10 зърнени храни, които кучетата могат да ядат

куче ядки Снимка: iStock

П о природа кучетата са всеядни животни, точно като нас, така че те се нуждаят от диета, комбинираща местни и растителни източници. Пълнозърнестите храни са чудесен източник на сложни въглехидрати, които могат да осигурят на вашия четириног другар енергията, от която се нуждае, за да се движи през целия ден. 

куче ядкиСнимка: iStock

Ако самите вие включвате зърнени храни в менюто си, то знаете, че не всички те са еднакви. И някои са по-полезни от други. Що се отнася до домашния ви любимец, потърсете пълнозърнести култури като овес, просо или киноа, вместо да залагате на нишестени зърна като царевица например. 

Кои зърнени храни са подходящи и полезни за кучетата?

Съществува известен дебат относно това дали в диетата на кучетата изобщо трябва да присъстват зърнени храни или не. Мненията по този въпрос са силно разнопосочни, за това ние ви съветваме да се консултирате с ветеринарния си лекар, ако не сте сигурни относно конкретен диетичен избор за вашия домашен любимец. 

Dogsandcats.bg

куче ядкиСнимка: iStock

Въпреки че повечето кучета могат да ядат широка гама от различни зърнени храни, те винаги трябва да са сготвени, за да сте сигурни, че са лесно смилаеми. Някои от здравословните алтернативи, които можете да включите в диетата на косматият си другар, включват:

 • Пълнозърнести ядки
 • Овесени ядки
 • Ечемик
 • Киноа
 • Кафяв ориз
 • Див ориз
 • Просо
 • Булгур
 • Сорго
 • Царевица

Какво е препоръчителното количество?

Въпреки че зърнените храни съдържат много полезни хранителни вещества като фибри, витамини и минерали, те не трябва да съставляват по-голямата част от диетата на косматия ви другар. 

куче ядкиСнимка: iStock

Диетите с високо съдържание на въглехидрати или храните, богати на прости въглехидрати, могат да причинят наддаване на тегло и затлъстяване, особено ако кучето не е достатъчно активно, за да изразходва цялата си енергия. 

Като ориентир: Диетата на кучето ви не трябва да съдържа повече от 20 процента въглехидрати, включително зърнени храни. 

Дебатът „за“ и „против“ добавките на зърно в кучешката храна

Ако имате усещането, че цялата информация, съпътстваща дебата за беззърнените храни (означени като „grain-free” ви идва твърде много, то не сте сами. Без да навлизаме в детайл ще обобщим, че цялата полемика се върти около тезата за възможна връзка между дилатационната кардиомиопатия (DCM) - която засяга способността на сърцето да изпомпва кръв и кислород - при кучета, които са на диета, която не включва добавка на зърнени храни.

куче ядкиСнимка: iStock

Някои ветеринарни лекари предполагат, че не е задължително липсата на зърнени добавки в менюто на четириногите да е причина за сърдечните проблеми, а по-скоро наличието на нишестета като варива (грах) и картофи, които са включени в менюто на животните вместо зърнените добавки. 

Причиняват ли зърнените храни алергии?

Идентично, някои хора смятат, че диетите, съдържащи зърнени добавки, водят до повече алергични реакции при кучетата. Вероятно сте запознати с тенденцията за хранене без глутен. Е, това вероятно допринася за генерализираните опасения относно храненето на кучета със зърнени храни.

Да, зърнените храни могат да предизвикат алергични реакции при кучетата, точно както при хората. Но те ли са водещата причина? Вероятно не. Основните пет алергена, които най-често предизвикват хранителни непосносимости при четириногите, са говеждо, пиле, млечни продукти, яйца и пшеница.

Така че

да, и зърнените храни предизвикват алергии при четириногите, но не по-малко от протеините в кучешката храна, например.

Как да разберете дали кучето ви има непоносимост към зърнени храни?

Кучетата определено могат да изпитат непоносимост и дори – да имат хранителна алергия към зърнени продукти. В този случай, ще забележите следните признаци:

 • Сърбеж
 • Възпалена кожа
 • Често облизване на лапите
 • Ушни инфекции
 • Диария
 • Повръщане

куче ядкиСнимка: iStock

В заключение, ако решите да храните домашния си любимец със зърнени храни, нека те са пълнозърнести. И винаги, когато имате колебания – консултирайте се с ветеринарния си лекар за персонализирани препоръки. Така ще откриете правилната диета за вашия космат другар, независимо дали съдържа или не зърнени храни.

Вижте още: 

5 популярни заблуди за сухата храна за кучета

Можем ли да даваме на кучето си ядки

Виж още