7 причини защо кучетата се държат агресивно помежду си

кучета агресия Снимка: iStock

А гресията между кучетата е нормална и приемлива, когато това се отнася за дивите прадеди на днешните домашни любимци. При тях тя е основен способ за осъществяване на важни цели като установяване на йерархия в глутницата, защита на потомството и самосъхранение. 

Когато домашният ни любимец демонстрира агресивен език на тялото като ръмжене, оголване на зъби и дори – щракване на челюсти спрямо друго четириного, това има социален смисъл в определени ситуации. В повечето случаи две животни могат да преодолеят различията си, без ситуацията да ескалира до битка. Ако обаче агресивните реакции на косматия ви другар са чести, крайни и ирационални, време е да се консултирате с треньор или специалист по поведение на домашни любимци. 

малко кучеСнимка: iStock

Има някои най-често срещани причини за агресия между две кучета. Предлагаме ви да разгледаме заедно седем от тях с уговорката, че всяко четириного е различно и често контекстът на дадена ситуация е това, което да ви насочи най-точно към причината за нападателното държание на питомеца ви. 

Dogsandcats.bg
  • Страх

Страхът е най-честата причина две кучета да се държат агресивно едно към друго. Реакциите, базирани на страх, могат да бъдат причинени от липса на предишна социализация, история на негативни преживявания с други четириноги или базирано на наказания поведение от страна на предишен собственик.

Когато едно куче се чувства притиснато в ъгъла от друг домашен любимец, то е принудено да реагира или с подчинение, или с агресия, тъй като бягството не е опция. 

Животното може да се опита да се преобърне по гръб или покорно да оближе другото куче. Може да се свие, да сплеска уши назад, да извърне очи или да се задъха. Всички тези физически сигнали показват, че животното се страхува и ако не може да избяга от източника на този страх, поведението му на избягване в крайна сметка ще ескалира до ръмжене.

куче агресияСнимка: iStock

  • Болка

Агресията към друг домашен любимец може да бъде издайнически знак, че кучето изпитва болезнено медицинско състояние. Ако животното обикновено е приятелски настроено, обича да лудува и да си играе със своите събратя, но внезапно стане сприхаво, то може да страда от артрит или друго по-сериозно заболяване. В този случай най-добре е да се консултирате с ветеринарния си лекар – нещо, което трябва да направите винаги, когато се наблюдава голяма и рязка промяна в темперамента на питомеца ви.

  • Опазване на ресурсите

Някои кучета заявяват по агресивен начин притежанието си към храна, предмети и хората, които обичат най-много. Те могат да изръмжат или дори да излаят предупредително спрямо друго четириного само, защото се е доближило до любимата им играчка, легло, кокал или човек. Това поведение е нормално в глутница, но не е приемливо в домашна среда. В случай, че не предприемете мерки за овладяването й, охраната на ресурсите може да ескалира до бой. 

куче агресияСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец вече проявява силна ресурсна агресия, не се опитвайте да разрешите проблема сами. Вместо това се консултирайте с треньор, ветеринарния си лекар или специалист по поведение.

  • Териториалност/Защита

Нормално и до известна степен – желателно е нашите кучета да защитават нас и мястото, където живеем. Териториалното и защитно поведение се превръщат в проблем, когато животното стане свръхбдително с охраната на предполагаемата си територия и отказва да позволи на други четириноги или хора да влязат, дори, когато няма реална заплаха.

куче агресияСнимка: iStock

  • Фрустрация/Пренасочена агресия

Когато едно куче не може да се доближи до източника, който пробужда у него агресия, то понякога я пренасочва към друг домашен любимец или дори – към член на семейството си. Добър пример за това са две кучета, които лаят срещу пощальона, който преминава в близост до оградата на двора на дома им. Когато животните осъзнаят, че не могат да го достигнат, те могат да започнат да се облайват помежду си. 

куче агресияСнимка: iStock

  • Социална агресия

Всеки път, когато няколко кучета съжителстват заедно, се установява вид йерархия помежду им, за да се определи кое от животните първо ще яде, ще получи лакомство и дори – ще прекрачи прага на вратата на дома след разходка… Ако по-низшестоящ член на глутницата предизвика този баланс или прекачи границите си, алфа кучето ще го коригира с леки прояви на агресия като ръмжене и „нежно“ захапване. 

куче агресияСнимка: iStock

  • Хормони

Скорошни изследвания доказват, че има връзка между високите нива на хормона вазопресин и повишената агресия при кучетата. Необходими са допълнителни проучвания, за да се установи доколко голяма е ролята му, но ако този хормон действително е основен фактор за кучешката агресия, то тя може да се лекува и чрез естествено увеличаване на окситоцина, както и с фармацевтични продукти.

куче агресияСнимка: iStock

Вижте още: 

5 различни вида ръмжене при кучетата

Защо малките кучета се държат различно от големите

Виж още