10 съвета за поддържане на доброто здраве на кучето ви

куче галене Снимка: iStock

З дравото куче е щастливо куче. Поддържайки най-добрия си четириног приятел в отлична форма, вие ще му осигурите най-добрия възможен живот! А това е, което всички собственици искаме, нали? 

10 съвета за поддържане на здравето на кучето ви

  • Не пропускайте рутинните прегледи при ветеринарния си лекар

Годишните посещения при ветеринарния ви лекар са важна част от това да се уверите, че кучето ви е здраво. Точно както за хората е важно да посещават редовно личния си лекар, за да следят здравето си, така и рутинните прегледи при ветеринарния ви лекар ще му позволяват да опознае питомеца ви и да обсъди с вас здравословното му състояние.

ветеринарен лекарСнимка: iStock

  • Месечна профилактика

Дирофилариозата е сериозно и потенциално фатално заболяване при кучетата. Бълхите и кърлежите са носители на зоонози – заболявания, които могат да заразят както нас, така и нашите кучета. Обсъдете с ветеринарния си лекар кои месечни превантивни мерки са необходими във вашия регион и от каква ваксинация се нуждае четириногият ви другар. 

Dogsandcats.bg
  • Упражнявайте се ежедневно

Кучета, които спортуват ежедневно, са щастливи кучета. Независимо дали рутината ви включва разходка, бягане или качествено време заедно, прекарано в задния двор, играейки на донасяне или друга игра, физическата активност е полезна и за двама ви. 

куче щастиеСнимка: iStock

  • Ваксинации

Бъдете в крак с ваксинациите и поставяйте всички необходими бустери. Подобно на месечните превантивни мерки, да се информирате за необходимите ваксинации ще ви помогне за предотвратяване на различни болести.

  • Общувайте

Наблюдавайте и насърчавайте питомеца си да общува приятелски/да играе с други кучета в близкия парк или с приятели, които също имат домашни любимци.

куче галенеСнимка: iStock

  • Поддържайте здравословно тегло

Затлъстяването е един от основните проблеми, с които се срещат ветеринарните лекари днес. Когато не се предприемат мерки, наднорменото тегло може да доведе до поява на други здравословни проблеми. Правилните упражнения и добре балансираната диета са ключът към поддържането на добрата форма на питомеца ви.

  • Мийте зъбите му

Често пренебрегвано, здравето на зъбите и венците е също толкова важно за кучетата, колкото е и за хората. Лошата орална хигиена при кучета може да доведе до други здравословни проблеми. Използвайте паста за зъби, специално предназначена за домашни любимци и помислете за професионално почистване, ако е необходимо.

  • Обезопасете дома си

Запознайте се с потенциалните токсини във и извън дома си – растения, лекарства, почистващи препарати, храни и тн. Бъдете наясно с предметите, които питомецът ви може да се опита да дъвче и евентуално – да погълне. Четириногите са любопитни и също като малките деца, понякога забъркват бели. Поставете граници и се уверете, че опасностите са извън обсега на питомеца ви.

кучеСнимка: iStock

  • Идентификация

Уверете се, че кучето ви има микрочип или носи медальон с актуална информация. Помнете - микрочипирането е най-добрият начин да гарантирате, че вашето куче може да бъде идентифицирано и върнато при вас.

  • Много обич!

Кучетата се радват да бъдат част от семейството и ни обичат безусловно. Включете домашния си любимец във възможно най-много дейности – както вкъщи, така и на път. Прегръщайте и играйте с него всеки ден. Това е добре и за двама ви. 

кучеСнимка: iStock

 

Виж още