4 факта за кучешкото зрение, които вероятно не знаете

куче очи Снимка: iStock

В зирането в умоляващите очи на кучето може да ви коства последната хапка от сандвича ви или остатъците от вечерята, но няма съмнение в едно: този влажен и изразителен поглед на домашните ни любимци крие много емоции. Очите на косматия ви другар имат много повече възможности от тази да ви карат да се чувствате топло, уютно и обичано!

куче очиСнимка: iStock

Въпросът относно това как виждат четириногите е обект на интерес и дебати от страна на учените от десетилетия. Разбирането как питомецът ви възприема света ще направи приятелството ви още по-силно, така че сега е моментът да отделите фактите от измислицата. 

Ето четири интересни факта за кучешкото зрение, които всеки стопанин или любител на кучета трябва да знае.

Dogsandcats.bg
  • Кучетата НЕ са далтонисти

Хората обичат да мислят за кучешкото зрение като за гледане на черно-бяло телевизионно шоу. Истината обаче е, че четириногите ни спътници не са далтонисти. Или не в смисъла, който ние влагаме в това определение. Домашните ни любимци виждат света около себе си в нюанси на синьо, жълто, зелено и сиво в допълнение към черно-бялата гама.

куче очиСнимка: iStock

Причината кучетата да не виждат цветовете така, както хората, е свързана със структурата и цветните рецептори на очите им. 

Вижте още: Как кучетата виждат света

  • Кучетата са технически късогледи

Спомняте ли си таблицата с букви, които очният лекар в училище ви помоли да изрецитирате на глас? Това се нарича очна диаграма и тя се използва, за да придобие специалиста представа за яснотата на зрението ви. 

Ако кучето ви трябваше да си направи подобен очен тест, вероятно то щеше да стигне едва до третия ред, преди всичко да се превърне в мъгла. Или с други думи, домашният ви любимец е късоглед, пишат от Psychology Today. Не бързайте обаче да съжалявате питомеца си – кучетата са еволюирали в продължение на векове, за да разчитат главно на другите си сетива (особено обонянието), за да компенсират зрението си. 

куче очиСнимка: iStock

  • Кучетата имат по-добро периферно зрение от хората

Периферното зрение е това, благодарение на което очите ви виждат картината отстрани, докато погледът ви е отправен напред. 

Докато хората имаме зрително поле от около 180 градуса, при кучетата то е много по-широко. Точният ъгъл зависи от самото животно, но средно зрителното поле при четириногите е от около 250 градуса. За това, когато домашният ви любимец тича след котка, например, която самите вие дори не сте забелязали, трябва да обвините на първо място по-слабото си периферно зрение. 

Дори в рамките на кучешкото царство, някои кучета имат по-добро периферно зрение от други. Породите с чип нос са най-зле в това отношение и обикновено виждат „само“ в диапазон от около 220 градуса. Според Canidae хрътките, Родезийският риджбек и Басенджитата имат най-доброто периферно зрение, като вероятно това се дължи на тънките им носове и позицията на очите им. Само ще вметнем, че някои хрътки имат зрително поле от 290 градуса! 

куче очиСнимка: iStock

  • Нощното виждане е голяма част от кучешкото зрение

Обикновено сме свикнали котките да получават цялото признание за това, че могат да виждат в тъмното. Кучетата обаче също имат доста впечатляващо нощно виждане. Вероятно това им умение е свързано със структурата на очите и някои допълнителни специални характеристики, които хората нямаме. 

куче очиСнимка: iStock

Когато кучето ви гледа с онзи неустоим поглед, например, погледнете внимателно зениците му. Четириногите имат изключително големи зеници, които освен наистина очарователни, позволяват на домашния ви любимец да „поема“ повече светлина. След това тя се абсорбира от светлинните рецептори в очите му, наречени пръчици. Човешките очни ябълки също имат подобна структура, но при кучетата пръчиците са много повече. Именно те позволяват на косматия ви другар да улови и обработи дори бледи оттенъци на светлината, а след това да я използва, за да вижда по-добре в тъмното. 

Вижте още: Защо очите на кучетата светят в тъмното

Да видите за момент света през очите на кучето ви, ще ви даде възможност по-добре да разберете какво се случва в главата на питомеца ви. Да, цветовете не са еднакви и далечните неща са малко замъглени, но вашият домашен любимец няма проблем да види едно – че любимият му човек стои срещу него!

 

Виж още