3 начина как да почистим кучето си без да го къпем

куче мръсно Снимка: iStock

И ма много случаи, при които да почистим кучето си е просто наложително! И често нямаме възможност да го изкъпем, нито разполагаме с необходимите продукти за това. А може и животното да се страхува от водата или да има рана, която не позволява да се мокри...

Независимо от причината, има няколко начина как да почистите кучето си без баня. Предлагаме ви три от тях, които ще ви помогнат да поддържате добрия външен вид на косматия си другар между къпанията. 

куче мръсноСнимка: iStock

  • Кърпички за кучета

Кърпичките за кучета могат да бъдат ефективен начин за почистване на домашния ви любимец, без да се налага да го къпете. И, когато го съчетаете с качествено изчеткване, можете действително да подобрите аромата и външния вид на кучето си.

Dogsandcats.bg

В зоомагазините можете да откриете различни марки кърпички за кучета, като качествените обикновено се правят с естествени съставки и са хипоалергенни. От съществено значение е да вземете продукт, предназначен специално за кучета, а не ежедневни бебешки кърпички, например, тъй като те могат да са неподходящи за кожата и козината на четириногия ви другар. 

куче мръсноСнимка: iStock

Кучешките кърпички могат да се използват относително често за почистване на козината, лапите и други части от кожата на домашния ви любимец. 

  • Класически метод за почистване на петна

Най-лесният и ефективен начин за почистване на куче без къпане (или между къпанията) включва общия метод за почистване на петна. Всичко, което ви е необходимо за него, са кофа със сапунена вода, спрей бутилка със сапунен разтвор или дори просто топла кърпа с малко сапун върху нея (или без сапун, ако желаете).

куче мръсноСнимка: iStock

Важното тук е да използвате топла, но не прекалено гореща вода. Идеята е да впръскате разтвора или да разтриете парцала върху козината на домашния си любимец. Добре е да разполагате и със суха кърпа/хавлия, с която след това да подсушите косматия си другар. Ако върху кожата му остане сапун, това може да причини дразнене. 

По същество, чрез този метод постигате същото нещо, което бихте направили с вана, но кучето ви не трябва да бъде изцяло във водата. Това е чудесен вариант за „къпане“ на домашен любимец, който мрази бани. 

Разбира се, подходете с повишено внимание в зоните около очите, ушите и устата, тъй като тези места обикновено са по-чувствителни към сапун и други потенциални дразнители. 

куче мръсноСнимка: iStock

  • Сух шампоан

Въпреки че всеки вариант има своите предимства и недостатъци, ние лично предпочитаме да използваме сух шампоан за домашните ни любимци между къпанията. Защо?

Кърпичките са добри за общо почистване, а методът срещу петна със сигурност има своите поддръжници. Но използването на сух шампоан е най-ефективният начин да помогнете на домашния си любимец да мирише на чисто без пълна баня.

Ето как да приложите сухия шампоан за кучета за най-добър ефект:

  • Срешете/изчеткайте кучето си, за да премахнете излишната козина;
  • Разклатете сухия шампоан и го нанесете/напръскайте върху гърба на животното;
  • Изчеткайте отново козината на питомеца си за пълен ефект;

куче мръсноСнимка: iStock

И накрая, изберете висококачествен сух шампоан, за да се възползвате от всички предимства на съставките, които действително почистват козината на четириногите. И които помагат да ухаят свежо!

Вижте още: 

Колко често и как правилно да къпем кучето си

Какво трябва да знаем за кучешките шампоани

 

 

Виж още