Колко често кучетата имат нужда да отидат до тоалетна

куче Снимка: iStock

В сички знаем колко е важна ежедневната хидратация, особено през по-топлите месеци. Докато ние можем просто да отскочим до тоалетната, за да се облекчим, когато изпитаме нужда, това далеч не е толкова лесно за нашите кучета. Домашните ни любимци разчитат главно на нас, тъй като ние на практика определяме кога да ги пуснем да свършат работата си, за да се избегнат инциденти у дома. 

Но колко често четириногите ни приятели имат нужда да отидат до тоалетна? Дали трябва да пускаме питомеца си да се облекчи по-често, отколкото го правим? А какво да кажем за малките кученца?

кучеСнимка: iStock

Колко често кучето има нужда да пикае?

Макар индивидуалните нужди на всяко куче да са различни, в общия случай домашен любимец в зряла възраст, който не страда от определено медицинско състояние, се нуждае от тоалетна от три до пет пъти на ден. Ветеринарните лекари препоръчват между шест до осем часа максимален интервал между излизанията. Въпреки че има общи насоки, важно е да разберете, че всяко куче е различно и има редица фактори като възраст, порода и диета, които влияят на това колко често то има нужда да иде до тоалетна.

Dogsandcats.bg

Например, ако едно животно е с наднормено тегло или страда от затлъстяване, то ще има нужда от по-чести разходки. Има и някои лекарства, които могат да причинят по-често уриниране, както и здравословни проблеми, които могат да доведат до необходимост животното да се облекчава на по-къси интервали.

Освен това, по-малките породи като Чихуахуа, например, имат по-малък пикочен мехур, отколкото по-едри четириноги като Лабрадор – и това е нещо, което трябва да се вземе предвид.

кучеСнимка: iStock

Никога не бива да карате домашния си любимец да ви чака твърде дълго, за да отиде до тоалетна. Това не само, че причинява дискомфорт на самото животно, но и може да увеличи риска от развитие на някои проблеми с пикочния мехур, бъбреците и инфекции на пикочните пътища. 

Колко често малките кученца трябва да пикае?

Кутретата действително не могат да чакат толкова дълго, за да се изпишкат, защото пикочният им мехур все още е много малък. Докато кученцето е наистина малко (под месец), то има нужда от тоалетна на всеки час, като тези интервали стават по-големи с напредване на възрастта. 

Ако се чудите колко често малкото кученце има нужда да се облекчи, то този един час може да ви служи като ориентир. Това е и добър начин за начало на създаване на рутина и изграждане на навици, свързани с приучаване към тоалетни навици. Също така, трябва да отбележим, че кутретата обикновено ходят по малка нужда в рамките на 15 минути след хранене или пиене на вода. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Да научим малкото куче да ходи на пелени

Колко често трябва да пикае възрастното куче?

Подобно на малките кучета, възрастните четириноги също не могат да задържат пикочния си мехур дълго. Това кара много стопани грешно да смятат, че питомецът им „забравя“, че не бива да се изпуска у дома. Грешка е да обвинявате животното и в никой случай не бива да го наказвате – вината не е негова. 

Общото ръководство е, че възрастните кучета трябва да се пускат до тоалетна на всеки четири до шест часа, но отново – всичко зависи от тяхната порода, тегло и дали имат здравословни проблеми. 

кучеСнимка: iStock

При стерилизираните женски кучета с възрастта, понякога може да се появи състояние, наречено инконтиненция на уринарния сфинктерен механизъм (USMI). Поради това те не са в състояние да задържат урината си толкова дълго, колкото преди и малко количество течност може да изтече, особено, когато са в легнала позиция. 

Ами ако сме навън по цял ден?

Ако сте навън по цял ден, имате работни ангажименти или нещо се е появило (знаем, случва се), най-добрият вариант е да помолите приятел или член на семейството си да отскочи и да пусне кучето ви – дори и за малко, за да свърши нуждите си навън. Гледачите и хората, които разхождат домашни любимци също са добър вариант за заети хора. С риск да се повторим, но то е, защото намираме, че е важно – четириногите никога не бива да бъдат карани да се „стискат“ твърде дълго, защото не само, че не е здравословно за тях, но не е и честно. Замислете се – вие как бихте се чувствали, ако се налага да чакате два часа, за да отидете по малка нужда? Не звучи никак приятно, нали?

кучеСнимка: iStock

Подходете отговорно – ако ви се налага да работите или прекарвате часове извън дома си, което води до това, че често не сте навреме, за да пуснете кучето си навън и да му отделите необходимото внимание, потърсете дневна грижа за косматия си другар. 

Откажете се от фрази за самоуспокоение като „Е, само час отгоре – нищо няма да му стане!“ – няма как да знаете дали това действително е така. 

Дали кучето ми не уринира твърде често?

Честото уриниране невинаги е причина за безпокойство, но понякога може да е знак, че нещо с животното не е наред. Особено ако се появи внезапно или в съчетание с други симптоми. Ако забележите, че домашният ви любимец хленчи и иска да излиза по-често от обичайното и прави нещо от изброените по-долу, не отлагайте твърде дълго посещението при ветеринарен лекар:

  • Напъване или показване на признаци на дискомфорт при уриниране
  • Урина с необичаен цвят – червена или оранжева
  • Урина с необичайна миризма
  • Прекомерна жажда
  • Уриниране на неподходящи места
  • Капки урина на различни места из дома ви
  • Прекомерно близане в областта около ануса или триене на дупето в пода

кучеСнимка: iStock

Макар и с нашето ръководство за това колко често кучетата имат нужда да отидат до тоалетна, вярваме, ви дадохме някои полезни насоки, не бива да забравяме, че всяко четириного е различно. И нуждите му, свързани с ходенето по малка и голяма нужда, също. 

За да сте сигурни, че подхождате отговорно и правите най-доброто за косматия си другар, добра идея е да го пускате навън редовно и да следите за необичайни признаци, свързани с вече изградените му хигиенни навици. 

 

Вижте още: 

По колко пъти е нормално да уринира кучето

Защо кучетата вдигат крак, когато уринират

Виж още