10 съвета за безопасен и забавен пикник с кучето ви

куче Снимка: iStock

С настъпването на топлите пролетно-летни дни, все по-често ни се иска да сме сред природата. А няма нищо по-хубаво от пикник с близките ни хора, приятели и, разбира се, домашният ни любимец!

Пикниците на открито отдавна са любим начин за прекарване на мнозина през лятото. За да премине излетът безопасно и забавно, предлагаме ви 10 лесни съвети, които ще гарантират комфорта и спокойствието и на вас, и на четириногия ви приятел. 

  • Изберете подходящо място

Уверете се, че локацията на която сте се спрели е разрешена за кучета. За препоръчване е да не планирате пикник в кучешки парк, където има много други четириноги, защото оставянето на открито на храна може да доведе до нежелани инциденти.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Разходете кучето си преди пикника

Това ще помогне на животното да изразходва част от излишната си енергия и ще подобри шансовете да бъде по-кротко и послушно по време на пикника. А това е добра новина за всички участници в него.

  • Вземете със себе си любима играчка

Вземете топка, фризби или с каквото друго обича да се забавлява четириногият ви приятел навън. Малко упражнения на открито няма да са излишни нито за вас, нито за него.

  • Осигурете му сянка

Най-добре е пикникът да се състои на сенчесто място, а ако сте любители на слънцето, то погрижете се наблизо да има място, където четириногият ви приятел да може да се уедини и охлади. Това е ключово, за да избегнете риск от прегряване и топлинен удар.

  • Вземете вода

Не само по време на пикник – всеки път, когато прекарвате повече време с кучето си на открито, трябва да носите със себе си достатъчно вода, за да сте хидратирани и вие, и четириногият ви приятел. Въпреки че на някои места за пикник има чешми или фонтани, най-добре е винаги да имате под ръка бутилка с живителната течност.

кучеСнимка: iStock

  • Носете обичайната му храна

Дори ако планирате да споделите част от яденето си с домашния любимец, не забравяйте да вземете и основната му храна. Ако му дадете твърде много неща, с които не е свикнало, това може да разстрои стомаха му, да причини диария или повръщане. А това ще развали забавата на всички.

кучеСнимка: iStock

  • Внимавайте за забранените храни

Има храни, които не трябва да давате на вашия космат приятел, колкото и упорито той да ви се моли с „онзи“ поглед. Сред тези от тях, които можем да открием в кошницата за пикник са: пилешко месо, алкохол, грозде и стафиди, шоколад, лук, авокадо.

Вижте още: Кои плодове и зеленчуци да не даваме на кучето си

  • Донесете много лакомства

За да разнообразите деня на домашния си любимец вземете някои от любимите му кучешки бисквитки, солети или дента стикове. Освен че ще ангажират вниманието му в дъвчене за известно време (което ще ви позволи да хапнете спокойно своята храна), животното също заслужава да се почувства специално, нали?

кучеСнимка: iStock

  • Погрижете се за обезпаразитяването и идентификацията

Важно е домашният ви любимец да е защитен срещу бълхи, кърлежи и други паразити не само на пикник, но и по всяко време. Уверете се, че ако се всички идентификационни маркери са с актуалната информация.

  • Вземете одеяло или леглото на кучето си

По някое време вашият най-добър приятел ще се измори и ще иска да си полегне някъде. В този случай той ще потърси любимото си одеяло или легло. За да сте подготвени – разположете го под сенчесто дърво. Така кучето ще има къде да се разхлади и отпусне спокойно. 

кучеСнимка: iStock

Ако последвате тези съвети ще си гарантирате безопасно и чудесно прекарване не само по време на пикник, но и на излет в планината или в града. Разбира се, в компанията на четириногия ви приятел!

 

Вижте още: 

10 храни, които можем да споделим с кучето си

Виж още