5 популярни заблуди за сухата храна за кучета

куче яде Снимка: iStock

Г оляма част от стопаните на кучета предпочитат да ги хранят със суха храна, водени от различни причини или подбуди. Съществуват обаче много дезинформации, заблуди и митове за тази най-евтина и удобна форма, чрез която осигуряваме пълноценната вечеря на домашния си любимец. 

Предлагаме ви да разгледаме заедно 5 от най-разпространените от тях:

  • Гранулите почистват зъбите на кучето ви

Сигурни сме, че сте чували този мит. Но нека си представим за момент, че зъболекарят ви е казал, че всичко, което трябва да направите, за да поддържате добра устна хигиена, е да ядете курабии или бисквити. Няма много смисъл, нали?

За съжаление е абсолютно невъзможно храна, в чието съдържание фигурират между 50-60% въглехидрати (както в почти всички сухи храни), да почисти добре зъбите на вашето куче. Дори точно обратното – именно тези вещества са причината, поради която има нужда редовно да ги миете. А и много стопани на четириноги са на мнение, че грижата за зъбите на любимеца им е много по-лесна, ако диетата му не се състои от 100% суха храна. 

Dogsandcats.bg

суха храна за кучетаСнимка: iStock

  • Кучето може да яде една и съща суха храна цял живот

Това е най-разпространеният мит, чрез който индустрията продава сухата храна на пазара. Мнението на ветеринари е точно обратното – храненето с едни и същи гранули за продължителен период от време крие рискове, сравними с бързо хранене всеки ден. 

Без значение колко скъпа и качествена е сухата храна, в крайна сметка тя е преработена и никога не трябва да съставлява 100% от диетата на домашния ви любимец.

Редуването на едни гранули с други има няколко ползи за кучето ви. От една страна – това гарантира, че то ще получи по-голямо разнообразие от различни витамини, минерали, протеини и други съставки. От друга – помага за предотвратяване развитието на алергии и гарантира, че няма да се получи натрупване или дисбаланс спрямо някоя от недотам полезните съставки в сухите храни. 

  • Гранулите са по-качествени от консервите

Сухата храна има само едно предимство пред мократа – по-ниската цена. Производственият процес на гранулите налага в тях да има и голямо количество въглехидрати с цел трайност, което може да доведе до затлъстяване и повишен риск от рак при четириногите. Консервираната храна, от друга страна, почти винаги може да се похвали със значително повече протеини и много по-малко въглехидрати.

Важно е да знаете, че няма биологична необходимост вашето куче да поема въглехидрати с храната си. Защо тогава те са над 50% в съдържанието на някои гранули? Просто, защото зърнените култури и нишестето са евтини за производителите. 

Друго важно предимство на консервираните храни е относително по-ниското им количество консерванти. 

кучешка хранаСнимка: iStock

  • Гранулите остават свежи за по-дълго, когато се съхраняват правилно

Всеки стопанин на куче е купувал (или все още го прави) по-голяма торба суха храна, за да спести пари. И в това, разбира се, няма нищо лошо – стига домашният ви любимец да се справя с нея за, да кажем месец. Защото, освен ако на пакета не пише друго, горе-долу толкова е необходимо на гранулите вътре да загубят част от хранителните си стойности. 

За съжаление, сухата храна, дори и развалена, няма непременно да изглежда или мирише лошо. Бъдете сигурни обаче, че в момента, в който кислорода влезе в контакт с гранулите, процесът на окисляване е започнал. За това се препоръчва закупената суха храна да бъде използвана в рамките на 3-4 седмици след отварянето й. Като цяло, гранули на основата на говеждо или агнешко месо са по-издръжливи, отколкото тези с птиче и пилешко.

Правилното съхранение също е важно – по-добре е да поставите цялата торба в контейнер с капак, а не да изсипвате в паничката на кучето директно от нея. Колкото по-малко досег с кислород имат гранулите, толкова по-добре.

  • Можем да се доверим на препоръчителната дозировка, написана на етикета

Нека помислим разумно: Бихте ли се доверили на препоръките на McDonald’s за това колко често е препоръчително да хапвате от храната им? Разбира се, че не!

Производителите на суха храна за домашни любимци често могат да препоръчат по-голямо количество от необходимото за вашия четириног приятел. Това е прост трик, чрез който те ви карат да купувате още и още. 

Количеството, отбелязано отзад на етикета на плика може да бъде отправна точка, ако все още не сте сигурни в индивидуалните нужди на кучето си. Не забравяйте обаче, че въз основа на нивото на активност може да се наложи да промените порциите. 

кучешка хранаСнимка: iStock

Най-важното е да се научите да разпознавате здравословните тегло и форма на домашния си любимец. Защото именно индикирането на признаците на затлъстяване и съответното адаптиране на диетата му може да бъде жизненоважно за предотвратяване на заболявания на сърцето, артрит и рак.

Съществуват още много митове, свързани с различните храни, които е подходящо или не чак толкова да даваме на домашния си любимец. Не всичко, което изглежда здравословно за кучето ни, непременно е такова. И това, че приятел, роднина или дори ветеринарен лекар ви е препоръчал дадена храна не означава автоматично, че е подходяща за индивидуалните нужди и потребности на косматия ви приятел. 

Винаги се стремете да бъдете информирани и проверявайте достоверността на фактите, защото това, което попада в организма на домашния ни любимец винаги му влияе по един или друг начин. 

 

Вижте още:

Как правилно да сменим храната на кучето си

5 правила при смесване на суха и мокра храна за кучета

Виж още