3 начина да накарате кучето си да спи до по-късно през уикенда

куче спи легло Снимка: iStock

В сички сме го преживявали. След дълга седмица, изпълнена с упорита работа и различни отговорности, за които да се погрижим, всичко, което искаме е да изключим алармата на телефона си и да се наспим качествено през уикенда. И така, речено-сторено... Докато точно в 6 сутринта в събота кучето ви заема дежурната си поза до леглото ви, гледайки ви втренчено и хленчейки леко, подканяйки ви да станете. Звучи ви познато? Далеч не сте единствени!

За разлика от нас, домашните ни любимци нямат представа какво означава „уикенд“ или колко е важно за нас да си подремнем добре през почивните дни.

куче спиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Кучетата са създания на навика. Те свикват с определена рутина, която обикновено определяме ние. Ако сте човек, който става в 6 сутринта през делничните дни, точно това ще направи косматият ви другар, без значение дали е петък, събота или неделя. 

Добрата новина е, че има как да промените леко рутината на домашния ви любимец. Предлагаме ви три лесни начина, по които можете да направите това. За да си осигурите поне малко допълнителен сън през уикендите. 

  • Коригирайте графика на хранене на кучето си

През по-голямата част от времето, когато нашите кучета са по-ранобудни, това се дължи на една проста причина – те са гладни. И когато са гладни, няма шанс да получите допълнителна почивка. 

куче лапиСнимка: iStock

Изместването на графика на хранене на животното с един час ще го накара да се събуди малко по-късно от обикновено. Коригирайте бавно часовете за закуска и вечеря, с по 15 минути на всеки няколко дни, докато достигнете разлика от час. 

Освен това, опитайте се да не храните питомеца си веднага щом се събудите през делничните дни. Изчакайте поне 30 минути преди времето за закуска. Това ще помогне на кучето ви да свикне с идеята, че само, защото сте будни, това не означава, че е време за хапване. 

  • Разходете се преди лягане

Друга причина кучето ви да се събужда рано сутрин е, че има нужда да отиде до тоалетна. Лесен начин да коригирате това е да го пуснете навън точно преди лягане. Извеждането му на дълга разходка през деня също ще помогне да се измори. 

куче спиСнимка: iStock

  • Направете му идеалното място за спане

Където и да спи вашето куче, уверете се, че има удобно местенце, където да се отпусне и да релаксира. Повечето четириноги спят леко и са в унисон с острите си сетива. Това означава, че ако слънчевата светлина наднича през прозорците, където спят, определено ще ги събуди. 

Уверете се, че сте дръпнали завесите в спалнята, за да попречите на сутрешната слънчева светлина да събуди кучето ви. Ако то е чувствително към звук, изключете телевизора и приберете всичките му скърцащи играчки. Пускането на бял шум или тиха класическа музика може да му помогне да потъне в дълбок сън.

куче спиСнимка: iStock

Неща, които да имате предвид, преди да промените рутината на кучето си

Има две основни неща, които трябва да имате предвид, преди да промените рутината на домашния си любимец. 

Първо: вземете предвид възрастта му. Ако е още кученце, най-добре е да го извеждате за тоалетна, ако го чуете да хленчи или скимти през нощта, тъй като пикочният му мехур все още не е напълно развит и има нужда да се облекчава по-често. Същото важи и за по-възрастните четириноги, които могат да започнат да показват признаци на инконтиненция.

куче лапиСнимка: iStock

Второ: помислете за здравето на вашето куче. Следете честотата на изхожданията, особено през нощта. Ако ви изглежда, че питомецът ви се събужда поне веднъж на всеки няколко часа, то може да има инфекция на пикочните пътища или проблеми с храносмилането. Състояния, които налагат посещение при ветеринарен лекар. 

Без значение какви методи опитвате, да се надяваме, че вие и вашето куче ще можете да се насладите на допълнителен час или два сън през уикендите!

Вижте още: 

Създаване на ежедневна рутина за кучето ни

Сънуват ли кучетата

Виж още