Можем ли да даваме на кучето си ядки

куче Снимка: iStock

Н а всеки стопанин на куче му е присъщо желанието да сподели нещата, които му доставят удоволствие с домашния любимец – особено нещата за хапване. За това е важно да знаем кое е безопасно да дадем на косматия си приятел и кое – по-скоро не. 

Не бива да забравяме, че 

често продукти, които са полезни за нас могат да се отразят не чак толкова добре на нашето куче. Ядките са точно такъв случай. 

Dogsandcats.bg

Знаем, че суровите ядки като бадеми, кашу, шам фъстък или орехи са полезни с богатото си съдържание на наситени мазнини и полезни вещества за организма ни като калций, желязо и фосфор. Дали обаче можем да ги споделим с домашния си любимец?

Могат ли кучетата да ядат ядки?

Не е толкова просто да се отговори на този въпрос еднозначно. Въпреки че някои ядки може и да не съдържат токсини, които да окажат неблагоприятно въздействие върху домашния ни любимец, черупките им носят рискове от разкъсване на тъкани, придвижвайки се надолу по храносмилателния тракт на кучето. 

В някои ядки пък концентрацията на количество мазнини е твърде висока, което може да натовари стомаха на животното и да го разстрои.

Предлаганите в търговската мрежа опаковани ядки са с високо съдържание на сол и други химикали, които могат да дехидратират или дори да отровят косматия ви приятел.

Ако сте решили да почерпите домашния си любимец с ядки - нека разгледаме как биха му се отразили най-популярните и често срещани от тях.

  • Бадеми

Бадемите може би са едни от най-неподходящите ядки, които да дадете на кучето си. Те са с високо съдържание на мазнини, което ги прави тежки и трудни за храносмилане – особено в по-големи количества. Мазните храни са опасни за домашните ни любимци, защото натоварват и надвишават способността на панкреаса им да ги разгради и преработи. Твърде много мазнини в диетата на кучето могат да доведат и до панкреатит.

бадемиСнимка: pixabay.com

  • Фъстъци

Когато помислим за ядки, най-често се сещаме именно за фъстъците. Ако са сурови или печени, обелени и несолени – кучетата могат да хапнат няколко безопасно.

Четириногите рядко имат алергии към фъстъци (за разлика от хората). Но тези ядки съдържат повече мазнини, отколкото е препоръчителната доза за кучета, за това не бива да се прекалява в количествата. Понякога – ако не е съумял да преработи добре ядките, можете да откриете парченца фъстъци в екскрементите на животното. Най-често в този случай те са и с жълт цвят.

  • Шам фъстък

Ако са без черупки тези ядки не са отровни или токсични за кучета, но не се препоръчва да им ги давате. Причината е твърде високото съдържание на мазнини. Никога не давайте на любимеца си шам фъстък с черупката – това може да причини храносмилателни блокажи. 

ядкиСнимка: pixabay.com

  • Кашу

Те също са с високо съдържание на мазнини. На кучето са му достатъчни две-три ядки, за да достигне границата на препоръчителния дневен прием на мазнини. Прекаляването с тях може да доведе до наддаване на тегло и панкреатит.

  • Орехи

Не се препоръчва да давате орехи на кучето си по две причини. От една страна и те са твърде богати на мазнини. Освен това са и по-големи ядки спрямо фъстъците или кашуто. Кучетата често не дъвчат толкова добре храната си и по-големите ядки могат да бъдат погълнати почти цели. Това ги прави не само по-трудни за храносмилане, но и може да възпрепятства изхождането. 

орехиСнимка: pixabay.com

  • Пекан

Не се препоръчва по същата причина като орехите. Тези ядки са твърде богати на мазнини, като в същото време са и големи, трудно смилаеми. Често причиняват и стомашни разстройства при кучетата. 

  • Слънчогледови семки

Ако са несолени и обелени, можете да давате слънчогледови семки на домашния си любимец – но в малки количества и не всеки ден.

  • Макадамия

Това е най-опасната и непрепоръчителна за кучетата ядка. Подобно на гроздето и стафидите, този вид орех е токсичен за домашните ни любимци – дори в малки количества, макар все още да не се знае защо. Разбира се, освен ако не живеете в Хавай, Австралия или някои страни в Африка или Южна Америка, рискът косматият ви приятел случайно да се натъкне и погълне макадамия е нищожен. 

макадамияСнимка: pixabay.com

Въпреки това е важно да знаете, че дори няколко ядки могат да причинят краткосрочни неврологични проблеми на кучетата, включително – световъртеж и временна парализа. 

В допълнение към изброените следва да кажем, че в никой случай не бива давате на домашния си любимец ядки, покрити с шоколад или друг вид сладко покритие. 

Важно е да запомните, че макар да са полезни за хората, ядките не са храна, която да споделяте често с домашния си любимец. В общия случай те са прекалено тежки и трудни за преработване, влияят зле на храносмилането на кучето и е възможно да му причинят повече проблеми в дългосрочен план, отколкото ползи.

 

Вижте още:

10 най-вредни храни за кучето ни

Добре ли е да даваме на кучето хляб

Виж още