10 пози за уриниране при кучетата, които са съвсем нормални

куче Снимка: iStock

К онвенционалната мъдрост гласи, че когато кучетата пикаят – мъжките вдигат крак, а женските – клякат. В действителност обаче, има много повече възможности от изброените два варианта. Вярвате или не, учените са извършили редица изследвания относно това какви позиции за уриниране има при домашните ни любимци и за какво могат да индикират те. Стига да наблюдавате поведението на косматия си приятел по време на разходка, можете да научите полезни неща за здравето, благополучието и дори – за емоционалното му състояние. 

Позиции за уриниране при кучетата

кучеСнимка: iStock

Едно старо проучване – от 70-те години на миналия век, идентифицира 10 основни позиции за уриниране на кучетата. В него участие са взели 60 некастрирани мъжки и 53 нестерилизирани женски животни. Предлагаме ви да разгледаме заедно кои са те, за да сте спокойни, че с домашния ви любимец всичко е наред. 

  • Нормална стойка: Обичайната позиция на тялото на кучето;
  • С лек наклон: Тялото е наклонено леко напред, задните крака– изпънати към гърба;
  • Флекс: Задните крака са частично огънати, така че задният край е леко спуснат надолу. Краката са под тялото – без разкрачване;
  • Клек: Задните крака са разкрачени и силно огънати, за да доближат максимално до земята. Гърбът стои изправен.
  • Позиция „на две ръце“: И двата задни крака са повдигнати от земята. Те могат да бъдат неподдържани или поставени срещу вертикална повърхност.
  • Тип арка: Задните крака обикновено са разтворени и огънати, за да се доближат до земята. Гърбът е заоблен, а опашката е повдигната нагоре;
  • Повдигане: Единият заден крак е огънат и повдигнат от земята, но животното го държи сравнително ниско.
  • Наклонено повдигане: Комбинация от позите Наклон и Повдигане;
  • Клек с повдигане: Комбинация от позите Клек и Повдигане;
  • Повдигане на арка: Комбинация от позите Арка и Повдигане;

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Изследователите, провели експеримента са открили, че женските кучета са клякали през повечето време, но и позата „Клек-повдигане“ също се срещала значително често. Дамите са приложили и част от останалите пози – макар и ограничено.

Мъжките кучета, от своя страна, са имали доста по-скромен репертоар. Всички те са демонстрирани повдигнатата поза, а някои „Повдигане и клек“, но по-рядко. Всички останали позиции изобщо не са отбелязвани. 

Какво означава позицията на уриниране на кучето?

След като знаем 10-те основни позиции, които едно куче може да заеме, докато уринира, няма как да не се запитаме по-същественото – „Защо?“ определено четириного избира конкретна от тях. Какво значи, когато кучето ви избере определена поза, за да свърши нуждата си?

кучеСнимка: iStock

Важно е да запомните, че уринирането служи за две цели при кучетата – маркиране и изчистване на организма от излишните вещества. И двата пола имат специфична миризма, но поведението на „заявяване на територия“ е по-разпространено сред мъжките четириноги. 

Домашни любимци, които маркират, предпочитат да уринират върху вертикални повърхности. Колкото по-високо – толкова по-добре, защото стичайки се надолу, течността покрива по-голяма площ. А това оставя по-силно послание на всеки, който в последствие ще мине от там. Колкото по-високо успее да се „отбележи“ животното, толкова по-голямо може да изглежда то в действителност.

кучеСнимка: iStock

Интересен факт е, че вдигането на крака е поведение, което се развива само при мъжките кучета, през периода на съзряването им. Любопитно при женските пък е, че колкото по-далеч се намират от дома си, толкова са по-склонни да уринират по-често. Тоест – това е вид маркиране. 

Най-важното е да отбележим, че всички изброени позиции на уриниране са напълно нормални – както за мъжките, така и за женските кучета. Коя от тях ще използва вашият домашен любимец – зависи от много фактори, включително къде се намира животното, възрастта му, пола и евентуално – репродуктивния му статус. 

Единственият момент, при който имате причини за притеснение, е когато, докато уринира, кучето ви от едно положение преминава в друго. Това може да е признак, че изпитва болка или има друг медицински проблем, който изисква намесата на ветеринарен лекар. 

 

Вижте още:

Колко често кучетата имат нужда да отидат до тоалетна

Защо кучетата вдигат крак, когато уринират

Виж още