Какво трябва да знаем за кучешките шампоани

мокро куче Снимка: iStock

Д ори кучета, които смятат, че къпането е жестоко и необичайно наказание, трябва да получат такова от време на време. Докато при някои домашни любимци с по-къса козина – банята (за тяхно щастие) продължава по-кратко и понякога могат да се разминат само с изплакване с вода, oстаналите четириноги се нуждаят от шампоан. 

Един от основните въпроси, особено на стопани без опит в отглеждането на домашни любимци, е защо косматите ни спътници имат нужда от собствен вид шампоан? Не можем ли да ги изкъпем с този, който използваме и за себе си?

Краткият отговор е: Не.

Човешките шампоани могат да навредят на козината на кучетата. Продуктите, предназначени за къпане на домашни любимци, които ще откриете в зоомагазина или аптеката близо до дома ви, са с достатъчно нежен състав, така че да предотвратят отмиването на естествените масла, съдържащи се в козината на кучето. Но са и достатъчно силни, за да отстранят мръсотията от нея. Някои от шампоаните, които ние използваме в ежедневието си, могат да раздразнят кожата на домашния ви любимец, тъй като е възможно да съдържат по-силни химически съставки. 

Dogsandcats.bg

мокро кучеСнимка: iStock

За това – задължително условие е, когато къпете кучето си да използвате специална козметика, създадена за домашни любимци. 

Най-добрият шампоан е този, който отговаря на вашите нужди

Точно както има много различни видове шампоани за хора, така разнообразието на тези продукти, предназначени за кучета също е огромно. Най-добрият начин да изберете точният за вас, е да разберете от какво се нуждае домашния ви любимец. За целта – консултирайте се с ветеринарния си лекар или професионален грумър за съвет. 

Някои шампоани за кучета са предназначени за определени видове козина, а други са с формула, разработена специално за кутрета. Както сами виждате – има доста неща, които да вземете предвид при избора си!

мокро кучеСнимка: iStock

Ето някои от основните видове шампоан за кучета, между които можете да откриете и подходящия за вас продукт:

  • Без повече сълзи

Точно както при нас има бебешки шампоани, така има и много нежни козметични продукти, предназначени за кученца.

  • Изсветляване или избелване

Тези шампоани са за кучета с по-светла козина.

  • Сухи или без изплакване

Използването на сух шампоан или пудра почиства максимално мръсотията, но няма да направи домашния ви любимец чист като след истинска баня. По-скоро тези продукти са предназначени за „излизане от ситуация“ – в случай, че нямате време или възможност за нормално къпане. Освен това при тях козината може да стане дори по-мръсна и лепкава в разстояние на няколко дни. 

  • Тип дезодорант

Тези шампоани са отлична идея за куче, което току що се е въргаляло в локва с кал, в която може би е имало мъртъв гризач или пресни изпражнения. Обикновено тези продукти са достатъчно мощни, за да притъпят най-неприятните миризми.

Лечебни шампоани за специални състояния

Лечебната козметика може да ви помогне да се справите с някои проблеми като – предпазване от бълхи, облекчаване на сърбеж или лекуване на краста при кучетата. Те са по-трудни за използване главно поради факта, че за да бъдат ефективни – повечето от тях трябва да останат на гърба на кучето ви поне десет минути преди изплакване. 

мокро кучеСнимка: iStock

Ето някои от най-често търсените и използвани лечебни шампоани за кучета:

  • Бълхи и кърлежи (обезпаразитяващи)

Тези шампоани помагат срещу паразитите. Някои са ефективни и срещу въшки.

  • Хипоалергенни

Ако отглеждате домашен любимец, който има алергия или чувствителност към определени аромати или други съставки в обикновените шампоани – това е вашия продукт.

  • Против сърбеж

Тези шампоани съдържат съставки, които облекчават състоянията на сърбеж. Имат и противовъзпалителни свойства, благодарение на хидрокортизона или лидокаина, които се съдържат в тях. 

  • По предписание

При някои специфични състояния, като краста, вашият ветеринарен лекар може да предпише лечебен шампоан като част от лечението.

 

Вижте още:

Колко често и как правилно да къпем кучето си

Защо кучето мирише, когато е мокро

Виж още