаване на доброто поведение

Награждавайте доброто поведение на вашето куче с нещо, което то оценява. И го лишавайте от вниманието и специалното си отношение, когато се държи лошо. Това са две от нещата, които можете да приложите, за да контролирате поведението на косматия си другар.

  • Начини да помогнете на вашето куче с дисциплина

Вашата цел трябва да бъде да дисциплинирате кучето си, като му помогнете да разбере какво е позволено и какво не се толерира. Идеята не е да направите така, че животното да се ужаси или да започне да се страхува от вас. За това и апелираме да забравите за наказанията, а вместо тях – да се фокусирате към изграждане на по-конструктивен дисциплиниращ подход. Бъдете сигурни – поощряването на желаното поведение е далеч по-ефективно и възнаграждаващо от силовите методи на дресура. То помага на косматия ви другар да се учи чрез контролирани обстоятелства и да се ориентира бързо според вашите насоки.

куче дресураСнимка: iStock

Изоставянето на идеята да наказвате вашето куче и насочването на вниманието ви към по-конструктивен дисциплиниращ подход може да бъде по-ефективно и възнаграждаващо. Помага на вашето куче да се учи чрез контролирани обстоятелства и бързо да разбира.

Дисциплиниране на кучето без наказания

Предлагаме ви няколко подхода, които да приложите и които ще ви помогнат да коригирате своевременно нежеланото поведение на домашния си любимец, без да прибягвате до наказания, повишаване на тон или силови методи.

  • Излезте на разходка

Причината за лошото поведение на вашето куче може да се дължи на скука или да е предразположено поради породата, към която принадлежи. Първото, което трябва да направите, е да се замислите – получава ли питомецът ви достатъчно физически и умствени упражнения? В зависимост от възрастта, породата и толерантността, кучетата се нуждаят от един, два или повече часа ежедневна активност, за да бъдат в добра форма – психически и физически. Да награждавате кучето си, когато сте на разходка, е нещо съвсем лесно, което може да даде чудесни резултати!

куче инатоСнимка: iStock

Всичко, което трябва да направите, е да се запасите с някои от любимите лакомства на косматия си другар. И, разбира се, да отделите време, за да направите проучване – важно е да подходите с реалистични спрямо породата на животното очаквания.

  • Гласова команда

Колкото по-рано научите домашния си любимец на значението на думата „не“, толкова по-добре. Последователно и спокойно в подходящите моменти – това ще помогне на животното да осъзнае, че вие контролирате нещата и то трябва да ви се подчинява, за да получи това, което иска от вас.

  • Избягвайте ексцесиите по време на тренировъчните сесии

Награждаването на кучето за послушанието му или лишаването му от специалното ви внимание и лакомства – това е начинът да установите дисциплина. Въпреки това, бъдете внимателни – не искате да глезите прекалено много косматия си другар или обратно – той да придобие грешна представа, че не се интересувате от него.  

куче обучениеСнимка: iStock

  • Коригирайте своевременно кучето си

Дисциплинирайте домашния си любимец в подходящия момент. Важно е да разбере за какво получава наградата. Промяната е труден процес за хората, а кучетата ни не са изключение. Ако искате да осигурите най-доброто за домашния си любимец, то трябва да разберете, че за да му помогнете в процеса на тази промяна, вие самите се нуждаете от последователност, търпение и ангажираност. Обучете кучетата си, като използвате наградата. Вашето внимание, привързаност и специално отношение  - това е всичко, което питомецът ви иска. И това е ключът към дисциплинирането на лошото поведение на вашето куче, а не наказанието.

Виж още