Ползите от живота с куче

куче Снимка: iStock

Д а имате в живота си куче има толкова очевидни ползи като допълнителните упражнения и редовното движение. Освен физическата страна обаче, четириногите ни приятели могат да са чудесни за подобряване и на психическото ви здраве. Ето защо.

  • Кучето става най-добрият ви приятел

Неслучайно тези животни са предпочитани домашни любимци от хората по цял свят. Очарователното им, изпълнено с доверие поведение, ежедневна радост просто да ви видят ще изпълнят живота ви с толкова щастие, че ще се чудите как до сега сте живели без верния си четириног любимец. Неусетно - чрез разходките, значително ще подобрите и социалния си живот, ще завържете нови контакти и най-вече – ще се научите да разпускате сред природата, просто разхождайки се с любимеца си. Много е зареждащо, повярвайте ни!

кучеСнимка: pixabay.com

  • Животът се подобрява качествено с куче

Няма нищо друго по-свежо, приятно и зареждащо с положителна енергия от дългата сутрешна разходка с домашния ви любимец, случваща се в прохладна пролетна сутрин. Както и това да видите щастливото очакване на кучето си, когато му подхвърлите реплика от типа „Време е за разходка!“. Независимо дали се касае за игри и релакс у дома – да имате винаги на разположение компания е далеч по-приятно, нали?

Dogsandcats.bg

Една стара поговорка гласи, че кучетата се отплащат за нашата любов поне десетократно. И в нея има голяма доза истина.

Важно е обаче да премислите добре дали сте готови да дадете грижите и да поемете отговорността за отглеждането на едно куче. Защото то ще разчита на вас до края на живота си.

  • С куче вкъщи ставаме по-активни

Едно от ключовите преимущества на това да имаш куче е, че – иска или не, човек започва да се движи повече. Съставяме си режим, включващ повече разходки, физическо натоварване и упражнения, които без да се усетим подобряват формата и здравословното ни състояние. Да, понякога мотивацията за излизане с любимеца липсва – особено през дъждовни или мразовити дни, но веднъж превърнали се в рутина, разходките стават част от живота ни и дори не се замисляме за тях.  

кучеСнимка: pixabay.com

Вижте още: 5 мотивиращи съвета за ежедневната разходка с кучето

Интересен факт е, че въпреки че играем с кучето си, всъщност всяка дейност, която извършваме с него в парка или близката градинка, изморява и нас. Замислете се – колко изтощени се чувствахте последния път, когато мятахте фризби на кучето си в парка? А след като играхте на „Донеси топката“?

  • Да имаш куче е чудесен начин да се запознаеш с нови хора

Едно от неочакваните предимства на това да имаш куче е развиването на социалния живот. Няма нищо по-лесно и приятно от това да обсъдите навиците и игрите на любимците си с напълно непознат човек в парка. Винаги има какво да си кажете, а понякога ако кучетата ви се харесат в игрите – можете да си направите среща да ги разходите отново заедно и ето – вече имате нов приятел, при това без ни най-малко да се напрягате. Да имаш куче определено те прави по-общителен и отворен за нови срещи, познанства и ситуации.

кучеСнимка: pixabay.com

  • Кучетата са чудесни за кръвното на стопаните си

Едно от най-очарователните предимства на кучетата е тяхната удивителна способност да ни карат да се чувстваме спокойни. А това има мигновен и благоприятен ефект върху здравето ни. Според последни проучвания на Харвардския университет, собствениците на кучета имат по-ниско кръвно налягане, което се дължи на по-хармоничния и здравословен начин на живот, който водят. А понякога дори самото погалване по гърба или почесване на коремчето може да ви освободи от целия стрес, нали?

  • Кучетата са брилянтни спътници

Едно от най-забележимите и известни предимства на това да имаш куче е факта, че никога вече няма да си сам. Буквално и преносно. Защото е почти невъзможно да се почувстваш самотен, когато имаш четириног приятел в дома си, който винаги иска да е заедно с теб и е щастлив просто да стои в компанията ти. Кучетата ни приемат такива, каквито сме без да ни съдят. Колкото и да сме близки с половинката си, едва ли е възможно някой да ни посреща толкова ентусиазирано дори след 5-минутно отсъствие до магазина, както домашния любимец!

кучеСнимка: pixabay.com

  • Кучетата ни учат на ценни умения

Собствениците на кучета знаят, че обучението им изисква време, усилия и търпение - все неща, които са полезни и в други аспекти на живота ни. Но с това далеч не се изчерпва всичко, на които ни учат четириногите ни приятели. 

Кучетата възпитават у стопаните си умението да се наслаждават на природата в цялата й прелест по време на разходки. Или това да оценяват по-малките неща в живота. Да, нашите кучета наистина могат да ни покажат нагледно колко малко ти трябва, за да си щастлив. Нещо, което в забързаното си ежедневие забравяме често. 

 Допълнителни ползи за здравето

Дори и да не ви се вярва, факт е, че собствениците на кучета имат по-силна имунна система, която им помага да се възстановят по-бързо от прекарани болести и болежки!

кучеСнимка: pixabay.com

Ако този материал ви накара дори за момент да се замислите да присъедините още един – малко по-космат, но много любвеобилен член към семейството си – то не губете време! Защото няма нищо по-хубаво от това в живота ти да има едно куче!

 

Вижте още: 5 най-чести грешки при стопани на кучета без опит

Виж още