10 знака, че кучето ви е щастливо

куче галене Снимка: iStock

М оже би сте чували твърдението, че кучетата имат емоционалния капацитет на едно тригодишно хлапе. Така че е съвсем логично да си помислим, че подобно на малките деца и косматите ни приятели изпитват чувства като радост, страх и гняв. За съжаление обаче, домашните любимци няма как да ни споделят или опишат с думи как се чувстват, така че от нас самите зависи да научим как питомецът ни изразява емоциите си. 

Например, повечето стопани добре знаят как изглежда едно куче, когато е разочаровано или иска нещо. То може да лае, да подскача нагоре-надолу, да се взира напрегнато в обекта на желанията си, да скимти или да трепери.

куче галенеСнимка: iStock

Кучетата ни показват любов, привързаност, игривост и щастие чрез езика на тялото и поведението си.

Dogsandcats.bg

Отпуснати уши и очи, меко изражение, махаща опашка и широка усмивка – това са все знаци, че косматият ви другар е доволен от живота си.

Въпреки общите знаци обаче, не бива да забравяме, че всяко четириного има своя индивидуалност. 

За това, предлагаме ви 10 признака, които най-често свързваме с кучешкото щастие. За да можете да разберете по-добре (в случай, че имате необходимост!) как се чувства косматият ви другар. 

10 признака, че едно куче е щастливо 

  • Висящи уши

Докато формата на ушите варира в зависимост от породата, при всяко щастливо куче те стоят отпуснато и естествено около главата му. Наострените напред уши често показват, че животното се интересува от нещо, докато ако стоят дръпнати назад или са сковани от бдителност, това обикновено е признак на стрес. 

куче галенеСнимка: iStock

  • Мек поглед

Когато едно куче е щастливо, очите и клепачите му са отпуснати, а погледът – мек. Вероятно е то да мига често. 

  • Отпуснато тяло и/или опашка

Когато едно куче е щастливо, цялото му тяло, включително – опашката, изглеждат отпуснати. Ако като добавка животното ви показва и коремчето си като покана да го почешете, то можете да бъдете сигурни, че то се чувства изключително комфортно с вас!

  • Щастливо изражение на лицето

Щастливите кучета често изглеждат усмихнати. Устата им е леко отворена, ъгълчетата й са обърнати нагоре и въпреки че някои зъби може да виждат, това не се случва по агресивен начин.

куче щастиеСнимка: iStock

  • Ентусиазиран лай

Щастливите кучета обикновено имат малко по-висок лай, който ескалира за кратък период от време. Но не правете грешката да съдите за четириногото само по лая му! Важно е да вземете предвид и другите знаци, които животното ви дава чрез езика на тялото си.

  • Удоволствие от времето за игра и разходките

Щастливите кучета обичат да си играят и да се разхождат, а на повечето дори им допада да се возят в коли!

кучеСнимка: iStock

  • Добър апетит

Кучета, които са доволни и се чувстват добре, имат и завиден апетит. Промяната в навиците на хранене на косматия ви другар е един от първите признаци на потенциално заболяване. Или знак за нещастие. 

  • Спокойна дрямка

Здравите, щастливи възрастни кучета обикновено спят до 16 часа на ден! Може да ви се вижда много, но ако домашният ви любимец не си подремва често, това може да е признак на стрес или заболяване. 

кучеСнимка: iStock

  • Добро поведение

При щастливите кучета е по-малко вероятно да има прояви на деструктивно поведение или лошо държание. 

  • Търсене на контакт 

Щастливите кучета осъществяват чест телесен контакт със стопаните си. Ако домашният ви любимец реагира, стои близо до вас или се навежда към ръката ви, докато го галите, той видимо се наслаждава на времето, прекарано с вас. 

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: 

Ползите от живота с куче

Колко истинска е кучешката любов

Виж още