10 знака, че сте готови да си вземете куче

куче човек Снимка: iStock

„Много искам куче, но не знам дали съм готов“ – това е едно от най-честите притеснения, които изникват в ума на хората, когато се замислят над това, че искат да имат домашен любимец, но не са убедени дали ще се справят. Бързаме да ви успокоим – ако и вие сте се питали същото, то това е съвсем нормално! Защото

да имаш куче е голяма отговорност и същевременно е най-доброто решение, което можете да вземете през живота си! 

И така, мислите ли, че най-накрая сте готови за домашен любимец? Уверете се, че сте отметнали тези 10 елемента от списъка си с „подготвителни задачи“, преди да се насочите към близкия приют или да потърсите специализиран развъдник.

Dogsandcats.bg

куче стопанка бременностСнимка: iStock

Вие сте готови да споделите живота си с куче, ако:

  • Направили сте проучване

Ако сте чудите: „Готов ли съм за куче?“, първата стъпка е да се информирате по темата. Едно от най-важните неща, които трябва да направите, преди да вземете у дома първия си домашен любимец, е проучване. Говорете с хора, които вече имат домашни любимци, прочетете актуална информация за грижите за кучета. Бъдете спокойни, няма такова нещо като „твърде подготвени“ стопани на четриноги! Напротив, във ваш интерес е да съберете възможно най-много информация.

  • Разполагате с времето

Ако имате твърде строг, препълнен график, отговорът на въпроса „готов ли съм за куче“ е може би по-скоро не. Защото ще ви се наложи да отделите доста време за домашния си любимец, особено през периода, когато е още кутре. Обучение, социализация, посещения при ветеринарен лекар, игри, разходки...

кучеСнимка: iStock

Човек е готов да бъде собственик на куче, когато е направил качествен анализ на живота и времето, с което разполага. За да установи, че има енергията, желанието и разположението на духа, за да посрещне домашен любимец – в дома и в сърцето си. 

  • Готови сте да ставате рано... при това често!

Добре, значи имате времето. Но готови ли сте да промените графика си, включвайки в него разходки в ранните сутрешни часове и късните вечерни? И да, това важи и за зимните месеци.

  • Домът ви е защитен

Ако планирате да вземете домашен любимец, ще трябва да се уверите, че домът ви е защитен. Приберете обувките, ценностите и всичко останало, което домашният ви любимец може да дъвче, на недостъпно за него място, обезопасете кабелите и контактите, приберете и кофата за боклук. Подгответе всичко точно така, както бихте го направили за малко дете. А сега се огледайте - склонни ли сте да живеете с този "нов ред"?

Куче и собственикСнимка: Purina Pro Plan

  • Провели сте „разговора“ със себе си

Бъдете честни със себе си. Защото, понякога дори човек да разполага с времето и условията, не е готов да се ангажира изцяло с това да бъде отговорен стопанин на домашен любимец.

За това поседнете за момент и погледнете семейството, работата и другите си житейски ангажименти. Запитайте се „готов ли съм за куче“ и ако имате дори леки съмнения, че няма да успеете да фокусирате вниманието си в тази посока, значи може би моментът все още не е дошъл.

  • Имате желание да се учите

Умение, което е може би най-важно и трудно за усвояване от новите собственици на домашни любимци – да се научат да „четат“ кучето си. Добрата новина е, че щом веднъж започнете да разбирате езика на тялото и поведението на косматия си другар, за вас ще бъде много лесно да разберете кога е време да излезете навън, кога животното се чувства претоварено и кога сигнализира за дискомфорт. 

кучеСнимка: iStock

  • Готови сте да се справите с изпражненията. И калта. И...

Отглеждането на куче и гнусливостта са две несъвместими понятия. Добре е да го уточним. Защото да имате домашен любимец у дома означава да сте готови да се справите с всякакви неприятни консистенции и течности, включително лигавене, повръщане и урина. Плюс – ежедневното почистване щом питомецът ви отиде по голяма нужда по време на разходка. 

  • Имате финансовата възможност 

Храна, играчки, прегледи при ветеринарния лекар и всякакви други неочаквани разходи… Макар определено да не я поставяме на първо място, финансовата страна на отглеждането на домашни любимци не е за подценяване.

куче стопанинСнимка: iStock
 

  • Вече сте открили точния ветеринар 

Ако вече сте открили ветеринарен лекар, чийто кабинет се намира в близост до дома ви и за когото сте получили препоръки от други собственици на домашни любимци от района, където живеете, то вие сте една крачка напред! И очевидно сте подходили отговорно към грижите, които ви предстои да осигурите на косматия си другар. 

Отметнахте ли всичко по-горе от вашия списък за бъдещи родители на домашни любимци? Ако е така, имаме добри новини за вас: Вашият отговор на „Трябва ли да си взема куче“ е категорично „да“!

 

Виж още