12 сезонни плодове и зеленчуци, които да споделите с кучето си това лято

куче Снимка: iStock

Л ятото е времето от годината, когато консумираме най-много пресни плодове и зеленчуци. Изобилието е голямо, за това и може би се чудите кои от тези здравословни дарове от природата можете да споделите с вашето куче. Имаме добра новина за вас – и тук възможностите са много и разнообразни!

кучеСнимка: iStock

Селектирахме за вас 12 сезонни плодове и зеленчуци, които поотделно са страхотни като лакомство, разбира се, в малки количества. Със същия успех можете да ги добавите и към добре балансираната диета на четириногия си другар, коментира д-р Оскар Е Чавес, лицензиран ветеринарен лекар и главен медицински директор на JustFoodForDogs. 

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
 • Червени картофи

Те са с високо съдържание на калий и съдържат значителни количества витамини С и В6. Добър източник на ниацин, фибри, магнезий, манган и тиамин, задължително е да ги предлагате на домашния си любимец варени или под формата на пюре, никога в суров вид.

 • Сладки картофи

Тези картофи, наричани още батат, съдържат уникален протеин, който има значителни антиоксидантни способности. Те също са с високо съдържание на витамин А, бета-каротин и са добър източник на мед, витамин В6 и калий. Давайте ги на кучето си печени или варени, сервирани охладени.

 • Моркови

Любимо кучешко лакомство, те са пълни с антиоксиданти и са един от най-добрите източници на бета-каротин.

морковиСнимка: pixabay.com

 • Зелен фасул

Друго лакомство, което допада на много кучета, богато на витамин К, рибофлавин, омега-3 мастни киселини, диетични фибри и ниацин.

зелен бобСнимка: iStock

 • Зелен грах

Макар и недотам популярен, грахът е добър източник на фолат, манган, магнезий, тиамин и фосфор. 

 • Зелени или червени ябълки

За да ги приготвите правилно, уверете се, че са: без сърцевината, без семки и нарязани на ситно. Ябълките са с високо съдържание на антиоксиданти и фибри. 

кучеСнимка: iStock

 • Спанак

Спанакът е чудесен източник на витамин К, магнезий, фолат и манган, както и омега-3 мастни киселини и цинк.

 • Броколи

Броколите са отличен източник на витамини К, С и А, както и на фолат и фибри, фосфор, калий, магнезий и витамините В6 и Е. 

 • Карфиол

Този зеленчук е отличен източник на витамини C и K, фибри, манган, фолат, магнезий, желязо и витамини B1, B2 и B3.

кучеСнимка: iStock

 • Боровинки

Пресни или замразени, боровинките са нещо като супер храна за кучетата ни. Отличен източник на витамин К и с високо съдържание на манган, витамин С и фибри. 

кучеСнимка: iStock

 • Тиквички

Тиквичките са отличен източник на манган и витамин С. Те са добър източник на магнезий, витамин А, диетични фибри, калий, мед, фолат и фосфор. В допълнение – богати са на омега-3 мастни киселини, витамини В1, В2, В6, калций, цинк, ниацин и протеини. 

 • Червени боровинки

Друго перфектно лакомство – не само през лятото, са боровинките. Пресни или замразени, задължително недподсладени, те са отличен източник на витамин С и са с високо съдържание на фибри, манган, витамин К и Е. 

кучеСнимка: iStock

 

Виж още