10 правила на етикет, когато отиваме на гости с кучето си

куче Снимка: iStock

В секи стопанин на куче възприема домашния си любимец като част от семейството. И е съвсем логично, че искаме да прекарваме повече време с косматия си другар, когато сме навън с приятели или отиваме на гости на близки хора. 

Именно, защото ни познават добре и знаят колко силно сме привързани към кучетата си, някои от хората в обкръжението ни, на които държим може и да си „затворят очите“ за някои наши навици, свързани с косматите ни приятели. Но това не означава, че не ги забелязват или пък са им приятни.

От самите нас зависи да възпитаме у себе си етикет, свързан с посещенията при приятели и членове на семейството, когато взимаме на тях и домашния си любимец. 

Dogsandcats.bg

За това – подгответе се за дискусия, изпълнена с прозрения!

 • Винаги искайте разрешение дали да доведете кучето си

Дори и домакинът ви да е сред най-отявлените любители на кучета, не е възпитано просто да приемете, че вашият домашен любимец непременно е добре дошъл. Няма как да знаете дали моментът е подходящ и дали няма нещо друго, което да прави присъствието на четириногия ви приятел нежелателно. Така че – за да не натоварвате излишно семейството и приятелите си, предупредете, че имате желание да вземете кучето си със себе си. 

Ако за първи път ще водите със себе си косматия приятел на дадено място, поговорете с домакина/домакинята за това дали има определени стаи и части от дома, където е забранено да влиза животното. 

кучеСнимка: iStock

Не забравяйте, че лошите преживявания с вашето куче в чужд дом могат да причинят напрежение във взаимоотношенията ви със собственика му. За това се опитайте да избегнете злополуки и да покажете необходимото уважение. 

 • Подгответе се за основните му нужди

Не можете да очаквате, че дори и самият ви домакин да отглежда куче, то той автоматично ще му купува същата храна, каквато вие давате на любимеца си. Ако ви предстои по-дълго гостуване, задължително е да се подготвите за основните нужди на животното. В списъка ви следва да попаднат:

 • Кучешка храна
 • Кучешки бисквити и лакомства
 • Играчка
 • Каишка и повод
 • Ако гостувате с преспиване – легло и/или кучешко одеяло
 • Торби за боклук
 • Лекарства/добавки (ако кучето ви има предписани от ветеринарен лекар)

Никой не познава кучето ви по-добре от вас, за това трябва да се подготвите добре, за да спестите множество неприятни или конфузни ситуации. 

 • Реагирайте, ако започне да лае

Може би лаят е една от най-честите грижи на домакините. От една страна – това може да смущава останалите гости, а от друга – не се знае какви са съседите им. Следователно, ако домашният ви любимец е чувствителен и реагира към различните шумове с лай, ще трябва да тренирате предварително или да помислите как да го успокоите. 

Един от начините е да държите животното заето с играчки. Друг вариант, който ще ви спести срама от гръмкия му лай при всяко спиране на асансьора, е да го изтощите преди гостуването – „умореното куче е добро и спокойно куче“. 

кучеСнимка: iStock

 • Зачитайте домашните правила и ограничения

Без да се замислите – споделяте леглото и мебелите си с домашния любимец у дома? Е, няма как да очаквате, че домакинът ви ще бъде толкова ентусиазиран да допуска кучета върху новия си диван, нали?

Домашните правила са различни и е важно да уважавате желанията на хората, в чиито дом гостувате. Само така срещата ви ще премине спокойно и хармонично. Помнете, че дори и самите те да са собственици на кучета, домакините ви могат да имат различен подход към домашните си любимци. 

кучеСнимка: iStock

Добре би било, предварително да знаете отговорите на следните въпроси: 

 • Има ли части от къщата, забранени за кучето ви?
 • Къде можете да дадете на домашния ви любимец да се храни?
 • Допустимо ли е да позволите на кучето да седне на дивана до вас?
 • Къде можете да поставите леглото на животното?
 • Добре ли е да оставяте кучето да си взаимодейства с други домашни любимци в къщата?

Повярвайте ни, всички ще бъдат по-щастливи, ако изясните правилата още в началото. 

