7 ежедневни неща, които всъщност плашат кучето ви

куче Снимка: iStock

О т лакомства и ежедневни разходки до разтриване на коремчето и време за игри – много собственици на домашни любимци правят всичко възможно, за да гарантират най-добрия и щастлив възможен живот на кучетата си. Сигурни сме, че и вие сте готови да дадете всичко от себе си, за това и не се съмняваме, че понякога може да се почувствате разочаровани или обезсърчени, когато животното изглежда уплашено или тревожно. 

Разпознаването на предупредителните знаци, които показват, че косматият ви спътник е стресиран или обезпокоен от нещо, е половината от решаването на проблема! „Домашните ни любимци показват страха си по различни начини“, споделя д-р Карли Фокс, старши ветеринарен лекар в Schwarzman Animal Medical Center. Специалистът допълва, че най-често срещаните признаци включват прегърбена поза на тялото, треперене, извит гръб и присвити назад уши.

кучеСнимка: iStock

Въпреки че има някои очевидни причини, които отключват безпокойство у повечето кучета, като гръмотевичните бури и фойерверките, например, други неща, които също стряскат четириногите могат да бъдат по-малко забележими. Всъщност, някои от предметите, които животните срещат в ежедневието си, също могат да бъдат плашещи за тях. Същото се отнася за дадено поведение, което вие или ваши близки правите, без да забележите, че причинява стрес на питомеца си. 

Dogsandcats.bg

Ако сте установили промяна в поведението на домашния си любимец, ако се сблъсква с някое от тези 7 неща всеки ден, то доста вероятно е те да го плашат и да има нужда от вашата помощ, за да се успокои. 

  • Промени в рутината

Въпреки че може да ви изглежда, че се чувстват изключително спокойно и комфортно у дома, домашните ни любимци са чувствителни към промени в домакинството – дори незначителни. Организирането на събиране, гостуване в чужда къща, отиване на почивка… Всяка промяна в рутината може да причини стрес на четириногите, а това от своя страна – да доведе до негативни промени в поведението им. 

кучеСнимка: iStock

За да сведете това до минимум, специалистите препоръчват да се уверите, че вашият космат спътник има място, където да се оттдегли, или стая, в която се чувства комфортно и спокойно. Ако е възможно, нека промените в рутината се случват постепенно. 

  • Разместване на мебели

Случва се постоянно: Уморявате се или ви омръзва начина, по който е подредена вашата всекидневна или спалня, така че решавате да преместите дивана тук, а работното си бюро – там. Въпреки че за вас не е голяма работа, това може да е страшно за домашния ви любимец. „Всеки път, когато се местят мебели или променя декор, това може да бъде стресиращо за кучетата. За това, отново – направете всичко бавно, за да дадете време на животното да се адаптира“, съветва д-р  Уитни Милър, главен ветеринарен лекар в Petco. Тя добавя, че преместването на предмети или въвеждането на неща, които създават шум, като вентилатори или свързани домашни устройства, също трябва да става постепенно.

кучеСнимка: iStock

  • Шумни уреди

Дори човешките уши не харесват звука от въртене на блендер или от прахосмукачката, така че е логично тези силни шумове да притесняват и животните. Домакинството ни е пълно с безобидни ежедневни предмети, които могат да предизвикат страх у домашните ни любимци и да ги накарат да са нащрек. Като допълнение, прахосмукачката освен шумна, може да мирише странно на четириногото, което допринася за чувството му за страх. 

кучеСнимка: iStock

  • Насекоми

Подобно на хората, домашните ни любимци могат да имат фобия от насекоми. Звуците от бръмчене, които издават мухите и пчелите, могат да са стряскащи за някои кучета, карайки ги да скачат или да хапят въздуха в опит да уловят малкото същество, което създава такъв шум. 

Според д-р Милър, ако домашният ви любимец има минала травма, свързана с ухапване от насекомо – оса, пчела или муха, например, то може да се почувства особено уплашено, когато се сблъска с него отново. 

  • Силни гласове

Може да е шокиращо, като се има предвид, че нашите домашни любимци обичат, когато стопаните им ги поздравяват развълнувано, но понякога тези внезапни и силни възклицания всъщност могат да ги изплашат. Въпреки че всички животни са различни, когато става въпрос за стресиращи фактори, някои изпитват неприязън към силни викове, дори и да не са съпътствани от гневен тон. 

кучеСнимка: iStock

Д-р Милър споделя, че да подкрепяте любимия си спортен отбор по телевизията или да посрещнете скъп гост в дома си, може да изплаши косматия ви друар. 

  • Непознати обекти

Според д-р Фокс, домашните ни любимци могат да бъдат скептични към определени предмети, което може да доведе до страх и безпокойство. Например, някои котки скачат във въздуха или бягат при вида на краставица (или други неподвижни предмети). Тази, привидно преувеличена реакция, вероятно се дължи на внезапна поява на необичаен обект в тяхната среда. 

куче човекСнимка: iStock

  • Деца

Въпреки че не е необичайно кучетата да се страхуват от непознати, те могат да показват отчетливи признаци на стрес и безпокойство в компанията на деца. Въпреки че д-р Фокс отбелязва, че това зависи от типа личност на самото животно, хлапетата могат да стресират домашните любимци, тъй като те обикновено демонстрират непредвидимо поведение, когато се приближават до четириногото. Този страх или опасение може да се разчете от животните като агресия. За това е важно да научите малчуганите как безопасно да се доближават до домашни любимци – за да предотвратите потенциално опасни взаимодействия. 

куче децаСнимка: iStock

Вижте още:

10 често срещани кучешки страхове и фобии

Защо кучето ми трепери

 

 

Виж още