5 начина да покажете обич на кучето си така, че да ви разбере

куче човек Снимка: iStock

В ие сте абсолютно луди по кучето си и не се страхувате да го покажете! Иска ви се обаче да направите нещо по-специално за косматия си другар, за да разбере той колко е важен за вас. Нещо, отвъд стандартните лакомства, играчки, луксозни нашийници и удобни легла! Да, несъмнено питомецът ви оценява всички тези неща. Но, за да покажете на вашето куче колко много означава то за вас, трябва да говорите на неговия език. Образно казано, разбира се! 

Предлагаме ви няколко начина, по които можете да изразите истинските си чувства към косматия си другар. Без да оставите у него и капка съмнение относно вашата обич и преданост!

куче обичСнимка: iStock

  • Лек масаж на ушите

Каква е реакцията на домашния ви любимец, когато леко го почесвате зад ухото? Дали той не се опира в ръката ви, отпуска се и изпада в нещо като кучешки транс? Това е така, защото триенето на ушите буквално предизвиква вълна от положителни емоции у домашния ви любимец!

Dogsandcats.bg

Ушите на кучетата са пълни с нервни окончания, които при стимулация изпращат импулси през цялото им тяло, предизвиквайки освобождаването на ендрофини. Тези хормони потискат всяка болка и са естествени „лекарства“, които се освобождават и, когато четириногите усещат прилив на любов.

куче обичСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучето ви облизва, когато го галите

За това, може и да не ви се вярва, но дори едно 5-минутно разтриване на ушите е доказателство за вашето куче, колко го обичате. И можете да сте сигурни, че то разбира посланието.

  • Просто му кажете, че го обичате!

Проучване, публикувано в Science, е установило, че кучетата действително разбират човешка реч! След проведено изследване с ядрено-магнитен резонанс, учените са доказали, че четириногите изпитват най-голямо щастие, когато чуят не само приповдигнатия тон на стопанина си, но и похвални думи, излизащи от неговата уста. Това предполага, че косматите ни другари не само слушат тона на гласа ни, но тълкуват и значението на думите. 

куче обичСнимка: iStock

Така че, понякога просто да кажете на кучето си как се чувствате е чудесен начин да изразите любовта си.

  • Опитайте хранене от ръка

Някои експерти препоръчват, особено при кученца, да опитате хранене от ръка. Защо то е добър начин да се свържете с питомеца си? То не само показва на вашия домашен любимец, че вие му осигурявате храната и по този начин намалявате хранителната агресия в перспектива, но и е и интимно преживяване. Личен момент, който спомага за засилване на връзката с кученцето ви. 

куче хранаСнимка: iStock

С годините нуждата от хранене от ръка може и да изчезне, но предлагането на лакомства по време на тренировка е все още чудесен начин да покажете на косматия си другар, че ви е грижа. Просто не прекалявайте!

Вижте още: 10 явни знака, че кучето ви се чувства чудесно с вас

  • Отделете малко допълнително време за обучение

Положителното подсилване е отличен начин да изразите обичта към питомеца си. А обучението ви дава тази възможност. Освен че учите животното на ценни команди, които ще осигурят безопасността му, тренировъчните сесии правят и връзката ви по-силна. Защото дресурата ви позволява да предоставите на кучето си любимите му форми на мотивация, независимо дали това е храна, игра или похвала. И постепенно животното ще започне да възприема, че когато работи с вас, това ви прави щастливи. А и то получава нещо в замяна. 

А

когато и двамата работите над това да направите другия до вас щастлив, това е форма на обич, която няма как да остане неразбрана, нали?

  • Научете какво ви казва вашето куче

Знаете ли, че много кучета не са особени почитатели на прегръдките? А някои мразят да ги гледат продължително в очите? И да, може и да не ви се иска да го чуете, но любимото занимание на домашния ви любимец далеч не е да се среща с вашите приятели. Или с непознати хора. 

куче обичСнимка: iStock

Домашните ни любимци изразяват много чрез езика на тялото си, стига да знаете за какво да търсите. Добрата новина е, че веднъж научите ли как кучето ви общува, това ще ви е от голяма помощ, за да работите върху намаляване на стреса и осигуряване на комфорта на питомеца ви. А това, от своя страна, пропорционално ще увеличи доверието на четириногото във вас и ще подсили връзката на доверие, която имате. 

Когато сте негов защитник, пазител и приятел, то можете да сте сигурни, че кучето ви ще усети цялата отдаденост, която строи от отношението ви към него. И ще ви отвърне със същото!

Вижте още: 

Какво си мисли кучето, когато ви гледа в очите?

10 неща, на които кучетата могат да ни научат за връзките

 

 

Виж още