Кои плодове и зеленчуци да не даваме на кучето си

куче Снимка: iStock

В сички знаем, че плодовете и зеленчуците могат да бъдат здравословни, полезни лакомства за домашния ни любимец и е добре да ги включваме в ежедневната му диета. 

Някои от тях обаче, крият рискове при консумация от четириногите ни приятели и могат да бъдат дори опасни за тях. Сред възможните реакции, които могат да причинят при кучето ви са повръщане, стомашно разстройство, диария и др

За това – разгледайте Топ 7 на плодове и зеленчуци, които НИКОГА да не давате на домашния си любимец. 

И не забравяйте –

Dogsandcats.bg

консултирайте се с вашия ветеринарен лекар винаги, когато сте решили да добавяте нови хранителни продукти в менюто на кучето си. Особено важно е това правило, ако косматият ви приятел страда от определен медицински проблем или има алергия към определени храни. 

  • Лук, чесън, праз

Всички членове на рода Allium са опасни за консумация от кучета. Те могат да увредят здравите червени кръвни клетки на животните, което да доведе до животозастрашаваща анемия. Помнете – няма значение дали са сурови или сготвени, лукът и чесънът са токсични за косматия ви приятел. 

кучеСнимка: iStock

  • Грозде или стафиди

Макар да изглеждат безобидни, те могат да причинят редица заболявания и увреждане на бъбреците при кучетата. Клиничните признаци могат да се появят в рамките на 24 часа след хранене и включват повръщане, диария и летаргия.

Вижте още: Защо не бива да даваме на домашния си любимец грозде

  • Сурови картофи

В тези зеленчуци се съдържа соланин – токсин, който може да причини лигавене, повръщане, диария и тежко стомашно разстройство при кучетата. Особено опасни са картофите, които имат прораснали по тях кълнове. 

кучеСнимка: iStock

  • Диви гъби

Освен красиви, те могат да бъдат и смъртоносни за кучетата. Симптомите на отравяне с гъби могат да варират от повръщане и халюцинации до чернодробна недостатъчност и дори смърт. Има много различни видове гъби и нивата им на токсичност варират, за това най-добре пазете домашния си любимец далеч от всички тях. 

гъбиСнимка: iStock

  • Сърцевината на ябълка (със семена и стъбло)

Добре е да давате от време на време на кучето си парченце ябълка или две. В никой случай обаче не му давайте сърцевината на плода. Тя може да включва семена, стъбло и листа – във всички тях се съдържа цианид – токсин, който може да причини разширени зеници, задъхване, затруднено дишане и дори шок при кучета.

  • Костилкови плодове

Ако искате да почерпите домашния си любимец с хубава праскова, зряла нектарина, сливи или череши – можете да го направите едва, след като отстраните костилката. Тя представлява опасност за домашните ви любимци, които лесно биха могли да се задавят с нея. Стъблата, листата и костилките от кайсии, сливи, праскови и череши също съдържат цианид.

кучеСнимка: iStock

  • Листа от ревен

Ако правите баница с ревен, не забравяйте внимателно да изхвърлите листата. Листата на растението ревен са токсични за домашните любимци и могат да причинят бъбречна недостатъчност и треперене.

 

Вижте още:

6 зеленчука, които да добавите към храната на кучето

Ябълките – безопасно и здравословно кучешко лакомство

 

Виж още