11 най-често срещани причини за агресия при кучета

куче агресия Снимка: iStock

У хапванията от кучета са нещо безкрайно неприятно, но добрата новина е, че могат да бъдат предотвратени. За да се случи това обаче, се изисква работа – както от страна на собственика на животното, така и от всеки, който го срещне. Познаването на често срещаните тригери (задействания), които отключват агресията при четириногите, може да ви бъде от полза, за да разпознаете по-бързо потенциално проблемна ситуация и да съумеете да реагирате своевременно.

куче агресияСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме заедно списъка ни с 11 най-често срещани ситуации и стресори, които причиняват агресивно поведение при домашните любимци.

 • Малки деца

Бързото и понякога хаотично движение на децата може да предизвика негативна реакция у кучето. Ако имате домашен любимец, който не е приятелски настроен към хлапета, добре е да се стремите да направите всичко възможно, за да избегнете ситуации, при които са възможни инциденти. 

Dogsandcats.bg

куче агресияСнимка: iStock

 • Велосипеди, скейтбордове, скутери 

Бързо движещи се обекти, които са нови и непознати за кучето, могат да го изплашат. Освен това, много четириноги се вълнуват от движещите се колела. Често именно те провокират хищническия инстинкт у животните и ги карат да ги преследват. 

куче агресияСнимка: iStock

 • Приближаване твърде бързо

Посягането към куче, което не се чувства удобно или не е подготвено за това, може да го стресира и то да отговори с нападение. 

 • Прегръдка/целувка

Много кучета не обичат да бъдат ограничавани чрез прегръдки или целувки. Следете за признаци, че питомецът ви е стресиран  и помолете хората да не го галят, ако забележите такива.

куче агресияСнимка: iStock

 • Свръхстимулация/превъзбуда

Възбудата и агресията са свързани, така че да научите домашния си любимец да бъде спокоен на обществени места и сред много хора, е задължително. 

 • Път без изход

Блокирането на пътя за бягство на кучето (като го притиснете в ъгъла, например) може да го накара да реагира агресивно. Това е като да притиснеш в ъгъла диво животно – няма къде да избяга и може само да се обърне, за да се бие. 

куче агресияСнимка: iStock

 • Сурово наказание

Викането, удрянето или силовото коригиране на нежеланото поведение на кучето може да го накара да се държи отбранително. Агресията не е начинът да накарате едно животно да не хапе, запомнете го.

 • Заплаха от друго куче

Лаенето или преследването от страна на друго куче може да накара домашният ви любимец да действа агресивно с цел да се защити. 

куче агресияСнимка: iStock

 • Някои груминг процедури

Ако домашният ви любимец не е свикнал с процедури като подрязване на ноктите или подстригване, тези преживявания могат да предизвикат агресия. 

 • Охрана

Кучетата обикновено са по-уверени, когато се намират в собствената си територия, така че може да действат по-агресивно, ако непознат навлезе в двора или дома им. 

куче комариСнимка: iStock

 • Разочарование

Ако кучето е развълнувано, но има преграда или нещо, което го ограничава, като повод, например, тогава е вероятно то да пренасочи агресията си към най-близкия до него предмет, животно или човек. 

куче агресияСнимка: iStock

Вижте още: 

7 ежедневни неща, които всъщност плашат кучето ви

7 причини защо кучетата се държат агресивно помежду си

Виж още