10 сладки начина да направите кучето си щастливо

куче човек Снимка: iStock

О сновна задача на всеки собственик на домашен любимец е да осигури храна и подслон за своя кучешки спътник, както и да се увери, че животното се чувства щастливо и комфортно.

Четириногите, както и хората, се нуждаят от обич, внимание и умствена стимулация, за да водят пълноценен живот.

За това, предлагаме ви 10 неща, които като любящ собственик можете да опитате, за да направите кучето си щастливо.

Dogsandcats.bg

Хвалете и награждавайте желаното поведение

Кучетата реагират положително на вербална и физическа похвала – това е неразделна част от обучението за положително подсилване. Бъдете сигурни, че домашният ви любимец няма да остане безразличен на команди, отправено с обич и грижа, изречени с мек, нисък глас. Този тембър е познат и утешителен за четириногото, силно напомнящ на този, който имате, когато го хвалите. Използвайте го в комбинация с думи като „добро куче“, галене и много гушкане!

куче се взира в човекСнимка: iStock

Осигуряването на лакомства като награда за положително поведение е друг начин да покажете на питомеца си колко много го цените. 

Променете ежедневната си рутина

Извеждането на кучето ви на разходка или лек джогинг в близкия парк му помага да получи необходимата физическа активност, но също така му позволява да изследва околната среда. А това е психически стимулиращо за него! Опитайте се да променяте обичайната рутина на питомеца си – водете го на различни места и зони, където можете да го пуснете без повод, за да се наслади максимално на възможността да подуши всичко, което привлече вниманието му. При това - толкова дълго, колкото сам реши!

Играчки и още играчки!

Играчките са инструментална част от поддържането на психическото и физическо здраве на домашния ви любимец. Има много и различни видове, като всички те осигуряват умствена стимулация и правят кучетата щастливи. Топки, фризбита, плюшки, пъзели...  Всички те могат освен да ангажират вниманието на животното, да му донесат и чувство за сигурност. Особено ако четириногото страда от тревожност при раздяла. 

куче се взира в човекСнимка: iStock

Въртете играчките му

Кучетата са активни и енергични същества, които имат нужда от физическа и умствена стимулация, за да бъдат щастливи и здрави. Те лесно могат да се отегчат, ако нямат достатъчно дейности или стоят сами по цял ден. Или ако играчките им станат твърде познати. 

Редуването на играчките на питомеца ви освен забавно, е и чудесно средство, за да държите косматия си другар ангажиран. Като му предоставите само четири или пет от тях наведнъж, а след това промените селекцията след, да кажем седмица, ще предотвратите отегчение и скука. 

Забавлявайте се заедно

Игри като донасяне, дърпане на въже и криеница са полезни за установяване на връзка с вашето куче. Те са не само забавни, но и помагат да поддържате ума на косматия си другар активен. 

куче стопанинСнимка: iStock

Дайте му работа

Кучетата обичат да са заети с нещо, така че ако намерите работа на питомеца си (да ви донесе вестника или чехлите, например), това може да го направи искрено щастлив! Това е така отчасти, защото четириногото иска да ви угоди, и от друга страна – защото бива възнаградено с похвала, проява на физическа привързаност и лакомства за правилното изпълнение на вашето поръчение. 

И не на последно място – кучетата често се свързват с хората, с които работят, създавайки силни емоционални връзки, които спомагат за засилване на чувството за удовлетворение, което идва с добре свършената работа.

Занимания на закрито

Осигурете на кучето си различни интерактивни играчки, като пъзели, например, за да може да бъде ангажирано, докато не сте наоколо. 

куче човекСнимка: iStock

Лакомствата са път към всяко кучешко сърце

Лакомствата са лесен начин да възнаградите подходящото поведение и да поддържате кучето си щастливо. Опитайте различни видове и разберете кои допадат най-много на четириногия ви другар. 

Освен търговски лакомства, някои човешки храни, които са безопасни за кучетата, включват:

  • Фъстъчено масло (стига да не натурално и без подсладители)
  • Пъпеш
  • Ябълки
  • Боровинки
  • Моркови
  • Сладък картоф
  • Сьомга (варена, неподправена)
  • Яйца
  • Овесена каша 

Гушкайте го!

Кучетата жадуват за човешко докосване и гушкането, съчетано с разтриване на коремчето и чесането зад ушите, ще им помогне да се почувстват обичани.

куче човекСнимка: iStock

Отидете на опознавателна разходка

Кучетата имат изключително обоняние, така че ако ги изведете на разходка с цел да стимулирате инстинктите им, това може да ги направи изключително щастливи. Позволете на питомеца си да научи достатъчно за заобикалящата го среда, да води и отделете толкова време, от колкото то има нужда.

Зарадвайте кучето си още днес!

Кучетата изпитват набор от чувства, включително страх, гняв, отвращение, радост и тъга, но са способни и на по-нюансирани емоции като вълнение, безпокойство, страдание, срамежливост, очакване и дори любов. Знаем, че е важно да се погрижите за физическите потребности на косматия си другар, но не подценявайте и върешния му свят!

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: 

Какви емоции могат да изпитват кучетата

Виж още