Създаване на ежедневна рутина за кучето ни

куче Снимка: iStock

Ч есто споменаваме, че кучетата са животни, за които ежедневната рутината е от особено значение. За разлика от котките или другите домашни любимци, четириногите ни приятели изпитват комфорт, спокойствие и сигурност тогава, когато знаят какво предстои да им се случи през деня.

За да живее щастлив и пълноценен живот, всяко куче се нуждае от насоките и напътствията на стопанина си. Следователно, установеният график предлага нужната и желана структура на косматия ви спътник, осигуряваща му увереността, че прави нещата правилно. 

Рутината е важна за всеки домашен любимец, за това – осигурете му я! Позволете на косматия си другар да се чувства спокоен, че знае какво го очаква всеки ден и кога ще се случат важните "събития".

Dogsandcats.bg
  • Рутинно хранене

Понякога ни се струва, че кучетата ни сякаш познават часовника – толкова точно застават до паничката си за храна в определеното време за закуска или вечеря. Всъщност, гладът може да бъде страхотен компас, а стомахът на животното винаги му напомня кога е време за хапване. 

Когато яденето му се дава приблизително по едно и също време всеки ден, четириногото започва да усеща спокойствие и щастие, че няма да бъде забравено. За това – особено що се отнася до часовете на хранене, опитайте се да бъдете възможно най-последователни и избягвайте драматични промени в графика. 

Установяването на време за закуска и вечеря, ще ви позволи да контролирате здравословния режим и тегло на домашния си любимец, както и да задавате темпото за други важни рутинни дейности, които той очаква. Като време за игра, тоалетна или лягане.

кучета се хранятСнимка: iStock

  • Тоалетна рутина

Макар да не звучи особено красиво, факт е, че всичко, което влиза трябва и да излезе. И вашето куче ще намери начин да ви уведоми, когато настъпи това време. Следете за знаците и изведете домашния си любимец, за да се облекчи, като още при първите разходки (малко след третия месец) винаги хвалите и награждавате кутрето, когато свърши работите си навън. С времето тези комфортни почивки ще се превърнат в ежедневна рутина. 

При малките кученца, които са в процес на придобиване на хигиенни навици, добре е излизанията за тоалетна да са по-чести, фокусирани около времето за хранене и сън. А ако домашният ви любимец е по-възрастен, постарайте се разходките да са веднъж на всеки осем часа (максимум). Установяването на тоалетна рутина ще ви помогне да сте по-спокойни, че във ваше отсъствие косматият ви другар няма да се чувства дискомфортно. 

  • Разходки и игра

Кучетата обичат да се разхождат и играят – по този въпрос няма две мнения. Това са дейности, които всяко четириного очаква с нетърпение и които са здравословни – както за физическото, така и за психическото му състояние.

Ако редовно извеждате кучето си на разходка, можете да се обзаложите, че то ще се развесели в момента, в който вземете в ръка каишката му. И по същия начин, ако постоянно отделяте време за редовни игрови сесии, животното (дори и да спи) – ще е на линия, ако вземете в ръка или случайно настъпите любимата му играчка. Това са най-приятните за домашния ни любимец рутинни процедури, които ви свързват и чрез които заздравявате връзката си. За това – не ги пренебрегвайте за сметка на други дейности.

куче на разходкаСнимка: iStock

  • Рутина за сън

Повечето кучета нямат нужда от специално обучение – те постепенно започват да се адаптират към вашия график за сън и да го приемат като своя лична рутина. Домашният любимец най-често спи, когато и стопанинът му го прави. И се събужда – освен ако нещо не го смути, когато и вие. 

Нощният режим на сън е важен за четириногия ни приятел, а установяването на приблизително едно и също време и място на лягане всяка вечер, ще го успокои и ще му позволи да се отпусне максимално, за да получи почивката, от която се нуждае. Защото добрият сън е важен както за нас, така и за косматия ни приятел!

Вижте още:

Как да накараме кучето да спи до по-късно?

Защо е важно да тренираме кучето си

 

 

Виж още