 • Уверете се, че кучето ви се социализира добре с останалите

Домашният ни любимец несъмнено ще има по-добро преживяване ако се разбира добре с животни на мястото, където отивате. За съжаление обаче, дори и вашето куче да е приятелски настроено, това не означава непременно, че ще бъде посрещнато от другите четириноги като пръв приятел. 

кучеСнимка: iStock

Когато отивате на гости в дом, където живеят други кучета, бъдете особено внимателни, особено ако четириногите са с различни размери. Много е трудно да се предвидят всички начини, по които домашният ви любимец може да реагира в нова среда, а това може да доведе до конфликти. За това е важно да не изпускате питомеца си от очи и да не го оставяте само в компанията на останалите обитатели на дома. 

 • Уверете се, че кучето ви е чисто

Няма как да очаквате втора покана, ако дойдете на гости с куче, което е мръсно, мирише зле и оставя кални следи из цялата къща, нали? Така че, ако имате желание да запазите добрите си отношения с домакините, уверете се, че домашният ви любимец е в добър и представителен вид. 

кучеСнимка: iStock

Задължително почистете лапите му, преди да влезете в къщата – без значение какъв кой сезон е и, но по-старателно, ако е мокро или вали дъжд/сняг. 

 • Преговорете основните команди

За да водите спокойно домашния любимец с вас не само при домашни посещения на семейство и приятели, но и в заведения, магазини или други места, където пускат кучета, най-важно е обучението му. Правилната дресура и усвояване на основни команди за безопасност, че ви помогне да създадете добро впечатление и да увеличите шансовете да ви поканят отново.

Дори и да сте уверени, че четириногият ви приятел владее и отговаря на всичко, на което сте го научили по време на тренировките, добра идея е да направите „бърз преговор“ на основните от тях, които е вероятно да използвате по време на гостуването в чужд дом.

кучеСнимка: iStock

Основните команди за послушание на куче са: 

 • „Седни!“
 • „Стой!“
 • „Седни!“
 • „Долу!“/“Мирно“
 • „Ела!“
 • „Спри!“

Помнете - колкото по-добре ги владее домашният ви любимец, толкова по-голям е шансът да се разминете без инциденти и неприятни ситуации, където и да го заведете. 

 • Винаги почиствайте след кучето си

Независимо колко възпитано и добре поддържано е кучето ви, винаги ще остави след себе си бъркотия, имайте го предвид. Дали ще са косми, остатъци от лакомства, лиги по пода… За това – винаги имайте готовност да почистите след домашния си любимец.

Не бива да забравяте също, че хората, които никога не са отглеждали куче, може да са чувствителни към миризмите, които собствениците на четириноги приемаме за даденост. За това – старайте се максимално бързо да елиминирате всяко зловоние, свързано с косматия ви спътник. 

 • Организирайте пътуванията си и срещи за игра

Ако посещавате роднини, които живеят в друго населено място, може би ще искате да включите към гостуването си и различни активности сред природата, които са подходящи и за домашния ви любимец.

Би добре да обсъдите плановете си с домакините. Не забравяйте и да проверите кои са местата в близост, които са подходящи за кучета и как можете да стигнете до тях. Добрата организация и предварителна подготовка са ключови за безпроблемно прекарване извън града с косматия ви спътник. Никога не ги подценявайте!

кучеСнимка: iStock

 • Очаквайте неочакваното

Колкото и добре да се подготвите, посещението на ново място заедно с домашния ви любимец, винаги крие непредвидими ситуации. Важно е да наблюдавате четириногото – следете езика на тялото му за всякакви признаци на недоволство, дискомфорт или агресия. 

Не забравяйте също, че кучето ви е свикнало да получава от вас внимание. Постарайте се да не се чувства пренебрегнато по време на гостуването ви при приятели или близки. 

кучеСнимка: iStock

Независимо дали сте гост или приятели са дошли да ви посетят, ваша отговорност е да поддържате добрият външен вид и държание на любимеца си. Отделете внимание за подготовка – ще се учудите как понякога е необходимо съвсем малко, за да се представи косматият ви спътник в прекрасна светлина по време на гостуването при близки. 

Кучето ви може да се превърне в отличен посланик, който да очарова сърцата и на хора, които по принцип не са почитатели на домашните любимци. Струва си да опитате, не мислите ли?

Виж още