4 начина да разнообразите разходката на кучето си

куче разходка Снимка: iStock

З амислете се за последната разходка, на която бяхте с кучето си. Изпъква ли с нещо? С какво ще я запомните? Вероятно – с нищо, тъй като извеждането на домашните ни любимци в даден момент се превръща в просто редовна, ежедневна част от отглеждането им. А често – дори в нещо, което трябва да направите набързо и да отметнете от списъка със задачи. 

куче разходкаСнимка: iStock

Но това е само от човешка гледна точка. Истината е, че четириногият ви другар преживява цял един нов свят, скрит за нас – от ароматите по земята до звуците на дивата природа, които са твърде тихи, за да достигнат до нашия слух. И бъдете сигурни в едно: кучето ви искрено се наслаждава на всяка разходка. Това за него е шанс да се свърже с първичната част в себе си, да се докосне до сетивата, които иначе не използва достатъчно често в натовареното си ежедневие. За косматия ви другар разходките са нещо повече от малко раздвижване и ходене до тоалетна. 

Защо кучетата обичат разходките?

Домашните ни любимци се радват да излизат навън по същите причини, поради които и вие – това е шанс да са на въздух сред природата, да се раздвижат и да наваксат събитията из квартала. Но разходките крият и един важен аспект, който лесно се пренебрегва: излизането заедно дава шанс на косматия ви другар да получи цялото ви внимание (От само себе си се разбира, че телефонът трябва да е в джоба ви по време на разходки).

Dogsandcats.bg

куче разходкаСнимка: iStock

Ежедневието на всички ни е натоварено, но когато сте заедно на разходка, вашето куче знае, че получава персоналното ви внимание – поне за известно време. А това заздравява връзката, която имате помежду си!

Четири забавни разходки с кучето си, които да опитате

Не е нужно да разполагате с цял свободен ден и не се налага да се отправите към провинцията, за да осигурите на домашния си любимец една уникална и обогатяваща разходка. Предлагаме ви някои по-прости и по-малко ангажиращи идеи, които да включите в ежедневието си. За повече забава, разнообразие и добро настроение!

  • Разходка за подушване

Разходките обикновено са средство да преведем нашите домашни любимци от точка А до точка Б възможно най-бързо и ефикасно. Но това не дава възможност на четириногите ни да обърнат достатъчно внимание на нещата около себе си... чрез носа си! Или казано с други думи – да подушат всички места, които привлекат вниманието им. Насърчаването на питомеца ви да се отдаде на това естествено поведение ще му позволи да се свърже напълно със средата наоколо. А това е нещо ново и вълнуващо за повечето четириноги!

куче разходкаСнимка: iStock

Тази разходка е едно от най-лесните и забавните неща, които можете да включите в ежедневието си, защото всичко, което трябва да направите, е да забавите темпото и да изчакате питомеца си, докато щателно подуши всичко, което пожелае!

Дайте цялото време на животното, от което се нуждае и бъдете подготвени – ще отнеме време! Всъщност, може да се окаже, че не сте стигнали много далеч от стартовата си точка, но целта ви не е да покриете възможно най-много площ. Бъдете спокойни – използването на мощното обоняние на домашния ви любимец е важна форма на упражнение!

  • Впуснете се във вашето собствено приключение

Кой води разходките с домашния ви любимец? Девет от десет пъти това сте вие, нали? Е, този тип забавна разходка предвижда да оставите на кучето си да начертае курса за приключение. Което означава, че иначе обичайният ви маршрут „тук, там и после вкъщи“ вероятно ще се превърне в нещо съвсем различно. Бонусът е, че ще видите някои нови места из квартала си, които може да сте пропуснали до момента! 

куче разходкаСнимка: iStock

Разходката тип „избери своето собствено приключение“ насърчава четириногите да следват сетивата си, накъдето и да ги отведат те! Този тип излизане изисква гъвкавост и малко допълнително време, тъй като вашият четириног навигатор вероятно ще поеме по заобиколен маршрут. Обогатяването, което осигурява обаче, си заслужава!

  • Приятелска разходка

Какво по-забавно от това да тръгнеш на път? Особено в компанията на косматия си другар! Приятелската разходка е още един начин да превърнете ежедневното излизане с четириногия си другар в нещо специално. Всичко, което трябва да направите, е да си уговорите среща с някой, който има също толкова любопитен и приятелски настроен домашен любимец като вас! 

кучета паркСнимка: iStock

Разходките с приятели се отличават с това, че позволяват на животните да се насладят на движението и опознаването на околната среда рамо до рамо (или нос в опашка!). Има нещо приятно и със сигурност – интересно в това да се фокусирате върху нов аромат заедно или да излаете като предупреждение към някоя смела катерица като екип!

В идеалния случай тази разходка би се случила между две кучета, които вече са приятели. Така те ще се съсредоточат повече върху нея, вместо да са заети едно с друго. Излизането с приятел изисква и малко допълнително пространство, особено ако четириногите обичат да се разхождат едно до друго, така че оживеният тротоар вероятно не е най-добрият избор. 

  • Без каишка

Няма нищо подобно на свободата, която дава разходката без каишка! Тя позволява на четириногите да бъдат наистина „кучета“, извън границите на обичайното си амплоа на домашни любимци. Въпреки че силно ги препоръчваме, за да се случи безопасно една разходка без повод са необходими няколко условия, за да се гарантира безопасността на животното.

куче разходкаСнимка: iStock

Истинската свобода без повод включва екипно обучение, при което вие и домашният ви любимец сте работили по усвояването на определени маниери. Важно е да сте сигурни, че животното ще дойде, когато го повикате. Защото, бъдете сигурни, нищо няма да развали тази разходка толкова бързо, колкото необходимостта да преследвате питомеца си!

Не всички кучета са подходящи за този тип забавление, така че е ключово да бъдете честни със себе си относно поведението на четириногия ви другар. 

По-агресивните кучета, тези със силен хищнически инстинкт или по-плашливите не са подходящи за разходка без каишка в обществени зони.

Ако прецените, че косматият ви другар е подходящ за този тип разходка, след като свалите повода му, то той е упълномощен да изследва действителността около себе си със собствено темпо. Това означава, че цялото душене, търкаляне и надбягване му е позволено! За съжаление, този тип автономия не се случва достатъчно често в живота на нашите кучета, тъй като по същество ние контролираме достъпа им до всичко. Да позволите на питомеца си да реши сам какво иска да прави, когато е без повод – това е прекрасен вид обогатяване. Освен това осигурява на домашния ви любимец умствено и физическо натоварване. 

куче разходкаСнимка: iStock

Съвети за успешни и забавни разходки

Да се позабавлявате и да се раздвижите качествено в компанията на домашния си любимец не е никак сложно! Има обаче няколко неща, които е добре да запомните, преди да тръгнете. 

  • Оборудване

За оптимален контрол и безопасност ние ви препоръчваме да използвате каишка с фиксирана дължина. Разтегателните поводи могат да създадат илюзията за повече свобода, но могат да причинят наранявания и дори – да се скъсат при по-силен натиск.

  • Хидратация

Не забравяйте да вземете със себе си купа и вода, особено ако планирате да правите по-дълъг поход от нормалната разходка или ако времето е топло. 

  • Лакомства

Винаги е добра идея да вземете със себе си пълен джоб с лакомства, за да възнаградите кучето си за доброто поведение. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Обноски

Забавните разходки са свързани с това да си прекарате добре, но не за сметка на това да притесните други хора или домашни любимци по пътя си. Бъдете толерантни и наблюдателни спрямо случващото се около себе си. 

Виж още